De nationale driekleur, die dezer dagen zowat overal in België hangt om de Rode Duivels aan te moedigen, bestaat uit een zwarte, een gele en een rode verticale streep. Artikel 193 van de grondwet luidt echter als volgt: "De Belgische Natie kiest als kleuren rood, geel en zwart, en als rijkswapen de Belgische Leeuw met de kenspreuk EENDRACHT MAAKT MACHT". Dat schrijft De Morgen.

Expert grondwettelijk recht Jogchum Vrielink van de KU Leuven legt in de Morgen uit waarom de volgorde van de kleuren gewijzigd werd: " "In 1830 was de volgorde echt rood-geel-zwart en lagen de kleuren bovendien nog horizontaal op elkaar gestapeld. Maar zo omstreeks januari 1831 heeft er iemand beslist dat het verschil met de voormalige overheersers uit Nederland duidelijker moest en werd de vlag een kwartslag gekanteld". In dezelfde periode werd om heraldische redenen beslist om de donkerste kleur aan de stok vast te maken. Sindsdien zijn alle Belgische driekleuren dus zwart, geel en rood.

Bij weten van Vrielink is België het enige land ter wereld waar de vlag de volgorde van de Grondwet niet letterlijk volgt. Het lijkt echter zeer onwaarschijnlijk dat de vlaggen ooit nog omgedraaid worden en nog minder dat de Grondwet gewijzigd wordt. (CB)

De nationale driekleur, die dezer dagen zowat overal in België hangt om de Rode Duivels aan te moedigen, bestaat uit een zwarte, een gele en een rode verticale streep. Artikel 193 van de grondwet luidt echter als volgt: "De Belgische Natie kiest als kleuren rood, geel en zwart, en als rijkswapen de Belgische Leeuw met de kenspreuk EENDRACHT MAAKT MACHT". Dat schrijft De Morgen. Expert grondwettelijk recht Jogchum Vrielink van de KU Leuven legt in de Morgen uit waarom de volgorde van de kleuren gewijzigd werd: " "In 1830 was de volgorde echt rood-geel-zwart en lagen de kleuren bovendien nog horizontaal op elkaar gestapeld. Maar zo omstreeks januari 1831 heeft er iemand beslist dat het verschil met de voormalige overheersers uit Nederland duidelijker moest en werd de vlag een kwartslag gekanteld". In dezelfde periode werd om heraldische redenen beslist om de donkerste kleur aan de stok vast te maken. Sindsdien zijn alle Belgische driekleuren dus zwart, geel en rood. Bij weten van Vrielink is België het enige land ter wereld waar de vlag de volgorde van de Grondwet niet letterlijk volgt. Het lijkt echter zeer onwaarschijnlijk dat de vlaggen ooit nog omgedraaid worden en nog minder dat de Grondwet gewijzigd wordt. (CB)