De verkiezingen in cijfers

Verkiezingsaffiches © BELGA

Zondag vindt eindelijk ‘de moeder aller verkiezingen’ plaats. Dan trekken de Belgen naar de stembus om, voor het eerst sinds 1999, zowel op regionaal als op federaal en Europees niveau de parlementen opnieuw samen te stellen.

– Zondag trekken ruim 7,8 Belgen naar de stembus.

– Bijna 130.000 Belgen in het buitenland konden de voorbije dagen hun stem al uitbrengen voor de federale verkiezingen.

68.7771 EU-burgers hebben zich in België ingeschreven om voor een Europese lijst te stemmen.

– Op federaal niveau kiezen we 150 volksvertegenwoordigers voor de Kamer (voor het eerst in de geschiedenis vinden geen verkiezingen voor de Senaat plaats).

– Als gevolg van de zesde staatshervorming wordt de Hoge Vergadering voortaan samengesteld door 50 vertegenwoordigers van de deelentiteiten, aangevuld met tien gecoöpteerden.

-Zondag worden de 124 leden van het Vlaams parlement aangeduid, van wie 118 in het Vlaams gewest en 6 in Brussel.

– In het Franstalige landsgedeelte kiezen ze 75 Waalse parlementsleden, terwijl de Brusselaars 89 parlementsleden kiezen: 72 Franstaligen en 17 Nederlandstaligen.

– De inwoners van het Duitstalige landsgedeelte duiden dan weer 25 volksvertegenwoordigers aan voor het parlement van de Duitstalige gemeenschap.

– In het parlement van de Franse gemeenschap zetelen de 75 Waalse parlementsleden en 19 Franstalige Brusselse parlementsleden.

– Door de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde zullen de inwoners van de zes faciliteitengemeenten rond Brussel bij de Kamerverkiezingen de keuze hebben om te kiezen in de kieskring Brussel of Vlaams-Brabant. Bij de Europese verkiezingen hebben ze keuze uit de lijst van het Nederlands of Frans kiescollege.

– Als gevolg van de demografische ontwikkelingen verschuift er een en ander in de zetelverdeling. Zo verliest Henegouwen één zetel aan Brussel voor de Kamerverkiezingen. Omdat er in Brussel naar alle verwachting geen Nederlandstalige zal worden verkozen voor de Kamer, ook een gevolg van de staatshervorming, zou er ook een verschuiving in de verhouding tussen Nederlandstaligen en Franstaligen gebeuren. Bij de Europese verkiezingen tot slot worden 21 zetels verdeeld: 12 Nederlandstaligen, 8 Franstaligen en 1 Duitstalige.

– In 209 van de 589 Belgische gemeenten zal elektronisch worden gestemd. In 151 van de 308 Vlaamse gemeenten en twee Brusselse gemeenten gebeurt dat met het nieuw stemsysteem met een papieren bewijs. In 56 andere gemeenten – 39 Waalse en 17 Brusselse gebruiken ze het “gewone” stemsysteem met magneetkaart. In de 380 overige Belgische gemeenten wordt met potlood en papier gestemd. Omgerekend zal bijna de helft van de kiezers geautomatiseerd stemmen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content