Verschelden maakte zijn besluit bekend in de talkhow De Kruitfrabriek van de nieuwe televisiezender VIER. Op de voorpagina van de donderdagkrant van De Morgen geeft hij meer uitleg.

Handigheidje

"We moeten erkennen dat 'allochtoon' een handige manier is om een belangrijke minderheid in ons land en zeker in onze steden te duiden", schrijft Verschelden. "Zelfs zo handig dat het een linguïstiek uniek fenomeen is: in het Engels en Frans bestaat de terminologie gewoonweg niet. Niet dat Frankrijk of Groot-Brittannië geen grote samenlevingsproblemen hebben met hun etno-religieuze minderheden, alleen wordt de groep nooit als één geheel onder hetzelfde afdak benoemd."

Volgens Verschelden werkt het woord 'allochtoon' correcte verslaggeving niet in de hand. "Kun je per definitie aan goede journalistiek doen met 'allochtoon' als term in de berichtgeving, goed beseffende dat het stigmatiserend en uitsluitend werkt, met een bovendien veel te vage definiëring van het woord in dagelijks gebruik? Is handigheid geen excuus voor een simplistisch, veel te ongenuanceerde labeling van een groep mensen?"

Geen bliep

Het antwoord luidt nee, volgens De Morgen, maar dat wil niet zeggen dat het woord niet meer in de kolommen van de krant zal opduiken, zegt verschelden. "Als we iemand interviewen en die zegt dat hij zichzelf als 'allochtoon' beschouwt, dan gaan we ook geen bliep in de plaats schrijven." (TV)

Verschelden maakte zijn besluit bekend in de talkhow De Kruitfrabriek van de nieuwe televisiezender VIER. Op de voorpagina van de donderdagkrant van De Morgen geeft hij meer uitleg. Handigheidje "We moeten erkennen dat 'allochtoon' een handige manier is om een belangrijke minderheid in ons land en zeker in onze steden te duiden", schrijft Verschelden. "Zelfs zo handig dat het een linguïstiek uniek fenomeen is: in het Engels en Frans bestaat de terminologie gewoonweg niet. Niet dat Frankrijk of Groot-Brittannië geen grote samenlevingsproblemen hebben met hun etno-religieuze minderheden, alleen wordt de groep nooit als één geheel onder hetzelfde afdak benoemd." Volgens Verschelden werkt het woord 'allochtoon' correcte verslaggeving niet in de hand. "Kun je per definitie aan goede journalistiek doen met 'allochtoon' als term in de berichtgeving, goed beseffende dat het stigmatiserend en uitsluitend werkt, met een bovendien veel te vage definiëring van het woord in dagelijks gebruik? Is handigheid geen excuus voor een simplistisch, veel te ongenuanceerde labeling van een groep mensen?" Geen bliep Het antwoord luidt nee, volgens De Morgen, maar dat wil niet zeggen dat het woord niet meer in de kolommen van de krant zal opduiken, zegt verschelden. "Als we iemand interviewen en die zegt dat hij zichzelf als 'allochtoon' beschouwt, dan gaan we ook geen bliep in de plaats schrijven." (TV)