Live De nieuwe coalities krijgen stilaan vorm

14/10/18 om 08:22 - Bijgewerkt op 16/10/18 om 05:49

Volg hier al het nieuws over de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen op de voet.

De nieuwe coalities krijgen stilaan vorm

© Belga Image

 • Eva Schram

  Anderlecht: Eric Tomas (PS) volgt zichzelf op als burgemeester

  In Anderlecht zullen PS-sp.a-cdH, Ecolo-Groen en DéFI een coalitie vormen. Eric Tomas (PS) volgt zichzelf op als burgemeester. Dat maakte PS-schepen Fabrice Cumps maandagavond bekend.

  Het idee van een meerderheid met de MR, Ecolo en een derde coalitiepartner dat zondagavond leefde, is dus van de baan in Anderlecht. PS-sp.a-cdH, Ecolo-Groen en DéFI zullen een meerderheid van 27 op 47 zetels hebben in de gemeenteraad.

  In Anderlecht zullen PS-sp.a-cdH, Ecolo-Groen en DéFI een coalitie vormen. Eric Tomas (PS) volgt zichzelf op als burgemeester. Dat maakte PS-schepen Fabrice Cumps maandagavond bekend.

  Het idee van een meerderheid met de MR, Ecolo en een derde coalitiepartner dat zondagavond leefde, is dus van de baan in Anderlecht. PS-sp.a-cdH, Ecolo-Groen en DéFI zullen een meerderheid van 27 op 47 zetels hebben in de gemeenteraad.

 • Eva Schram

  Zonhoven: Open Vld wil alleen besturen

  Open Vld behaalde 14 op 27 zetels in Zonhoven. Ondanks die nipte meerderheid willen de liberalen alleen besturen. Johny De Raeve blijft burgemeester.

  Open Vld kreeg maar liefst 42,9 procent van de stemmen, waardoor de partij 3 zetels won. De huidige coalitiepartner CD&V gaat van 3 naar 4 zetels, maar de christendemocraten kwamen dit keer wel samen met Groen op. Hoewel de meerderheid erg nipt is, gaat Open Vld alleen verder en belandt CD&V in de oppositie.

  Johny De Raeve behaalde 3.062 voorkeurstemmen en blijft burgemeester. De liberalen hebben geen schrik dat hun meerderheid in de problemen komt. 'We hebben een heel hechte ploeg. We zijn met ons 14 een compact en samenhangend geheel', zegt huidig schepen Jules Achten (Open Vld). 'Er is ook een zeer goede samenwerking en spirit in de groep, dus we hebben beslist om er alleen voor te gaan.'

 • Eva Schram

  Tessenderlo: sp.a-SPiL en CD&V vormen coalitie

  De huidige meerderheidspartijen sp.a-SPiL en CD&V hebben een akkoord over een nieuwe coalitie. Stemmenkampioen Fons Verwimp (sp.a-SPiL) behoudt de sjerp.

  Sp.a-SPiL en CD&V zijn met respectievelijk 9 en 6 zetels op een totaal van 25 de 2 grootste partijen in Tessenderlo. Beide meerderheidspartijen verliezen wel elk 1 zetel, maar de oppositie kan daar niet van profiteren. 'De coalitie is rond, maar de schepenmandaten moeten wel nog verdeeld worden', zegt CD&V-lijsttrekker Stefan Govaerts.

  De coalitie heeft dus een meerderheid van 15 op 25 partijen. Fons Verwimp (Sp.a-SPiL) behaalde 2.364 voorkeurstemmen, terwijl Govaerts (CD&V) 1.696 naamstemmen kreeg. 'De coalitie wordt voortgezet met Fons Verwimp als burgemeester en mezelf als eerste schepen', besluit Govaerts.

 • Eva Schram

  Dilsen-Stokkem: Open Vld en Vooruit opnieuw samen verder

  Open Vld en Vooruit Dilsen-Stokkem hebben een akkoord om ook de komende legislatuur de stad samen te besturen. Lydia Peeters (Open Vld) behoudt de burgemeesterssjerp.

  In Dilsen-Stokkem zijn de huidige meerderheidspartijen erop vooruitgegaan. Open Vld ging van 9 naar 10 zetels, terwijl Vooruit Dilsen-Stokkem van 6 naar 7 zetels groeide. Oppositiepartij CD&V blijft op de 6 zetels van 2012 steken.

