Dat alles blijkt uit een studie van De Lijn naar de prijsgevoeligheid van de vervoersmaatschappij. De Morgen heeft de studie kunnen inkijken.

De Lijn moet volgens het Vlaams regeerakkoord op zoek naar 17 miljoen euro extra inkomsten. Daarom wordt onder meer de 'gratispolitiek' teruggeschroefd. Zo zouden 65-plussers, die de voorbije jaren gratis konden rijden, binnenkort 180 euro moeten betalen voor een jaarabonnement. De prijs van een Buzzy Pazz zou stijgen van 183 naar 200 euro.

27 miljoen minder reizigers

Maar de besparingsdrift dreigt De Lijn zuur op te breken. Uit de studie blijkt dat de prijsgevoeligheid van biljetten en kaarten rond -1 ligt. Dat betekent: als de prijs met 1 procent stijgt, dan daalt de vraag naar biljetten en kaarten met 1 procent. Aangezien De Lijn op dit moment mikt op een prijsstijging van 5 procent, zou ook de verkoop met 5 procent kunnen dalen. Op een totaal van 540 miljoen reizigers in 2013 zou dat een daling betekenen van 27 miljoen tickets.

(Belga/RR)

Dat alles blijkt uit een studie van De Lijn naar de prijsgevoeligheid van de vervoersmaatschappij. De Morgen heeft de studie kunnen inkijken.De Lijn moet volgens het Vlaams regeerakkoord op zoek naar 17 miljoen euro extra inkomsten. Daarom wordt onder meer de 'gratispolitiek' teruggeschroefd. Zo zouden 65-plussers, die de voorbije jaren gratis konden rijden, binnenkort 180 euro moeten betalen voor een jaarabonnement. De prijs van een Buzzy Pazz zou stijgen van 183 naar 200 euro.Maar de besparingsdrift dreigt De Lijn zuur op te breken. Uit de studie blijkt dat de prijsgevoeligheid van biljetten en kaarten rond -1 ligt. Dat betekent: als de prijs met 1 procent stijgt, dan daalt de vraag naar biljetten en kaarten met 1 procent. Aangezien De Lijn op dit moment mikt op een prijsstijging van 5 procent, zou ook de verkoop met 5 procent kunnen dalen. Op een totaal van 540 miljoen reizigers in 2013 zou dat een daling betekenen van 27 miljoen tickets.(Belga/RR)