De laatste ministerraad van Didier Reynders: ‘Er waren veel emotionele momenten’ (video)

Didier Reynders © Belga Image

Didier Reynders (MR) woonde vanochtend zijn allerlaatste ministerraad bij als vicepremier in de regering in lopende zaken. Vanaf zondag is hij eurocommissaris voor Justitie. ‘De financiële crisis van 10 jaar geleden was mijn politiek belangrijkste periode’, blikt Reynders terug in een gesprek met Knack. Twintig jaar lang was de geslepen machtspoliticus incontournable in de Wetstraat, maar de laatste jaren verloor hij intern veel krediet.

Didier Reynders is twintig jaar onafgebroken federaal minister geweest. Zo heeft hij samengewerkt met zes opeenvolgende premiers. Een carrière die begon in de eerste paarse regering-Verhofstadt. Maar met MR-kopstuk komt al 37 jaar over de vloer in de Wetstraat 16: eerder was hij kabinetschef van PRL-vicepremier Jean Gol, die hij als zijn politieke vader beschouwt. De Luikse jurist was op zijn 28ste al voorzitter van de raad van bestuur van de NMBS. Als politiek toptalent maakte hij snel carrière bij de Franstalige liberalen en in 1993 werd hij verkozen tot Kamerlid.

Emotionele momenten

Reynders was twaalf jaar lang onafgebroken minister van Financiën, van 1999 tot 2012. De financiële crisis van 10 jaar geleden beschouwt hij als zijn meest cruciale politieke periode, zei hij vanochtend aan Knack: ‘De bankencrisis, de crisis van Griekenland en andere landen in de eurozone, waren het belangrijkste wat mij betreft, op persoonlijk vlak. ‘Maar er waren ook veel emotionele momenten,’ zegt Reynders, ‘zeker gedurende ons Europees voorzitterschap in 2001: de terroristische aanslagen toen in New York, dat was een zeer emotioneel moment.’

‘Toch een speciale man, he?’

Na de verkiezingen van juni 1999 werd Reynders minister van Financiën in de eerste paarse regering-Verhofstadt. Open VLD-vicepremier Alexander De Croo: ‘981 ministerraden van toen tot nu, dat is toch wel wat.’

‘Reynders was diegene die de grote vernieuwing in ons land heeft mogelijk gemaakt, met paars begin jaren 2000′, aldus nog De Croo’ ’toen ons land plots zo veel voorsprong heeft genomen in zo veel thema’s. En ja, qua stijl, als politicus: toch een speciale man he?’ CD&V-vicepremier Koen Geens was vol lof over Reynders bij de start van de ministerraad: ‘Twintig jaar onafgebroken ministerschap, dat moet een record zijn in de Belgische geschiedenis. Bovendien een van de meest competente, zo niet de competentste minister.’

Lees verder onder de video:

Petites phrases qui tuent

Reynders was twintig jaar lang incontournable in de Wetstraat maar ook een geslepen machtspoliticus. Hij was ‘altijd kandidaat voor alles’, zeggen vriend en vijand. Hij ging zelden openlijk in de aanval maar zijn ‘petites phrases qui tuent‘ waren berucht. Als partijvoorzitter wist hij in 2007 de PS van Elio Di Rupo van de troon te stoten als grootste Franstalige partij. Maar begin 2011 moest hij intern de duimen leggen voor de zogenaamde renaissancegroep rond Louis en Charles Michel. Die nam het MR-voorzitterschap over. Tot en met vandaag zijn er spanningen tussen de clan-Michel en de clan-Reynders.

Opvolger in regering

In 2014 zag het er even naar uit dat Reynders premier kon worden van de nieuwe Zweedse coalitie, maar het was coformateur Charles Michel die ‘de 16’ kreeg. Het zware verlies van de Brusselse MR bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar werd Reynders openlijk aangewreven en koste hem binnen de MR veel krediet.

In en rond de Wetstraat 16 werd de voorbije dagen stevig gebikkeld over de opvolging van Reynders. CD&V aasde op de bevoegdheid Buitenlandse Zaken, schrijft De Morgen. Al vóór de start van de ministerraad vanochtend was de zaak beslecht: de opvolger zal uit de MR- stal komen. Vanavond kent de MR haar nieuwe partijvoorzitter. De 33-jarige Georges-Louis Bouchez uit Bergen is topfavoriet.

De partij zal pas na de voorzittersverkiezing een opvolger voor Reynders aanduiden, wellicht vanavond of dit weekend al.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content