  Huidig burgemeester Lydia Peeters (Open Vld) heeft opnieuw een coalitie met Vooruit Dilsen-Stokkem gevormd 'met dezelfde ambitie'. De coalitie heeft een meerderheid van 17 op 27 zetels. Lydia Peeters (Open Vld) behaalde 2.587 voorkeurstemmen en blijft burgemeester.

 • Eva Schram

  Riemst: CD&V gaat alleen verder

  In het Limburgse Riemst behoudt de CD&V van burgemeester Mark Vos de absolute meerderheid. De christendemocraten hebben beslist om de gemeente alleen te besturen. Mark Vos blijft burgemeester.

  CD&V haalde 51,6 procent van de stemmen en behoudt zo zijn 14 zetels op een totaal van 25. N-VA, met Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans als lijstduwer, zakte naar 21,1 procent. Open Vld wist 20,8 procent van de kiezers te overtuigen. Burgemeester Mark Vos kreeg 3.624 voorkeurstemmen en blijft burgemeester.

  CD&V heeft intussen beslist om geen partij mee in het bestuur op te nemen. 'Wij gaan alleen verder. Vorige keer hebben we dezelfde uitslag en evenveel zetels gehaald, en wij hebben het heel goed gedaan', zegt Christiaan Bamps (CD&V). 'Vorige keer is dat heel goed gelukt en dus gaan wij op die manier voort.'

 • Eva Schram

  Pelt: CD&V vormt ondanks absolute meerderheid coalitie met Samen Pelt

  CD&V en Samen Pelt hebben een coalitie gevormd in Pelt, de fusiegemeente van Overpelt en Neerpelt. Hoewel CD&V met 17 van de 31 zetels alleen een absolute meerderheid heeft, wordt de meerderheid verruimd met Samen Pelt. Limburgs gedeputeerde Frank Smeets (CD&V) wordt de eerste burgemeester van Pelt.

  CD&V staat traditioneel sterk in Overpelt en Neerpelt, dus de hoge score van de christendemocraten in Pelt behoorde tot de verwachtingen. CD&V behaalde er 47 procent, goed voor 17 van de 31 zetels. De lijst Samen Pelt - bestaande uit sp.a, Open Vld en onafhankelijken - haalde 15,6 procent en 5 zetels. 'Het is zo dat wij een coalitie gaan vormen met Samen Pelt. Dat is op de bestuursvergadering maandagavond unaniem goedgekeurd. Van maandag op dinsdag wordt dat nog getekend', zegt Roger De Graaf, voorzitter van CD&V Pelt.

  CD&V kon Pelt dus ook alleen besturen, maar kent een traditie van coalities met de socialisten. 'Eigenlijk is er historisch gezien in Overpelt en Neerpelt vroeger altijd een coalitie met sp.a geweest en in die zin willen we dat ook voortzetten', stelt De Graaf. 'Alleen hadden we maar twee zetels over, waardoor je dan op de gemeenteraad misschien in de problemen komt. Dat is ook voor een stuk de reden.'

 • Eva Schram

  Hulshout: CD&V heeft Groen niet meer nodig en gaat solo verder

  In het Kempense Hulshout haalde CD&V zondag een absolute meerderheid. Burgemeester Geert Daems besliste daarom intussen om coalitiepartner Groen de wacht aan te zeggen en alleen door te gaan.

  CD&V bezette tot nu 10 van de 21 zetels in Hulshout, Groen slechts eentje. De verkiezingen leverden beide partijen een zetel winst op, maar dat betekent voor CD&V niet dat de coalitie moet worden voortgezet. Met een eigen, krappe absolute meerderheid van 11 op 21 zetels kiest CD&V volop voor een eigen koers. De grootste oppositiepartij blijft intussen N-VA, dat wel van negen op acht zetels terugvalt. Open Vld en sp.a slaagden er niet in om een zetel binnen te halen.

 • Eva Schram

  Grimbergen: Open Vld-bestuur onderzoekt banden tussen lijst Vernieuwing en Vlaams Belang

  In Grimbergen kwam Vernieuwing zondag als grootste uit de stembusgang. De lijst werd getrokken door voormalig Vlaams Belang-politicus Bart Laeremans. Zondagavond al sloot Vernieuwing een principeakkoord over een nieuwe coalitie met Open Vld en N-VA. Open Vld-voorzitter Rutten zegt nu dat ze laat onderzoeken of het bericht klopt dat Vernieuwing ook Vlaams Belang-politici op zijn lijst had staan.

