‘De politieke crisis in Wallonië en Brussel? Het interesseert de mensen geen zier’

Paul Magnette en Willy Borsus tijdens een debat op RTBF. © BelgaImage

Radiozender La Première zendt voortaan iedere vrijdag simultaan twee verschillende politieke debatten uit voor Wallonië en voor Brussel.

De beslissing zorgt voor ophef in het Franstalige radiolandschap. Een teken dat de kloof zich verdiept, nu Brussel en Wallonië door verschillende wisselmeerderheden worden bestuurd? ‘Zo ver zou ik het niet zoeken’, zegt Christian Carpentier, redactiesecretaris van de Waalse krant La Nouvelle Gazette. ‘Dit is vooral een interne aangelegenheid van de RTBF. La Première kampt al lang met een afkalvend luisteraarsbestand. Sinds april timmeren ze aan een nieuw programmaschema om de populariteit op te krikken.’

Werkloosheid, daar liggen de Walen wakker van

Waarom is er dan zoveel te doen over twee aparte vrijdagdebatten?

Christian Carpentier: De twee presentatoren zijn bekende namen in Franstalig België, onder meer van de televisie. Ik heb vrijdag beide debatten gevolgd, live en via de website. In het Brusselse debat zaten Laurette Onkelinx (PS) en Olivier Maingain (DéFI) tegenover elkaar, in het Waalse debat kruisten Paul Magnette (PS) en Willy Borsus (MR), de oude en de nieuwe minister-president van Wallonië, de degens. Dat zijn twee debatten die eigenlijk alle Franstalige luisteraars kunnen boeien. Als opener was die eerste dubbeluitzending dus een klapper. Toch denk ik dat ze in de volgende uitzendingen echt op specifiek Brusselse en Waalse toestanden zullen focussen.

Wijst dit toch ook niet op twee verschillende realiteiten?

Carpentier: Ik zou dat niet overdrijven. La Première zendt iedere weekdag een livedebat uit. Van maandag tot en met donderdag krijgen luisteraars in Brussel en Wallonië overal dezelfde uitzending. Daarin komen zowel regionale als federale of internationale thema’s aan bod. Daarmee wil ik die verschillende realiteiten niet verdoezelen, we leven nu eenmaal in een federaal land. Vooral sinds de zesde staatshervorming is de regionale autonomie fors toegenomen, zelfs de kinderbijslag is intussen geregionaliseerd. Logisch dus dat Waalse luisteraars weinig interesse hebben voor de kinderbijslag in Brussel, en omgekeerd. In dat opzicht is het ook niet zo gek dat Brusselse en Waalse politici er apart over debatteren.

Ziet u een verband met het groeiend Waalse zelfbewustzijn en het ontstaan van nieuwe wisselmeerderheden?

Carpentier: Nee, dat heeft niks met een Waals réveil te maken. RTL-collega Christophe Deborsu, welbekend in Vlaanderen, heeft afgelopen weekend in Moeskroen straatinterviews afgenomen. De politieke crisis in Wallonië en Brussel? Het interesseerde de mensen geen zier. Werkloosheid, dat is het thema waar de Walen wakker van liggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content