Over het inschrijvingsgeld aan hogescholen en universiteiten is nog niets definitiefs beslist, maar de Vlaamse regering "gaat er echt niet voor zorgen dat mensen die het minder breed hebben geen toegang hebben tot het hoger onderwijs". Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) gezegd tijdens zijn gastcollege aan de Universiteit Gent.

'Niet boven 1.000 euro'

Bourgeois legde, daags na zijn Septemberverklaring, omstandig uit hoe de nieuwe Vlaamse regering niet enkel zal besparen, maar ook voor een omslag wil zorgen door de overheid meer terughoudend te maken. "We moeten meer vertrouwen geven aan de actoren op het terrein", klonk het.

In die context stelt zich de fundamentele vraag wat de burger moet betalen voor de publieke dienstverklaring, zei Bourgeois, en meer in het bijzonder voor het hoger onderwijs. "De overheid doet zeer veel, er mag een bijdrage worden gevraagd van wie ervan geniet."

Hoe hoog het inschrijvingsgeld wordt, kon de minister-president niet zeggen maar hij herhaalde wel dat minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) een bedrag dat oploopt tot 1.000 euro reeds uitgesloten heeft.

'Systeem studiebeurzen blijft'

Bourgeois benadrukte dat de Vlaamse regering niemand de toegang tot het onderwijs wil ontzeggen en het systeem van studiebeurzen wil behouden, waarbij aparte tarieven worden gehanteerd voor beursstudenten, bijna-beursstudenten en niet-beursstudenten. "Persoonlijk vind ik dit systeem van een gemengde kleine bijdrage beter dan werken met studieleningen. Dat laatste kan er eventueel nog bijkomen, maar kan niet als uniek systeem." (Belga/WB)

Over het inschrijvingsgeld aan hogescholen en universiteiten is nog niets definitiefs beslist, maar de Vlaamse regering "gaat er echt niet voor zorgen dat mensen die het minder breed hebben geen toegang hebben tot het hoger onderwijs". Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) gezegd tijdens zijn gastcollege aan de Universiteit Gent.Bourgeois legde, daags na zijn Septemberverklaring, omstandig uit hoe de nieuwe Vlaamse regering niet enkel zal besparen, maar ook voor een omslag wil zorgen door de overheid meer terughoudend te maken. "We moeten meer vertrouwen geven aan de actoren op het terrein", klonk het. In die context stelt zich de fundamentele vraag wat de burger moet betalen voor de publieke dienstverklaring, zei Bourgeois, en meer in het bijzonder voor het hoger onderwijs. "De overheid doet zeer veel, er mag een bijdrage worden gevraagd van wie ervan geniet." Hoe hoog het inschrijvingsgeld wordt, kon de minister-president niet zeggen maar hij herhaalde wel dat minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) een bedrag dat oploopt tot 1.000 euro reeds uitgesloten heeft. Bourgeois benadrukte dat de Vlaamse regering niemand de toegang tot het onderwijs wil ontzeggen en het systeem van studiebeurzen wil behouden, waarbij aparte tarieven worden gehanteerd voor beursstudenten, bijna-beursstudenten en niet-beursstudenten. "Persoonlijk vind ik dit systeem van een gemengde kleine bijdrage beter dan werken met studieleningen. Dat laatste kan er eventueel nog bijkomen, maar kan niet als uniek systeem." (Belga/WB)