De progressieve coalitie van Ridouani in Leuven: zit er muziek in Mo-town?

Ridouani omhelst tobback 'Dit is een signaal van hoop. Ongeacht je afkomst kun je je dromen waarmaken.' © Margot Hollevoet
Ewald Pironet

In Leuven verliep de opvolging van Louis Tobback zoals die door zijn partij gepland was: Mohamed Ridouani (SP.A) neemt de fakkel over. Hij zal een coalitie van SP.A, CD&V en Groen leiden.

Vandaag is rood de kleur van jouw lippen / Vandaag is rood wat rood hoort te zijn‘. Het werd zondagavond luid meegezongen in brasserie De Curve, in hartje Kessel-Lo, deelgemeente van Leuven. De hit van Marco Borsato werd nu en dan afgewisseld met de gescandeerde leuze ‘Leuven is rood!’. De aanwezigen waren blij dat Mohamed Ridouani, de Leuvense SP.A-lijsttrekker, zo’n goed verkiezingsresultaat had behaald en de opvolger van Louis Tobback wordt. Dat gold natuurlijk ook voor de man zelf: ‘Dat in deze stad iemand met mijn afkomst het zover kan schoppen, is een sterk signaal’, zei de eerste burgemeester met allochtone roots van een Vlaamse centrumstad.

Er wachten Ridouani heel wat hindernissen. Niet het minst zijn lidmaatschap van een partij die vecht voor haar bestaan.

Ook de Leuvense SP.A-afdeling deelde in de klappen die overal aan de partij uitgedeeld werden. Ze ging 5,5 procentpunt achteruit (tot 25,9%) en moest 2 zetels inleveren: ze heeft er nu 14 (van de 47). Maar niemand in De Curve maalde erom. De geplande opvolging van de 80-jarige Louis Tobback, na 24 jaar, was tenslotte op een succes uitgedraaid. Zondagochtend was de huidige burgemeester nog geïnterviewd over zijn afscheid. ‘Ik ben blij noch triestig’, zei hij nadat hij gestemd had. ‘Dit was altijd het plan, en als goede socialist moet je plannen uitvoeren.’ Hij voorspelde ook dat Mohamed Ridouani de kaap van 5000 voorkeurstemmen zou overschrijden. Het zouden er dubbel zoveel worden: de 39-jarige ‘Mo’ kreeg er 10.059, meer dan Tobback in 2012 (9921). Een kniesoor die erop wijst dat er 6 jaar geleden 58.243 stemmen werden uitgebracht in Leuven en dit jaar 60.185 stemmen – Tobback won toen procentueel iets meer kiezers voor zich dan zijn opvolger zondag.

‘Het was afwachten hoe de Leuvenaars op Mo zouden reageren, maar dit is schitterend’, zei Louis Tobback achteraf. ‘Ik ben trots!’ Als lijstduwer kreeg vader Tobback nog 2395 voorkeurstemmen. Zijn zoon Bruno, de derde op de lijst, kreeg er 1903. Het lijkt erop dat Bruno Tobback niet snel in aanmerking zal komen om in zijn vaders voetsporen te treden, al genoot hij van het applaus dat hij kreeg toen hij De Curve binnenkwam.

Ook Carl Devlies mag de ambitie voor het burgemeesterschap vrijwel zeker opbergen. Na 30 jaar als schepen was het voor de 65-jarige CD&V-lijsttrekker, die van 2008 tot 2011 staatssecretaris voor Fraudebestrijding en staatssecretaris voor Justitie was, zowat de laatste kans op de sjerp. Maar zijn partij verloor een zetel, en met 3110 voorkeurstemmen moest Devlies zelfs partijgenoot Dirk Vansina (3384) laten voorgaan. Als de zoon van voormalig burgemeester Alfred Vansina ooit burgemeester wil worden, zullen de christendemocraten wel beter moeten scoren dan de 16,1% van zondag: ze zijn daarmee pas de vierde partij in de Dijlestad.

De progressieve coalitie van Ridouani in Leuven: zit er muziek in Mo-town?

Nog slechter verging het Rik Daems (Open VLD), die tussen 1999 en 2003 minister van Telecommunicatie en Overheidsbedrijven en minister van Middenstand was. Hij toonde zich optimistisch door deel te nemen onder het motto ‘Derde keer, goede keer’, maar zijn partij behaalde maar 6,5% en moest een zetel inleveren. Achteraf betreurde hij dat hij zijn boodschap de voorbije weken niet kwijt had gekund in de media: ‘De focus lag op de tweestrijd tussen de SP.A en de N-VA.’

