Meneer Demotte, waarop baseerde u uw optimisme op de Waalse Feesten?

Rudy Demotte: Kijk eens naar het bruto nationaal product per hoofd van de bevolkng. Vanaf de tweede helft van de jaren zestig lag de geproduceerde welvaart per capita in Vlaanderen hoger dan in Wallonië. Maar sinds 2007 zijn we ons aan het herpakken. Toen was Wallonië met 33 procent van de bevolking nog goed voor 19 procent van het Belgische bnp. Vandaag is dat haast 25 procent. Dat is voor mij het beste bewijs dat Wallonië aan de beterhand is. Of neem de buitenlandse investeringen. Wallonië heeft de laatste tien jaar 9 miljard aan buitenlandse investeringen binnengehaald, goed voor 23.000 banen. Waarom wil men in een bepaalde regio investeren? Omdat men zegt: daar gebeurt wat. Dat is the place to be.

Luc Vansteenkiste, wat denkt u als ondernemer en manager van de huidige situatie in Wallonië?

Luc Vansteenkiste: Voor mij ligt het kantelpunt in 2005, toen de PS _ eindelijk _ besliste dat de economie voorrang moest krijgen op alle andere beleidsprioriteiten. Toen is het eerste marshallplan ontstaan, en dat heeft het gedrag van de Walen ingrijpend veranderd. Ik ben als buitenstaander, net als heel wat ondernemers, onder de indruk geraakt van het professionalisme van Waalse bewindsvoerders. Je hebt een waterdicht en solide onderbouwd project nodig om steun te krijgen van het Waals Gewest. Hoe potentiële investeerders hier worden ontvangen en begeleid door ministeriële kabinetten, daar kan Vlaanderen een puntje aan zuigen.

Béatrice Delvaux: De Vlaamse houding is soms schizofreen. Vlaanderen wil dat de zaken in Wallonië veranderen, maar als dat dan gebeurt, is het weer niet goed. Neem Pairi Daiza en de panda's. Enkele jaren geleden reed de N-VA nog met vrachtwagens vol vals geld naar Henegouwen, om te protesteren tegen de Waalse afhankelijkheid van Vlaamse transfers. Vandaag slaagt een Waals privédierenpark er dankzij een ijzersterk dossier in om twee panda's binnen te halen. En wat zeggen de Vlamingen. De Walen hebben onze panda's gepikt! Ze hebben vals gespeeld!

Maar de klok tikt voor Wallonië. Als de nieuwe financieringswet over tien jaar helemaal in werking is getreden, zal Wallonië op eigen kracht moeten varen.

Demotte: En dat is een goede zaak. De Walen moeten niet zitten wachten tot het geld uit de hemel valt. We moeten ons zien te redden met wat we zelf kunnen produceren. Dat is een gezonde situatie en ook de beste garantie voor het behoud van de eenheid van het land. (ERA/HRE)

Het volledige interview met Béatrice Delvaux, Luc Vansteenkiste en Rudy Demotte leest u deze week in Knack.

Meneer Demotte, waarop baseerde u uw optimisme op de Waalse Feesten?Rudy Demotte: Kijk eens naar het bruto nationaal product per hoofd van de bevolkng. Vanaf de tweede helft van de jaren zestig lag de geproduceerde welvaart per capita in Vlaanderen hoger dan in Wallonië. Maar sinds 2007 zijn we ons aan het herpakken. Toen was Wallonië met 33 procent van de bevolking nog goed voor 19 procent van het Belgische bnp. Vandaag is dat haast 25 procent. Dat is voor mij het beste bewijs dat Wallonië aan de beterhand is. Of neem de buitenlandse investeringen. Wallonië heeft de laatste tien jaar 9 miljard aan buitenlandse investeringen binnengehaald, goed voor 23.000 banen. Waarom wil men in een bepaalde regio investeren? Omdat men zegt: daar gebeurt wat. Dat is the place to be.Luc Vansteenkiste, wat denkt u als ondernemer en manager van de huidige situatie in Wallonië?Luc Vansteenkiste: Voor mij ligt het kantelpunt in 2005, toen de PS _ eindelijk _ besliste dat de economie voorrang moest krijgen op alle andere beleidsprioriteiten. Toen is het eerste marshallplan ontstaan, en dat heeft het gedrag van de Walen ingrijpend veranderd. Ik ben als buitenstaander, net als heel wat ondernemers, onder de indruk geraakt van het professionalisme van Waalse bewindsvoerders. Je hebt een waterdicht en solide onderbouwd project nodig om steun te krijgen van het Waals Gewest. Hoe potentiële investeerders hier worden ontvangen en begeleid door ministeriële kabinetten, daar kan Vlaanderen een puntje aan zuigen. Béatrice Delvaux: De Vlaamse houding is soms schizofreen. Vlaanderen wil dat de zaken in Wallonië veranderen, maar als dat dan gebeurt, is het weer niet goed. Neem Pairi Daiza en de panda's. Enkele jaren geleden reed de N-VA nog met vrachtwagens vol vals geld naar Henegouwen, om te protesteren tegen de Waalse afhankelijkheid van Vlaamse transfers. Vandaag slaagt een Waals privédierenpark er dankzij een ijzersterk dossier in om twee panda's binnen te halen. En wat zeggen de Vlamingen. De Walen hebben onze panda's gepikt! Ze hebben vals gespeeld!Maar de klok tikt voor Wallonië. Als de nieuwe financieringswet over tien jaar helemaal in werking is getreden, zal Wallonië op eigen kracht moeten varen. Demotte: En dat is een goede zaak. De Walen moeten niet zitten wachten tot het geld uit de hemel valt. We moeten ons zien te redden met wat we zelf kunnen produceren. Dat is een gezonde situatie en ook de beste garantie voor het behoud van de eenheid van het land. (ERA/HRE)Het volledige interview met Béatrice Delvaux, Luc Vansteenkiste en Rudy Demotte leest u deze week in Knack.