Vanaf volgend jaar installeert de Vlaamse vervoersmaatschappij geleidelijk nieuwe kaartlezers op alle voertuigen. Het nieuwe systeem moet voor een betere registratie zorgen, waardoor De Lijn haar aanbod beter kan afstemmen op de wensen van de reizigers. Na een proefproject in Vlaams-Brabant dit najaar gebeurt de invoering van het nieuwe systeem stapsgewijs. Vanaf 2012 jaar kunnen alle 65-plussers de nieuwe chipkaart, mobib-kaart genoemd, aanvragen. De abonnees en kaarthouders volgen in de loop van 2013. Eind 2014 worden de gele toestellen voor de ontwaarding van de huidige kaarten verwijderd. De voertuigen van De Lijn worden vanaf september 2012 met de nodige infrastructuur uitgerust, eerst in Vlaams-Brabant. Tegen eind 2013

moeten alle voertuigen minstens één chipkaartlezer hebben.

Beter zicht op reizigersaantallen

Het nieuwe registratiesysteem zal niet alleen een einde maken aan de discussie over reizigersaantallen. Het moet ook toelaten dat De Lijn er voldoende informatie uithaalt om haar aanbod aan te passen aan de wensen van de reizigers. "Het gaat niet louter om reizigers tellen. Met de ritgegevens zal De Lijn ook kunnen uitmaken waar ze meer of minder voertuigen moet inzetten of welke voertuigen ze moet inzetten", zegt minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V).

Mobib-kaart

Het is de bedoeling dat de mobib-kaart op termijn zal gelden voor alle openbare vervoersmaatschappijen van het land, dus ook voor de NMBS-treinen en de bussen en trams van de Brusselse MIVB en de Waalse TEC. De MIVB gebruikt het mobib-systeem al sinds 2008. De Waalse TEC wil in 2014 ook de omschakeling maken en de NMBS mikt ervoor op 2015.

Investering

Het nieuwe registratiesysteem vergt een hele investering. Vlaams minister Crevits maakt 97 miljoen euro vrij voor de installatie en het onderhoud van kaartlezers, boordcomputers, verkoopautomaten en de bijbehorende software. (Belga/INM)

Vanaf volgend jaar installeert de Vlaamse vervoersmaatschappij geleidelijk nieuwe kaartlezers op alle voertuigen. Het nieuwe systeem moet voor een betere registratie zorgen, waardoor De Lijn haar aanbod beter kan afstemmen op de wensen van de reizigers. Na een proefproject in Vlaams-Brabant dit najaar gebeurt de invoering van het nieuwe systeem stapsgewijs. Vanaf 2012 jaar kunnen alle 65-plussers de nieuwe chipkaart, mobib-kaart genoemd, aanvragen. De abonnees en kaarthouders volgen in de loop van 2013. Eind 2014 worden de gele toestellen voor de ontwaarding van de huidige kaarten verwijderd. De voertuigen van De Lijn worden vanaf september 2012 met de nodige infrastructuur uitgerust, eerst in Vlaams-Brabant. Tegen eind 2013 moeten alle voertuigen minstens één chipkaartlezer hebben. Beter zicht op reizigersaantallen Het nieuwe registratiesysteem zal niet alleen een einde maken aan de discussie over reizigersaantallen. Het moet ook toelaten dat De Lijn er voldoende informatie uithaalt om haar aanbod aan te passen aan de wensen van de reizigers. "Het gaat niet louter om reizigers tellen. Met de ritgegevens zal De Lijn ook kunnen uitmaken waar ze meer of minder voertuigen moet inzetten of welke voertuigen ze moet inzetten", zegt minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V). Mobib-kaart Het is de bedoeling dat de mobib-kaart op termijn zal gelden voor alle openbare vervoersmaatschappijen van het land, dus ook voor de NMBS-treinen en de bussen en trams van de Brusselse MIVB en de Waalse TEC. De MIVB gebruikt het mobib-systeem al sinds 2008. De Waalse TEC wil in 2014 ook de omschakeling maken en de NMBS mikt ervoor op 2015. Investering Het nieuwe registratiesysteem vergt een hele investering. Vlaams minister Crevits maakt 97 miljoen euro vrij voor de installatie en het onderhoud van kaartlezers, boordcomputers, verkoopautomaten en de bijbehorende software. (Belga/INM)