  Het gaat om Luk Raekelboom, die parlementair medewerker is van het Vlaams Belang. 'We hebben dat vandaag gehoord en zijn dat aan het bekijken', zei Rutten. 'Als dat Vlaams Belangers zijn, dan nemen we daar afstand van en dan hebben wij daar ook statutaire maatregelen voor. Dan hoor je niet thuis bij ons in de partij.'

  N-VA-voorzitter Bart De Wever is niet van plan in te grijpen in Grimbergen, zo liet hij verstaan. De Wever herhaalde ook zijn stelling dat in Ninove, waar Vlaams Belang-parlementslid Guy D'Haeseleer bijna een absolute meerderheid haalde met Forza Ninove, die de kans moet krijgen om een meerderheid op de been te proberen brengen.

  De kans dat D'Haeseleer daarin zal slagen, lijkt na vandaag overigens bijzonder klein. Niet alleen willen de andere partijvoorzitters niet dat hun lokale afdeling gesprekken aanknoopt met D'Haeseleer, bovendien acht ook De Wever de kans op succes klein. Er is namelijk een oude Facebook-post van D'Haeseleer opgedoken die door De Wever en de andere partijvoorzitters als racistisch beschouwd wordt. 'De kans dat het gesprek (met D'Haeseleer, nvdr.) tot een goed einde komt, is sub zero na het zien van deze foto.'

 • Eva Schram

  Ranst: N-VA en Groen schuiven Lode Hofmans (Open Vld) na 18 jaar opzij

  In Ranst hebben de grote winnaars van de verkiezingen, N-VA en Groen, een akkoord gesloten over het vormen van een coalitie. Het Open Vld van Lode Hofmans moet genoegen nemen met een rol in de oppositie. Voor Hofmans betekent dat het einde van achttien jaar burgemeesterschap.

  De nieuwe burgervader van Ranst wordt Johan De Ryck (N-VA), die 1.452 voorkeurstemmen kreeg als lijsttrekker van de grootste partij (10 zetels). Leen Baeten en Jan Dillen worden volgens De Ryck schepen voor N-VA, Groen duidt Luc Redig en Annelies Creten aan. N-VA was ook in 2012 al de grootste partij, maar werd toen buiten de meerderheid gelaten door nummer twee Open Vld. De liberalen kregen nu echter een stevige tik en verloren 3 zetels. Met nog 5 zetels, even veel als Groen, was Open Vld ditmaal niet aan zet.

 • Eva Schram

  Daniël Vanhessche en Hendrik Bogaert delen CD&V-sjerp in Jabbeke

  Jabbeke krijgt de komende zes jaar twee burgemeesters. Daniël Vanhessche doet de komende drie jaar nog verder, maar daarna volgt Hendrik Bogaert hem op. Dat melden ze maandagavond. CD&V scoorde een meerderheid in Jabbeke.

  CD&V behield een absolute meerderheid met 14 op 23 zetels. Enige knoop die nog moest ontward worden, was wie de sjerp zou dragen. Bogaert haalde 250 voorkeurstemmen meer dan de burgemeester vanuit positie vijf. Er is nu een overeenkomst dat Hendrik Bogaert na drie jaar de sjerp terug mag overnemen van Daniël Vanhessche.

  In 2011 gebeurde er nog een omgekeerde beweging toen Bogaert staatssecretaris werd in de regering Di Rupo. Hij was daarvoor al vier jaar lang burgemeester.

  Beide burgemeesters willen zich wel openstellen. 'Beleid voeren met een meerderheid betekent ook dat er ten volle rekening wordt gehouden met de inhoudelijke opmerkingen van alle inwoners', melden ze samen. 'We hebben de ambitie om verder een groene, warme en kwaliteitsvolle gemeente te zijn. Goede dienstverlening en heldere communicatie zijn hierbij concrete stappen.'

 • Jan Herregods

  Aalst: D'haese (N-VA) praat met CD&V en Open Vld over nieuwe coalitie

  In Aalst onderhandelt de N-VA van burgemeester Christoph D'Haese met CD&V en Open Vld over een nieuwe coalitie. D'Haese wil 'voldoende rechtse accenten' in het beleid als antwoord op de rechtse stem van de Aalstenaars, zei hij maandagavond op TV Oost. Een op de drie mensen in Aalst stemden op N-VA en Vlaams Belang werd de tweede partij.

