Eerst en vooral, de N-VA weet het precies eigenlijk zelf niet altijd zo goed. In 2012 noteerde De Standaard nog de vrolijke woorden van Ben Weyts dat 'de N-VA is de enige echte pro-Europese partij' is. Maar vandaag noemt de N-VA zich 'eurorealistisch'. Een term die de partij ging halen bij vroeger EU-parlementslid voor de LDD Derk-Jan Eppink. De N-VA zweert bij 'een confederaal Europa waarin de lidstaten samen beslissen wat ze samen aanpakken'. Dat de partij de kinderbijslagvoorstellen van David Cameron genegen is, is op zich ook niet nieuw. Reeds na hun grote partijcongres van in 2014 gelooft de partij niet meer in een eengemaakte sociale zekerheid voor Europa, en wil het meer soepelheid voor de deelstaten om eigen accenten te leggen op het vlak van migratie, energie en economie.

'Zie je wel! Eurosceptici!' Maar is het eurosceptisch van de N-VA om wel te geloven in een sterkere monetaire en economische unie? De EU moet voor hen 'een flinke vinger in de pap hebben bij bijvoorbeeld begrotingen van de lidstaten'. Met zo'n ideeën moet je bij Britse eurosceptici nou net niet komen aandraven.

Sander Loones van de N-VA schreef na het bereikte akkoord van de EU en het VK: 'Dit is niet het begin van het einde, wel het begin van de broodnodige hervormingen. Dit is slechts een eerste serieuze stap naar een fundamentele modernisering van de EU'. Ook niet meteen de teneur van eurosceptici. Dat de N-VA haar agenda rechts-liberaal invult is een ideologische keuze en het is niet omdat het niet de ideeëngoed is van de sociaal-democraten dat het daarom een eurosceptische keuze is.

'Het is complete nonsens van de SP.A te beweren dat de N-VA eurosceptisch is. Daarmee dienen ze het al zo afwezige debat over de EU niet'

Want wat dan te denken van een Caroline Genez die in 2013 in een interview met Metro verklaarde: 'Wij staan echt wel voor een ander Europa. Dit Europa is het onze niet.' Is dat dan ook euroscepticisme? 'Vrij verkeer van mensen in Europa, allemaal goed en wel. Maar misbruik kan simpelweg niet. Zeker niet als de nationale belangen en de normale werking van bedrijven in het gedrang komen. Dus ja, ik begrijp het ongenoegen van David Cameron.' Dat zijn de woorden van John Crombez toen hij nog staatssecretaris was voor Fraudebestrijding. Ging hij plat op de buik voor Cameron?

Wat doen eurosceptici dan wel? Volg het debat over de Brexit in het Verenigd Koninkijk en u zal het antwoord vrij snel te weten komen. Eurosceptici willen geen vernieuwing of verfrissing, maar gewoon het einde van de Europese Unie. Het is daarom ook complete nonsens van Kathleen Van Brempt, Dirk Van der Maelen en Güler Turan te beweren dat de N-VA eurosceptisch is. Daarmee dienen ze het in ons land al zo afwezige debat over de werking van de EU in het geheel niet.

Eerst en vooral, de N-VA weet het precies eigenlijk zelf niet altijd zo goed. In 2012 noteerde De Standaard nog de vrolijke woorden van Ben Weyts dat 'de N-VA is de enige echte pro-Europese partij' is. Maar vandaag noemt de N-VA zich 'eurorealistisch'. Een term die de partij ging halen bij vroeger EU-parlementslid voor de LDD Derk-Jan Eppink. De N-VA zweert bij 'een confederaal Europa waarin de lidstaten samen beslissen wat ze samen aanpakken'. Dat de partij de kinderbijslagvoorstellen van David Cameron genegen is, is op zich ook niet nieuw. Reeds na hun grote partijcongres van in 2014 gelooft de partij niet meer in een eengemaakte sociale zekerheid voor Europa, en wil het meer soepelheid voor de deelstaten om eigen accenten te leggen op het vlak van migratie, energie en economie.'Zie je wel! Eurosceptici!' Maar is het eurosceptisch van de N-VA om wel te geloven in een sterkere monetaire en economische unie? De EU moet voor hen 'een flinke vinger in de pap hebben bij bijvoorbeeld begrotingen van de lidstaten'. Met zo'n ideeën moet je bij Britse eurosceptici nou net niet komen aandraven. Sander Loones van de N-VA schreef na het bereikte akkoord van de EU en het VK: 'Dit is niet het begin van het einde, wel het begin van de broodnodige hervormingen. Dit is slechts een eerste serieuze stap naar een fundamentele modernisering van de EU'. Ook niet meteen de teneur van eurosceptici. Dat de N-VA haar agenda rechts-liberaal invult is een ideologische keuze en het is niet omdat het niet de ideeëngoed is van de sociaal-democraten dat het daarom een eurosceptische keuze is.Want wat dan te denken van een Caroline Genez die in 2013 in een interview met Metro verklaarde: 'Wij staan echt wel voor een ander Europa. Dit Europa is het onze niet.' Is dat dan ook euroscepticisme? 'Vrij verkeer van mensen in Europa, allemaal goed en wel. Maar misbruik kan simpelweg niet. Zeker niet als de nationale belangen en de normale werking van bedrijven in het gedrang komen. Dus ja, ik begrijp het ongenoegen van David Cameron.' Dat zijn de woorden van John Crombez toen hij nog staatssecretaris was voor Fraudebestrijding. Ging hij plat op de buik voor Cameron?Wat doen eurosceptici dan wel? Volg het debat over de Brexit in het Verenigd Koninkijk en u zal het antwoord vrij snel te weten komen. Eurosceptici willen geen vernieuwing of verfrissing, maar gewoon het einde van de Europese Unie. Het is daarom ook complete nonsens van Kathleen Van Brempt, Dirk Van der Maelen en Güler Turan te beweren dat de N-VA eurosceptisch is. Daarmee dienen ze het in ons land al zo afwezige debat over de werking van de EU in het geheel niet.