U kent hem misschien als vaste klant van brievenrubrieken, ook die van Knack. Guido Ghekiere is een Vlaamsgezinde CD&V-stem uit Brussel met een kenmerkende rechttoe rechtaan stijl. De laatste tijd klimt hij steeds vaker in de pen om de verschillen tussen CD&V en N-VA met betrekking tot Brussel in de verf te zetten.

'De positie van de N-VA en de Franstaligen ligt eigenlijk dicht bij elkaar,' zegt Ghekiere. 'De N-VA streeft naar een onafhankelijk Vlaanderen. Als de partij Brussel daarvoor moeten laten vallen, dan doet ze dat. Omgekeerd lopen de Franstaligen met hun Federatie Wallonië-brussel ook vooruit op een eventuele splitsing van het land. Daardoor zijn de N-VA en de Franstaligen objectieve bondgenoten. In de onderhandelingen heeft de N-VA Brussel nooit sterk verdedigd. Voor nogal wat separatisten is Brussel lozen de kortste weg naar een Vlaamse staat. Maar Brussel afstaan, zou een enorme vergissing zijn.'

Een van uw stokpaardjes in de vele lezersbrieven die u inzendt, is het gebrek aan wederkerigheid in de relatie tussen Vlamingen en Franstaligen.

Ghekiere: Dat klopt. Ik begin binnenkort ook met een website genaamd 1 N=1F: één Nederlandstalige is gelijk aan één Franstalige. De schending van het gelijkheidsbeginsel is namelijk de grond van alle communautaire misère.

Ik hoop dat alle Vlamingen dat uitgangspunt kunnen steunen, of ze nu unitarist of separatist zijn, christendemocraat of PVDA'er. Op federaal vlak worden Nederlandstaligen en Franstaligen op voet van gelijkheid behandeld. Maar in Brussel is dat niet het geval. Bovendien heeft een Franstalige in Vlaams-Brabant meer rechten dan een Vlaming in Waals-Brabant. Consequent het gelijkheidsbeginsel toepassen, houdt bijvoorbeeld ook de afschaffing van de faciliteiten in. In dat geval kunnen voor mijn part zelfs een aantal faciliteitengemeenten bij Brussel worden aangehecht.

Als iedereen zou aanvaarden dat Vlamingen en Franstaligen gelijk voor de wet moeten zijn, dan waren onze moeilijkheden van de baan. Maar willen de Franstaligen nog wel een oplossing?

Han Renard

U kent hem misschien als vaste klant van brievenrubrieken, ook die van Knack. Guido Ghekiere is een Vlaamsgezinde CD&V-stem uit Brussel met een kenmerkende rechttoe rechtaan stijl. De laatste tijd klimt hij steeds vaker in de pen om de verschillen tussen CD&V en N-VA met betrekking tot Brussel in de verf te zetten. 'De positie van de N-VA en de Franstaligen ligt eigenlijk dicht bij elkaar,' zegt Ghekiere. 'De N-VA streeft naar een onafhankelijk Vlaanderen. Als de partij Brussel daarvoor moeten laten vallen, dan doet ze dat. Omgekeerd lopen de Franstaligen met hun Federatie Wallonië-brussel ook vooruit op een eventuele splitsing van het land. Daardoor zijn de N-VA en de Franstaligen objectieve bondgenoten. In de onderhandelingen heeft de N-VA Brussel nooit sterk verdedigd. Voor nogal wat separatisten is Brussel lozen de kortste weg naar een Vlaamse staat. Maar Brussel afstaan, zou een enorme vergissing zijn.' Een van uw stokpaardjes in de vele lezersbrieven die u inzendt, is het gebrek aan wederkerigheid in de relatie tussen Vlamingen en Franstaligen. Ghekiere: Dat klopt. Ik begin binnenkort ook met een website genaamd 1 N=1F: één Nederlandstalige is gelijk aan één Franstalige. De schending van het gelijkheidsbeginsel is namelijk de grond van alle communautaire misère. Ik hoop dat alle Vlamingen dat uitgangspunt kunnen steunen, of ze nu unitarist of separatist zijn, christendemocraat of PVDA'er. Op federaal vlak worden Nederlandstaligen en Franstaligen op voet van gelijkheid behandeld. Maar in Brussel is dat niet het geval. Bovendien heeft een Franstalige in Vlaams-Brabant meer rechten dan een Vlaming in Waals-Brabant. Consequent het gelijkheidsbeginsel toepassen, houdt bijvoorbeeld ook de afschaffing van de faciliteiten in. In dat geval kunnen voor mijn part zelfs een aantal faciliteitengemeenten bij Brussel worden aangehecht. Als iedereen zou aanvaarden dat Vlamingen en Franstaligen gelijk voor de wet moeten zijn, dan waren onze moeilijkheden van de baan. Maar willen de Franstaligen nog wel een oplossing? Han Renard