  'Er is zeer rechts gestemd in Aalst', zegt D'Haese. 'Er moeten meer rechtse accenten komen in het beleid om het antwoord te bieden op dat rechts signaal'. D'Haese wil eerst een inhoudelijk akkoord en zal daarvoor rustig de tijd nemen, zei hij op TV Oost. 'We willen echt wel die rechtse accenten in het beleid krijgen om een antwoord te bieden op het Vlaams Belang. Dan kan je twee dingen doen: ofwel neem je Vlaams Belang mee in een coalitie, ofwel bied je samen met de partijen waarmee je dan wel samenwerkt een duidelijk antwoord op dat rechts signaal. Waarschijnlijk gaan we voor dat laatste'.

  De verdeling van de mandaten is een kwestie voor later, zei D'Haese, al gaf hij wel aan dat N-VA gegroeid is en logischerwijs meer schepenmandaten zou mogen krijgen. De onderhandelingen kunnen volgens D'Haese nog wel enkele dagen duren

 • Jan Herregods

  Zottegem: CD&V en N-VA krijgen elk drie jaar de sjerp - sp.a naar de oppositiebanken

  In Zottegem hebben CD&V en N-VA een akkoord om de stad de komende zes jaar te besturen. Burgemeester Jenne De Potter (CD&V) zal de eerste drie jaar de sjerp dragen, de laatste drie jaar wordt N-VA-lijsttrekker Matthias Diependaele burgemeester. Dat zei De Potter op TV Oost. De sp.a van Kurt De Loor verdwijnt naar de oppositiebanken.

  N-VA zou eerst met Open Vld en Groen een coalitie hebben willen sluiten, maar dan uiteindelijk toch voor CD&V hebben gekozen. Beide partijen werken samen op voet van gelijkwaardigheid. De mandaten worden netjes tussen beide verdeeld en elke partij krijgt dus ook drie jaar de sjerp. N-VA bleef zondag de grootste partij en behield acht zetels. CD&V verloor één zetel en komt op zeven. Samen vormen CD&V en N-VA een krappe meerderheid van 15 op 29 zetels.

 • Jan Herregods

  Rutten start gesprekken voor coalitie van Open Vld, sp.a en N-VA in Aarschot

  Gwendolyn Rutten (Open Vld) mikt in het Vlaams-Brabantse Aarschot op een paarsgele coalitie. Ze start daarvoor als lijsttrekker zelf gesprekken met sp.a en N-VA. Dat heeft de Open Vld-voorzitster maandag bekendgemaakt. 'We leggen de lat hoog', zegt kandidaat-burgemeester Rutten. 'Elk van ons deelt de ambitie om Aarschot en haar deelgemeenten beter te maken. De goesting is er.'

  Open Vld werd zondag met 10 zetels duidelijk de grootste partij van de Demerstad. Lijsttrekker Gwendolyn Rutten slaagde erin de score van haar partij te verdubbelen tegenover zes jaar geleden. Samen met sp.a en N-VA komt Open Vld aan een ruime meerderheid van 17 op 29 zetels. CD&V, dat momenteel met André Peeters nog de burgemeester levert, verloor zondag fors terrein en verhuist naar de oppositiebanken.

  De christendemocraten worden daarom door Rutten ingeruild voor N-VA. 'De campagne is voorbij, nu is het tijd voor een modern bestuur en een ambitieus plan voor Aarschot. De economische drive van N-VA en de sociale bewogenheid van sp.a vormen een prima combinatie met ons eigen programma', aldus Rutten.

  De delegaties van de drie partijen zullen nu aan tafel gaan om samen een bestuursakkoord uit te werken. 'We kiezen voor openheid en transparantie en zullen de Aarschottenaar regelmatig op de hoogte brengen', zegt Rutten samen met de voorzitters van Open Vld Aarschot, sp.a Aarschot en N-VA Aarschot.

 • Jan Herregods

  Provincie Limburg: N-VA breekt in provinciebestuur in, sp.a ligt eruit

  N-VA, CD&V en Open Vld hebben een akkoord over het provinciebestuur gesloten. Ondanks een mogelijk voorakkoord tussen de drie traditionele partijen, wordt sp.a zo onverbiddelijk uit de meerderheid gegooid.

