‘De RTBF verspreidt haat’

‘Het portret dat de RTBF van de Vlamingen schetst, is ronduit schokkend’, zegt emeritus hoogleraar Magda Michielsens.

‘Als je wilt weten hoe een haatcampagne werkt, dit is een goed voorbeeld’, zegt emeritus hoogleraar Magda Michielsens, die onderzoek deed naar de beeldvorming van Bart De Wever, de N-VA en de Vlamingen in het algemeen in Mise au point, het politieke zondagochtenddebat op de RTBF.

De voormalige professor ‘vrouwenstudies’ van de Universiteit Antwerpen nam de debatten op de Franstalige publieke omroep tijdens de langgerekte politieke crisis van 2010 en 2011 kritisch onder de loep. ‘Ik ben danig geschrokken’, zegt ze. ‘Het portret dat de RTBF van de Vlamingen schetst, is ronduit schokkend.’

Volgens Michielsens is er heel wat niet in de haak met Mise au point. De toonzetting van het programma, de keuze van de gasten, de beeldregie, de sms’jes en mails van kijkers – ‘een scheldforum’ – die onderaan door het beeld lopen, de houding van de presentatoren, het lijkt allemaal gericht op ‘zoveel mogelijk polariseren,’ aldus Michielsens. ‘Telkens opnieuw worden ‘wij’ – de Franstaligen – geplaatst tegenover ‘zij’ – de vijandige Vlamingen.

Voormalig premier Yves Leterme (CD&V) haalde zich veel ellende op de hals toen hij de RTBF een keer met de Rwandese haatzender Radio Mille Collines vergeleek. Die parallel wil Michielsens dan ook niet trekken, maar dat laat volgens de professor onverlet dat in Mise au point ‘alle elementen van een haatcampagne aanwezig zijn’.

‘Herhaling is een sterk wapen in die haatcampagne’, aldus Michielsens. ‘Week na week zie je dat Vlamingen, ongeacht de stand van zaken in de regeringsonderhandelingen, op de Franstalige publieke omroep worden beledigd. Steeds opnieuw wordt de N-VA neergezet als een gevaarlijke partij die geen akkoord wil. Steeds opnieuw ook dat vijandbeeld van Vlaanderen, de hatelijkheden vanuit het Franstalige publiek, de vernederende karikaturen.’ En zelden of nooit eens een dissident geluid, betreurt Michielsens. Voor haar staat het ontegenzeglijk vast: ‘De Franstalige publieke omroep verspreidt haat.’

Belangstellenden kunnen zich hierover zelf een oordeel vormen, want het onderzoek (alle onderzochte beeldfragmenten met commentaar en analyse) is vanaf heden integraal te bekijken op de website www.vlaanderenscherpgesteld.be – naar de Nederlandse vertaling van Mise au point. (HRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content