De Antwerpse lokale politie heeft inderdaad telefonisch contact gehad met Brusselse collega's over de Koerdische manifestatie die op 27 oktober tot zware rellen leidde in de Antwerpse Brederodestraat. Dat laat Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) maandag via zijn woordvoerder weten, nadat hij zondag had verklaard persoonlijk niet op de hoogte te zijn geweest van een waarschuwing vanuit Brussel.

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) vertelde zondag dat hij een Koerdische manifestatie in zijn stad verboden had omdat er mogelijk problemen van zouden komen en vervolgens Antwerpen gewaarschuwd had omdat de Koerden besloten hadden de actie dan maar daar te laten plaatsvinden.

'Er is inderdaad blijkbaar telefonisch contact geweest daarover tussen de politiezones', laat De Wever nu weten via zijn woordvoerder. 'Wij hebben echter in Antwerpen de gewoonte om vrijheid van meningsuiting en manifestatie zoveel mogelijk toe te staan mits goede afspraken. Evenementen die verboden worden, kunnen op één hand geteld worden.'

De Wever stelt dat er duidelijke afspraken waren met de organisatoren van de manifestatie, die slechts statisch op het Steenplein zou plaatsvinden. 'Er was niet toegezegd om met een propagandabus door een wijk met vele Turkse Antwerpenaren te rijden', verduidelijkt hij. 'Hier is uiteindelijk iets voorgevallen dat niet onder de oorspronkelijke afspraken viel. Daar gaat dus in de toekomst strenger op worden toegezien.'

'De politie heeft in Antwerpen wel kordaat ingespeeld op de rellen, en uiteraard kan er nooit een excuus zijn voor mensen die het recht in eigen handen denken te mogen nemen. We hebben met het samenscholingsverbod en een gesprek met beide gemeenschappen de rust hersteld, en zullen dus in de toekomst nauw toezien op verdere ontwikkelingen."

De Antwerpse lokale politie heeft inderdaad telefonisch contact gehad met Brusselse collega's over de Koerdische manifestatie die op 27 oktober tot zware rellen leidde in de Antwerpse Brederodestraat. Dat laat Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) maandag via zijn woordvoerder weten, nadat hij zondag had verklaard persoonlijk niet op de hoogte te zijn geweest van een waarschuwing vanuit Brussel.Brussels burgemeester Philippe Close (PS) vertelde zondag dat hij een Koerdische manifestatie in zijn stad verboden had omdat er mogelijk problemen van zouden komen en vervolgens Antwerpen gewaarschuwd had omdat de Koerden besloten hadden de actie dan maar daar te laten plaatsvinden. 'Er is inderdaad blijkbaar telefonisch contact geweest daarover tussen de politiezones', laat De Wever nu weten via zijn woordvoerder. 'Wij hebben echter in Antwerpen de gewoonte om vrijheid van meningsuiting en manifestatie zoveel mogelijk toe te staan mits goede afspraken. Evenementen die verboden worden, kunnen op één hand geteld worden.' De Wever stelt dat er duidelijke afspraken waren met de organisatoren van de manifestatie, die slechts statisch op het Steenplein zou plaatsvinden. 'Er was niet toegezegd om met een propagandabus door een wijk met vele Turkse Antwerpenaren te rijden', verduidelijkt hij. 'Hier is uiteindelijk iets voorgevallen dat niet onder de oorspronkelijke afspraken viel. Daar gaat dus in de toekomst strenger op worden toegezien.' 'De politie heeft in Antwerpen wel kordaat ingespeeld op de rellen, en uiteraard kan er nooit een excuus zijn voor mensen die het recht in eigen handen denken te mogen nemen. We hebben met het samenscholingsverbod en een gesprek met beide gemeenschappen de rust hersteld, en zullen dus in de toekomst nauw toezien op verdere ontwikkelingen."