Op meerdere plekken in Vlaanderen mogen kinderen uit opvangcentra voor asielzoekers niet in groep naar hun middelbare school vertrekken en na school terugkeren, zo zegt het Katholiek Onderwijs Vlaanderen zaterdag in De Morgen. De Lijn zegt dat het de centra vraagt om de scholieren te spreiden over meerdere bussen omwille van de vervoerscapaciteit.

Volgens Katholiek Onderwijs Vlaanderen is dit een "onmogelijke" oproep, omdat er aan de centra, vaak kazernes, niet elk uur een bus langskomt.

'Geen structureel probleem'

Topman Lieven Boeve van het katholiek onderwijs hekelt ook dat de scholen geen medewerking krijgen van De Lijn. "Of dat bewust beleid is, laat ik in het midden. Maar De Lijn, nota bene een openbare vervoersmaatschappij, moet hier tegen optreden. We kunnen dit niet toestaan."

Volgens woordvoerder Tom Van de Vreken van De Lijn is er geen sprake van een structureel probleem en is de capaciteit afgestemd op de normale vraag. "Als de vraag plots toeneemt, bijvoorbeeld door de komst van een opvangcentrum, dan proberen wij met de centra af te spreken dat zij niet met te grote groepen op de bus stappen."

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) meldt dat ze eventuele problemen wil aankaarten bij haar collega, Vlaams minister van Mobiliteit, Ben Weyts (N-VA). Zijn kabinet wilde niet reageren in de krant.

(Belga/NS)

Op meerdere plekken in Vlaanderen mogen kinderen uit opvangcentra voor asielzoekers niet in groep naar hun middelbare school vertrekken en na school terugkeren, zo zegt het Katholiek Onderwijs Vlaanderen zaterdag in De Morgen. De Lijn zegt dat het de centra vraagt om de scholieren te spreiden over meerdere bussen omwille van de vervoerscapaciteit. Volgens Katholiek Onderwijs Vlaanderen is dit een "onmogelijke" oproep, omdat er aan de centra, vaak kazernes, niet elk uur een bus langskomt. Topman Lieven Boeve van het katholiek onderwijs hekelt ook dat de scholen geen medewerking krijgen van De Lijn. "Of dat bewust beleid is, laat ik in het midden. Maar De Lijn, nota bene een openbare vervoersmaatschappij, moet hier tegen optreden. We kunnen dit niet toestaan." Volgens woordvoerder Tom Van de Vreken van De Lijn is er geen sprake van een structureel probleem en is de capaciteit afgestemd op de normale vraag. "Als de vraag plots toeneemt, bijvoorbeeld door de komst van een opvangcentrum, dan proberen wij met de centra af te spreken dat zij niet met te grote groepen op de bus stappen." Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) meldt dat ze eventuele problemen wil aankaarten bij haar collega, Vlaams minister van Mobiliteit, Ben Weyts (N-VA). Zijn kabinet wilde niet reageren in de krant.(Belga/NS)