  CD&V, N-VA en Open Vld bereikten zondagnacht al een akkoord over het provinciebestuur. Zo ligt sp.a uit het bestuur, maar de partij levert met Herman Reynders wel nog de provinciegouverneur. N-VA zou al zeker de voorzitter van de provincieraad mogen leveren. 'Op basis van een goed gesprek zijn we inhoudelijk tot een akkoord gekomen met Open Vld en CD&V', zegt Jan Wouters (N-VA).

  'Maandagavond hebben we een volgende vergadering om het inhoudelijke kader en de bevoegdheidspakketten te bespreken. We gaan met specialisten samen zitten om een programma op poten te zetten tegen het einde van de week of begin volgende week.'

  Nochtans maakte N-VA voor de verkiezingen al duidelijk dat de partij het provinciale bestuursniveau wil afbouwen. Daarvoor was er echter weinig animo bij de andere partijen, vooral omdat het provinciale niveau in Limburg wel nog veel belang heeft. Het buitensluiten van SP.A hangt dan ook mogelijk samen met de uitsluiting van CD&V in Hasselt, waar N-VA, RoodGroen+ en Open Vld een coalitie hebben gevormd. 'Dat zou kunnen, maar dat moet je natuurlijk aan CD&V zelf vragen. We hebben vastgesteld dat we een telefoontje gekregen hebben om toe te treden tot een coalitie, en we zijn op een inhoudelijke basis tot een vergelijk gekomen', besluit Wouters.

 • Jan Herregods

  Vergelijking voorkeursstemmen centrumsteden

  Bart De Wever is in absolute cijfers het stemmenkanon van de verkiezingen van zondag. Hij haalt het met zijn 76.702 voorkeurstemmen met een enorme voorsprong van de andere kandidaten in de centrumsteden. Dat de winnaar in de grootste stad in Vlaanderen ook het hoogste aantal stemmen verzamelt van alle centrumsteden, spreekt voor zich. Opvallend is echter dat, wanneer we kijken naar de zogenaamde penetratiegraad, de burgemeesters van Mechelen, Roeselare en Genk 28 procent van de stemmen achter hun naam kregen.

  In Antwerpen staat Bart De Wever afgetekend op kop met 76.702 stemmen. Hij wordt vanop een afstand gevolgd door Filip Dewinter (Vlaams Belang) met 18.097 kopstemmen. De derde plaats is voor Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien, met 16.969 stemmen. Hij wordt gevolgd door Jinnih Beels (sp.a, 12.815) en Peter Mertens (PVDA, 11.842).

  De twee regeringsleden die opkwamen in Antwerpen bengelen achteraan: minister van Werk Kris Peeters (CD&V) kreeg 10.286 stemmen achter zijn naam, staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Philippe Debacker (Open Vld) kreeg er 5.524.

  In Mechelen (Vld-Groen-M+) is Bart Somers de stemmenkampioen, met 15.597 stemmen. De tweede plaats is voor partijgenoot Kristof Calvo, die met 3.607 kopstemmen bijna 13.000 stemmen minder haalt. De derde plaats is voor N-VA-lijsttrekker Freya Perdaens (2.952).

  In Brugge staat CD&V-lijsttrekker en nieuwe burgemeester Dirk De fauw op kop, met 15.289 stemmen. Zijn partijgenoot Franky Demon (CD&V) behaalde 8.981 stemmen, ontslagnemend burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) kreeg 8.633 stemmen.

  In Leuven kreeg de nieuwe burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) 10.059 stemmen achter zijn naam. Op de tweede plaats staat N-VA-lijsttrekker Lorin Parys (7.217) gevolgd door David Dessers (3.205) van Groen.

  Huidig minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) is dan weer de populairste politicus in Hasselt met 8.704 voorkeurstemmen. Nadja Vananroye van CD&V staat op de tweede plaats, met 5.271 kopstemmen, gevolgd door Marc Schepers (Rood Groen+) met 2.767 stemmen.

  In het West-Vlaamse Kortrijk staat Vincent Van Quickenborne van Team Burgemeester bovenaan, met 9.339 voorkeurstemmen. Plaats twee is voor Philippe De Coene (sp.a) met 3.658 stemmen, op drie staat Wout Maddens (Team Burgemeester, 3.270 stemmen).

