SP.A wisselt niet alleen van voorzitter. De partijtop vernieuwt ook: Monica De Coninck en Renaat Landuyt verdwijnen. Het is uitkijken naar wie John Crombez opvolgt als Vlaams fractieleider.

SP.A heeft na een lange strijd een nieuwe voorzitter gekozen: John Crombez (en running mate Stephanie Van Houtven) haalde het zoals verwacht van Bruno Tobback, zij het niet met een verpletterende overwinning. Crombez kreeg de steun van 77,6 procent van de meer dan de helft van de SP.A-leden die hun stem uitbrachten. Tobback was nog goed voor 22,3 procent. 'Een duidelijk mandaat' voor Crombez, reageerde Tobback, die dat een goede zaak vindt voor de partij.

Quid Bruno Tobback - demandeur de rien, maar beschikbaar voor alles? Zijn nieuwe voorzitter ziet voor hem een 'prominente rol': 'We gaan zijn talent niet weggooien.'

Bruno Tobback en John Crombez in het Vlaams parlement; wie neemt de fakkel over van Crombez., Belga
Bruno Tobback en John Crombez in het Vlaams parlement; wie neemt de fakkel over van Crombez. © Belga

Volgens de krant De Morgen zit niemand in het Vlaams parlement, waar Tobback zetelt, te wachten op hem als fractieleider. Die functie wordt nu nog uitgeoefend door Crombez, maar die liet verstaan zo snel mogelijk uit die assemblee te willen stappen. Mocht Crombez door Tobback worden opgevolgd, dan zou dat 'een slecht signaal zijn', tekende De Morgen op op het SP.A-congres.

Een naam die volgens die krant circuleert is die van Joris Vandenbroucke. Crombez zelf liet in De Ochtend niet in zijn kaarten kijken. 'Die speculatie is al langer bezig, maar het is nog niet duidelijke wie kandidaat is.'

Belga
© Belga

Oud-ministers Ingrid Lieten en Freya Van den Bossche of Tobbacks voorgangster Caroline Gennez zouden onvoldoende steun hebben om het gezicht van de Vlaamse oppositie te worden. Lieten en Van den Bossche tekenden de afgelopen maanden de Crescendo-vernieuwing uit, samen met Tobback en Crombez.

Yasmine Kherbache is evenmin een optie, aangezien zij net omwille van gezondheidsredenen het voorzitterschap en het fractieleiderschap in Antwerpen opgaf. Die andere Antwerpse tenor, voormalig federaal minister Monica De Coninck, verdwijnt ook uit beeld.

In het nieuw gekozen partijbureau vertrekt zij, samen met Renaat Landuyt. Daarmee nemen twee toppers afscheid. Nieuw is Hannes Anaf (Schepen in Turnhout). Ook Gennez en Kherbache zijn daarin verkozen.

SP.A heeft na een lange strijd een nieuwe voorzitter gekozen: John Crombez (en running mate Stephanie Van Houtven) haalde het zoals verwacht van Bruno Tobback, zij het niet met een verpletterende overwinning. Crombez kreeg de steun van 77,6 procent van de meer dan de helft van de SP.A-leden die hun stem uitbrachten. Tobback was nog goed voor 22,3 procent. 'Een duidelijk mandaat' voor Crombez, reageerde Tobback, die dat een goede zaak vindt voor de partij.Quid Bruno Tobback - demandeur de rien, maar beschikbaar voor alles? Zijn nieuwe voorzitter ziet voor hem een 'prominente rol': 'We gaan zijn talent niet weggooien.' Volgens de krant De Morgen zit niemand in het Vlaams parlement, waar Tobback zetelt, te wachten op hem als fractieleider. Die functie wordt nu nog uitgeoefend door Crombez, maar die liet verstaan zo snel mogelijk uit die assemblee te willen stappen. Mocht Crombez door Tobback worden opgevolgd, dan zou dat 'een slecht signaal zijn', tekende De Morgen op op het SP.A-congres.Een naam die volgens die krant circuleert is die van Joris Vandenbroucke. Crombez zelf liet in De Ochtend niet in zijn kaarten kijken. 'Die speculatie is al langer bezig, maar het is nog niet duidelijke wie kandidaat is.' Oud-ministers Ingrid Lieten en Freya Van den Bossche of Tobbacks voorgangster Caroline Gennez zouden onvoldoende steun hebben om het gezicht van de Vlaamse oppositie te worden. Lieten en Van den Bossche tekenden de afgelopen maanden de Crescendo-vernieuwing uit, samen met Tobback en Crombez.Yasmine Kherbache is evenmin een optie, aangezien zij net omwille van gezondheidsredenen het voorzitterschap en het fractieleiderschap in Antwerpen opgaf. Die andere Antwerpse tenor, voormalig federaal minister Monica De Coninck, verdwijnt ook uit beeld.In het nieuw gekozen partijbureau vertrekt zij, samen met Renaat Landuyt. Daarmee nemen twee toppers afscheid. Nieuw is Hannes Anaf (Schepen in Turnhout). Ook Gennez en Kherbache zijn daarin verkozen.