De top van Nethys, de operationele poot van de Publifin-holding, dagvaardt u en vier collega's. Wat hopen ceo Stéphane Moreau (ex-PS) en zijn directie daarmee te bereiken?

Jean-Luc Crucke: Moreau leeft in een wereld van macht en geld. Daarin is intimidatie doodnormaal. Het is de vlucht vooruit van iemand die niet meer weet wat hij moet doen. Dat hij de klacht tegen ons heeft ingediend zonder zijn raad van bestuur erin te kennen, laat zien hoezeer de Nethys-directie van de werkelijkheid is losgezongen. Met deze dagvaarding heeft hij wellicht zijn doodvonnis get...

Jean-Luc Crucke: Moreau leeft in een wereld van macht en geld. Daarin is intimidatie doodnormaal. Het is de vlucht vooruit van iemand die niet meer weet wat hij moet doen. Dat hij de klacht tegen ons heeft ingediend zonder zijn raad van bestuur erin te kennen, laat zien hoezeer de Nethys-directie van de werkelijkheid is losgezongen. Met deze dagvaarding heeft hij wellicht zijn doodvonnis getekend. Crucke: Als het Moreaus bedoeling is om ons te dwarsbomen, vergist hij zich schromelijk. De Publifin-commissie heeft het Waals Parlement weer een gevoel van trots gegeven, over de partijgrenzen heen. Wij geloven nog in de toekomst van Wallonië. Wij willen de praktijken met wortel en tak uitroeien die hij met de hulp van een legertje duurbetaalde consultants heeft geperfectioneerd. Crucke: En toch verbaast zijn gedrag me niet. Misschien dat mensen die het thuis niet breed hadden, of die een moeilijke jeugd hadden, meer moeite hebben om met grote geldsommen om te gaan. Ik zou in elk geval willen dat Moreau, in het belang van de provincie Luik en van heel Wallonië, inziet dat trop te veel is en ook bij Nethys een stap opzij doet. De gevolgen van het Publifin-schandaal zijn niet te overzien. Bij de bevolking hoor je dat alle politici corrupt zijn. Crucke: De aandeelhouders - de gemeenten - hebben de Publifin-rapporten altijd blindelings goedgekeurd. Zolang ze hun dividend maar kregen. De raad van bestuur van Publifin had niets in de pap te brokken: hij stond eigenlijk onder het gezag van filialen als Nethys. In de beruchte sectorcomités werden politici financieel in de watten gelegd, en in ruil moesten ze alleen een oogje dichtknijpen. Ook de Waalse regering keek de andere kant op. In heel die ingewikkelde keten waren de meesten vooral hun eigen zakken aan het vullen. Het algemene belang? Dat had helaas niemand voor ogen.