Het liberale discours over de vertaling van de Europese aanbevelingen in de federale begroting voor volgend jaar is niet correct. Dat heeft Europarlementslid Kathleen Van Brempt van sp.a gezegd. "De liberalen halen de dingen door elkaar. Dat komt hen handig uit, maar het is niet correct."

Open VLD hamert erop dat de zes Europese aanbevelingen vertaald moeten worden in de begroting voor volgend jaar, maar volgens Van Brempt wordt Europa "gebruikt als zondebok" om een eigen agenda door te drukken. Het Europarlementslid wijst erop dat België tegen midden december op straffe van sancties een begroting met een tekort van minder dan drie procent moet indienen bij Europa.

Breder kader

Maar de zes budgettaire en sociaaleconomische aanbevelingen, zo stelt Van Brempt, passen in een breder kader dat ervoor moet zorgen dat de openbare financiën op langere termijn in evenwicht kunnen blijven. "En dat zijn, zoals het woord zegt, aanbevelingen, die niet te nemen of te laten zijn, maar waarover onderhandeld kan worden."

De aanbevelingen gaan over een hervorming van het systeem van loonindexering, de structurele afbouw van het begrotingstekort, een koppeling van de wettelijke pensioenleeftijd aan de levensverwachting, de aanpak van structurele problemen in de financiële sector, een verlaging van werkloosheidsuitkeringen in de tijd en het aanzwengelen van de concurrentie op de energiemarkt en andere sectoren.

Eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn zei twee weken geleden dat "men zou kunnen verwachten dat de aanbevelingen volledig weerspiegeld worden in de komende beslissingen en de begroting voor 2012".

Vorige week bevestigde de Commissie echter dat ze niet meteen kan ingrijpen wanneer het begrotingstekort op minder dan drie procent zou afklokken, maar de vertaling van de sociaaleconomische aanbevelingen als onvoldoende beoordeeld zou worden. (Belga/INM)

Het liberale discours over de vertaling van de Europese aanbevelingen in de federale begroting voor volgend jaar is niet correct. Dat heeft Europarlementslid Kathleen Van Brempt van sp.a gezegd. "De liberalen halen de dingen door elkaar. Dat komt hen handig uit, maar het is niet correct." Open VLD hamert erop dat de zes Europese aanbevelingen vertaald moeten worden in de begroting voor volgend jaar, maar volgens Van Brempt wordt Europa "gebruikt als zondebok" om een eigen agenda door te drukken. Het Europarlementslid wijst erop dat België tegen midden december op straffe van sancties een begroting met een tekort van minder dan drie procent moet indienen bij Europa. Breder kader Maar de zes budgettaire en sociaaleconomische aanbevelingen, zo stelt Van Brempt, passen in een breder kader dat ervoor moet zorgen dat de openbare financiën op langere termijn in evenwicht kunnen blijven. "En dat zijn, zoals het woord zegt, aanbevelingen, die niet te nemen of te laten zijn, maar waarover onderhandeld kan worden." De aanbevelingen gaan over een hervorming van het systeem van loonindexering, de structurele afbouw van het begrotingstekort, een koppeling van de wettelijke pensioenleeftijd aan de levensverwachting, de aanpak van structurele problemen in de financiële sector, een verlaging van werkloosheidsuitkeringen in de tijd en het aanzwengelen van de concurrentie op de energiemarkt en andere sectoren. Eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn zei twee weken geleden dat "men zou kunnen verwachten dat de aanbevelingen volledig weerspiegeld worden in de komende beslissingen en de begroting voor 2012". Vorige week bevestigde de Commissie echter dat ze niet meteen kan ingrijpen wanneer het begrotingstekort op minder dan drie procent zou afklokken, maar de vertaling van de sociaaleconomische aanbevelingen als onvoldoende beoordeeld zou worden. (Belga/INM)