Vanwaar dit idee?

Het zijn gemeenteraadsverkiezingen, ik ben Antwerpenaar en lees overal dat Bart De Wever met ruime voorsprong mijn volgende burgemeester zal worden. Helaas lees ik bijna nergens wat hij echt van plan is met de stad. Elke keer weer gaat het over Elio Di Rupo of over zaken die federaal geregeld moeten worden.

In het beste geval barst er een discussie los over een stadsslogan. Ik wou oprecht weten wat Bart De Wever van de stad vindt: daarover gaan de gemeenteraadsverkiezingen per slot van rekening.

Ik heb hem via de woordvoerder de vraag gesteld of ik hem daarover mocht interviewen. Na een paar dagen kwam het antwoord: De Wever had 'helaas geen tijd' voor een interview. Maar mijn vragen bleven onbeantwoord.

Omdat het pertinente vragen zijn, die in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen mogen en moeten gesteld worden, hebben we bij Knack besloten om ze af te drukken, jammer genoeg zonder de antwoorden van Bart De Wever. Daarbij blijven we uitkijken naar zijn antwoorden.

Waar komen de vragen vandaan?

Het zijn vragen die ik me als Antwerpenaar allang stel. Bijvoorbeeld: straks wordt de Rooseveltplaats, vlakbij het Centraal Station, heraangelegd. Daar zou mogelijk ook nieuwe hoogbouw komen. Toen de bewoners dat op een buurtvergadering hoorden, waren ze in alle staten. Als burgemeester zal De Wever partij moeten kiezen: kan hoogbouw in het stadscentrum? En worden de historische bomen op de Rooseveltplaats en de Italiëlei gekapt?

Of nog een vraag: 't Stad is niet van iedereen, zei De Wever vorige week na de rellen in Borgerhout. Vorig jaar schoot hij met scherp naar de tweeverdieners met bakfiets in de wijk Zurenborg, 'die altijd over multicultuur spreken maar hun kinderen wel naar een blanke school sturen'. Van welke Antwerpenaren wil De Wever eigenlijk burgemeester zijn? Dat waren vragen die ik hem graag had willen stellen.

Heeft een politicus niet het recht om niet te antwoorden op een vraag? Uiteraard heeft elke politicus dat recht. Hij heeft ook het recht om een interview te weigeren. Of te zeggen dat hij geen tijd heeft. Maar het is ook het recht van een journalist om vragen te blijven stellen. Meer nog: het is zijn plicht.

Enkele van de vragen die Stijn Tormans aan Bart De Wever had willen vragen:

Patrick Janssens zei bij het begin van zijn ambt: 'Wat er ook gebeurt, ik blijf zes jaar burgemeester in Antwerpen.' Waarom weigert u om u onvoorwaardelijk te engageren voor zes jaar burgemeesterschap?'

'Een opvallende naam op de Antwerpse N-VA-lijst is André Gantman, populair in de Joodse gemeenschap. In 2006 werd hij veroordeeld tot 18 maanden met uitstel voor frauduleus bankroet, misbruik van vertrouwen en witwasserij. Destijds werd dat 'een milde straf' genoemd. Hoort zo iemand thuis op een kieslijst?'

'Hét Antwerpse verkiezingsthema is de overkapping van de Ring. Uw partij wil 'laten onderzoeken of dat haalbaar is.' Zolang u vasthoudt aan het BAM-tracé is het onmogelijk om die Ring helemaal te overkappen. Dat weet u toch ook?'

'U wil weer voorrang geven aan de auto en de zone 30 in de binnenstad opnieuw bekijken. Verklaar eens waarom. Antwerpen behoort nu al tot de ergste filesteden in Europa. En door de luchtvervuiling en de geluidsoverlast is buiten sporten zelfs ongezond in Antwerpen, zei sportarts Chris Goossens vorig jaar nog.'

'Waarom beledigt u voortdurend stadsgenoten en stigmatiseert u bepaalde wijken? Alleen als er rellen zijn, horen we u over Borgerhout praten, en altijd negatief. Terwijl er de laatste zes jaar ook veel ten goede is veranderd. Bent u al eens in de Roma geweest?'

'U wilt heel graag burgemeester worden, maar wil u het ook zijn?'

Vanwaar dit idee? Het zijn gemeenteraadsverkiezingen, ik ben Antwerpenaar en lees overal dat Bart De Wever met ruime voorsprong mijn volgende burgemeester zal worden. Helaas lees ik bijna nergens wat hij echt van plan is met de stad. Elke keer weer gaat het over Elio Di Rupo of over zaken die federaal geregeld moeten worden. In het beste geval barst er een discussie los over een stadsslogan. Ik wou oprecht weten wat Bart De Wever van de stad vindt: daarover gaan de gemeenteraadsverkiezingen per slot van rekening. Ik heb hem via de woordvoerder de vraag gesteld of ik hem daarover mocht interviewen. Na een paar dagen kwam het antwoord: De Wever had 'helaas geen tijd' voor een interview. Maar mijn vragen bleven onbeantwoord.Omdat het pertinente vragen zijn, die in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen mogen en moeten gesteld worden, hebben we bij Knack besloten om ze af te drukken, jammer genoeg zonder de antwoorden van Bart De Wever. Daarbij blijven we uitkijken naar zijn antwoorden. Waar komen de vragen vandaan?Het zijn vragen die ik me als Antwerpenaar allang stel. Bijvoorbeeld: straks wordt de Rooseveltplaats, vlakbij het Centraal Station, heraangelegd. Daar zou mogelijk ook nieuwe hoogbouw komen. Toen de bewoners dat op een buurtvergadering hoorden, waren ze in alle staten. Als burgemeester zal De Wever partij moeten kiezen: kan hoogbouw in het stadscentrum? En worden de historische bomen op de Rooseveltplaats en de Italiëlei gekapt? Of nog een vraag: 't Stad is niet van iedereen, zei De Wever vorige week na de rellen in Borgerhout. Vorig jaar schoot hij met scherp naar de tweeverdieners met bakfiets in de wijk Zurenborg, 'die altijd over multicultuur spreken maar hun kinderen wel naar een blanke school sturen'. Van welke Antwerpenaren wil De Wever eigenlijk burgemeester zijn? Dat waren vragen die ik hem graag had willen stellen.Heeft een politicus niet het recht om niet te antwoorden op een vraag? Uiteraard heeft elke politicus dat recht. Hij heeft ook het recht om een interview te weigeren. Of te zeggen dat hij geen tijd heeft. Maar het is ook het recht van een journalist om vragen te blijven stellen. Meer nog: het is zijn plicht.