  Nog in West-Vlaanderen is Open Vld'er Bart Tommelein met 6.003 voorkeurstemmen in Oostende de populairste politicus. Hij haalt zo meer stemmen dan huidig burgemeetser Johan Vande Lanotte (Stadslijst, 5.062 stemmen). Plaats drie is voor N-VA'er Björn Anseeuw (2.600 stemmen).

  Open Vld-lijsttrekker Mathias De Clercq is in Gent veruit de populairste. Hij wist 24.058 Gentenaars te bekoren. Rudy Coddens, de lijsttrekker van het kartel sp.a-Groen, behaalde 17.954 voorkeurstemmen, Groen-schepen Filip Watteeuw 13.183.

  In Aalst is N-VA'er en huidig burgemeester Christoph D'Haese de stemmenkampioen, met 11.081 voorkeurstemmen. Partijgenote Sarah Smeyers volgt vanop een afstand met 3.504 voorkeurstemmen. Ex-burgemeester Ilse Uyttersprot kreeg 2.983 voorkeurstemmen.

  De Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V) kreeg 11.926 stemmen achter zijn naam, gevolgd door staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA), met 8.200 stemmen. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen volgt op plaats drie met 3.225 voorkeurstemmen.

  In Roeselare kreeg huidig burgemeester Kris Declercq het hoogste aantal stemmen (11.447), gevolgd door partijgenote Nathalie Muyll (2.340). In Sint-Niklaas staat burgemeester Lieven Dehandschutter op plaats één met 6.695 stemmen. Vlaams Belang-lijsttrekker Frans Wymeersch kreeg 2.608 voorkeurstemmen.

  En in Turnhout kreeg N-VA-lijsttrekker Paul Van Miert (1.863) het hoogste aantal voorkeurstemmen, gevolgd door huidig burgemeester Eric Vox (1.852).

  Procentueel gezien zijn Bart Somers (Mechelen), Wim Dries (Genk) en Kris Declercq (Roeselare) met 28 procent van het totale aantal stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen de grootste slokoppen. Zij worden op de voet gevolgd door Antwerps burgemeester Bart De Wever (27 procent). Christoph D'Haese (Aalst), Dirk De fauw (Brugge) en Vincent Van Quickenborne (Kortrijk) halen met respectievelijk 20, 18 en 18 procent bijna een vijfde van de stemmen.

 • Jan Herregods

  Leuven: Groen krijgt drie schepenen in het nieuw college

  Groen zal in het nieuwe Leuvense college van burgemeester en schepenen drie vertegenwoordigers hebben. De andere coalitiepartners sp.a en CD&V respectievelijk vier en drie. Dat is uit goede bron vernomen. Door de intrede van Groen in het Leuvense schepencollege moet sp.a twee mandaten inleveren en CD&V één.

  Sp.a en CD&V verloren bij de verkiezingen van zondag in Leuven hun meerderheid in de gemeenteraad en beslisten daarom de coalitie uit te breiden met Groen, dat 10 zetels haalde (+3). Sp.a haalde 14 zetels (-2) en CD&V 8 (-1).

  Over de samenstelling van het nieuwe college is nog niets bekend. Wel staat vast dat bij sp.a Dirk Robbeets en Myriam Fannes niet meer terugkeren. Bij CD&V haalde OCMW-voorzitter Herwig Beckers onvoldoende stemmen om verkozen te worden als raadslid.

 • Jan Herregods

  Meer dan 100.000 Brusselaars zijn zondag thuisgebleven

  Zondag zijn 100.789 Brusselaars niet komen opdagen in het stembureau. Dat meldt de Brusselse administratie Lokale Besturen. Het absenteïsme in het hoofdstelijk gewest bedraagt 16,47%, wat licht minder is ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen van 2012, toen de afwezigheid 17,13% bedroeg.

  Van de 635.328 kiezers die ingeschreven waren in de 19 gemeenten, hebben in totaal 534.539 mensen hun burgerdienst volbracht. Daarin zitten ook de EU-burgers die zich op de kieslijsten hebben laten inschrijven. Van de kiezers die naar het stemlokaal trokken, hebben er 502.738 een geldige stem uitgebracht, terwijl 31.771 blanco of ongeldig stemden. In totaal waren 5,94 procent van de stemmen niet geldig, wat een lichte toename van 0,26 procent is ten opzichte van 2012.