Meer vrouwen dan mannen

De N-VA kreeg er in Leuven 3,2 procentpunt bij, goed voor 22,2% en 11 zetels (2 meer dan in 2012). Lijsttrekker Lorin Parys profileerde zich tijdens de campagne als de grote uitdager van Mohamed Ridouani, die al 12 jaar schepen was. ‘In Leuven zijn al 24 jaar dezelfde partijen aan de macht. Het is gezond dat dat verandert. En wie verandering wil, moet niet voor de SP.A stemmen. Dan kun je evengoed in het station op een boot gaan wachten’, zei hij vorige maand in Knack. Het antwoord van Ridouani in datzelfde interview was duidelijk: ‘Wie in Leuven verandering wil, hoeft niet op de N-VA te stemmen. Na Louis Tobback komt er sowieso een andere stijl van bestuur. Die evolutie is onherroepelijk: change ís coming.’

‘Eigenlijk is de keuze simpel: of je kiest voor de Marokkaan of voor de homo’, zo vatte Lorin Parys de Leuvense strijd op Radio 2 met een kwinkslag samen. De SP.A kwam als grootste uit de stembusslag, en dus was Mohamed Ridouani aan zet. Zondagavond al kon hij zijn droomcoalitie aankondigen. De socialisten en christendemocraten hadden na hun verlies geen meerderheid meer, en dus mocht Groen erbij. De ploeg van kopman David Dessers was als grote winnaar uit de bus gekomen: plus 4,2 procentpunt, goed voor 19,7% en 10 zetels (3 meer dan in 2012). Toch bleef ze daarmee een beetje onder de verwachtingen – volgens sommige voorspellingen had Groen de grootste partij van Leuven kunnen worden, en Dessers haar burgemeester.

‘De Leuvense kiezer heeft gekozen voor een verbindend en positief project, dat Leuven op de kaart wil zetten als een van de meest zorgzame en duurzame steden van Europa’, zo sprak Mohamed Ridouani zondag. ‘We vormen nu een coalitie met de partijen die het dichtst bij dat project aanleunen.’ Leuven krijgt de meest progressieve coalitie van alle dertien centrumsteden. Het progressieve karakter van de stad wordt extra onderstreept door de score van de extreemlinkse PVDA (dat 1,8 procentpunt won en met 4,6% voor het eerst in de gemeenteraad komt) en die van Vlaams Belang (die partij, die zowat overal in Vlaanderen winst liet optekenen, behaalde in de universiteitsstad 3,6% en blijft steken steken op 1 zetel).

Tijdens de campagne kwamen de hoge woningprijzen en de mobiliteitsproblemen naar voren als belangrijke uitdagingen voor het nieuwe stadsbestuur. De coalitiepartners zullen het bijvoorbeeld eens moeten worden over de aanleg van een parking onder het Bruulpark. Voor de CD&V is die parking een prioriteit, Groen vindt dat hij ‘beter begraven dan gegraven wordt’, en de SP.A noemde hem ‘een mogelijke piste’. Ridouani wilde zondag de pret niet bederven: ‘We raken er wel uit.’

Na bijna een kwarteeuw komt Tobbackgrad – zoals Leuven ooit spottend werd herdoopt – in handen van een jonge, diverse ploeg. ‘Er is een pak nieuwe mensen verkozen’, zo ging Ridouani verder bij de voorstelling van zijn coalitie, ‘waaronder veel jonge mensen en ook meer vrouwen dan mannen. We zullen een goede gemeenteraad vormen met veel talent.’ Hij stipte ook zijn eigen afkomst aan. ‘Ik heb daarvan nooit een punt gemaakt, maar dit is een signaal van hoop. Ongeacht je afkomst kun je je dromen waarmaken. De stad kan nu rustig gaan slapen, Leuven is in goede handen.’

In hun enthousiasme spreken sommigen nu al van Mo-town, maar daarvoor is het misschien toch nog iets te vroeg. Er wachten Ridouani tenslotte heel wat hindernissen. Niet het minst zijn lidmaatschap van een partij die vecht voor haar relevantie – en zelfs haar bestaan.

Partner Content