  De grootste absenteïsmegraad werd genoteerd in Sint-Joost-ten-Noode met 20,96 procent. Daarna volgen Elsene (17,64%) en Brussel-Stad (17,15%). De beste leerlingen vn de klas waren Oudergem (12,49%), Sint-Pieters-Woluwe (12,64%) en Watermaal-Bosvoorde (12,87%).

  De meeste blanco stemmen werden uitgebracht in Evere (8,67%), Ganshoren (7,81%) en Koekelberg (7,66%), de minste in Sint-Pieters-Woluwe (3,34%), Watermaal-Bosvoorde (3,91%) en Ukkel (4,49%).

 • Jan Herregods

  Mathias De Clercq populairste in Gent, voor Rudy Coddens en Filip Watteeuw

  Mathias De Clercq is de populairste politicus van Gent. Dat blijkt maandag uit de definitieve resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van zondag. De Open Vld-lijsttrekker wist 24.058 Gentenaars te bekoren. Rudy Coddens, de lijsttrekker van het kartel sp.a-Groen, behaalde 17.954 voorkeurstemmen, Groen-schepen Filip Watteeuw 13.183.

  De Clercq mag alle andere Gentse kandidaten dan wel het nakijken geven, zijn score verbleekt bij de uitslag die burgemeester Daniël Termont zes jaar geleden neerzette. De toenmalige lijsttrekker van sp.a-Groen haalde in 2012 44.561 voorkeurstemmen.

  De score die Termont zondag als lijstduwer liet optekenen, komt evenwel niet in de buurt van die uitslag. De afscheidnemende burgemeester haalde 7.428 stemmen.

  Het kartel sp.a-Groen is goed voor 21 verkozenen: zeven sp.a'ers en veertien Groen-kandidaten. Lijsttrekker Rudy Coddens (sp.a) is de populairste met 17.954 stemmen, voor Filip Watteeuw met 13.183 en Elke Decruynaere met 10.657. Watteeuw en Decruynaere waren de voorbije zes jaar schepen voor Groen.

  Bij Open Vld laten schepenen Sofie Bracke (6.619 stemmen) en Christophe Peeters (4.837) een bescheiden score optekenen in vergelijking met hun kopman Mathias De Clercq.

  Ook Europees Parlementslid Guy Verhofstadt raakte verkozen bij Open Vld, met 2.267 bolletjes achter zijn naam.

  N-VA heeft de komende zes jaar zes gemeenteraadsleden. Lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt raakte verkozen met 5.879 stemmen, maar ook voormalig lijsttrekker Elke Sleurs (2.269) en Kamervoorzitter Siegfried Bracke (1.417) krijgen een zitje in de gemeenteraad.

  CD&V heeft vier verkozenen. Kopvrouw Mieke Van Hecke haalde 4.148 voorkeurstemmen.

 • Jan Herregods

  Brussel-Stad: Courtois geeft nederlaag toe en stopt als gemeenteraadslid

  De lijst MR-Open Vld en lijsttrekker Alain Courtois hebben maandag op een persconferentie hun nederlaag toegegeven, nu ze naar de oppositie zijn verwezen. Courtois maakte meteen bekend dat hij op 3 december bij de instelling van de nieuwe gemeenteraad ontslag neemt en zijn verkozen plek niet opneemt. Els Ampe, tweede op de lijst, ontbrak op de afspraak wegens "te teleurgesteld".

  Als hoofdreden voor het verlies keek Alain Courtois naar de sociale verschuiving die Brussel heeft doorgemaakt in de afgelopen zes jaar. De meerderheid is nu volledig links, met PS, Ecolo-Groen en Change.Brussels.

  "De verkiezing is een foto van de demografie. Er is ontegensprekelijk een sociale verschuiving en de wijken hebben een metamorfose ondergaan. Op zo een manier dat het neoliberale beeld van MR en cdH niet meer past in Brussel", stelt de huidige Eerste schepen.

  Net zoals N-VA en Vlaams Belang vreest ook MR voor de toekomst van de stad. "Ik hoop dat er aandacht wordt besteed aan netheid, veiligheid en laksisme in de wijken. Dat zijn de drie zaken die ik tijdens de campagne altijd hoorde in de straten. Ik snap niet dat dit zich niet heeft weerspiegeld in de urnen. Ons discours was strenger, maar blijkbaar misverstaan", aldus Courtois.