De kostprijs van Europa: 502 euro per Belg

© Filip Naudts

Op 25 mei gaan we ook stemmen voor het Europees Parlement. Wat kost ons Europa? En wat levert het ons op? Het is een discussiethema in heel wat van de 28 lidstaten die de Europese Unie telt en waar tussen 22 en 25 mei Europese verkiezingen worden gehouden. Niet zo in België.

Professor overheidsfinanciën Herman Matthijs (VUB en UGent) vlooide het voor Knack uit. ‘De Europese begroting van 2013 rekende op 140,5 miljard euro aan inkomsten’, zegt Matthijs. ‘België stort in totaal 5,3 miljard door aan de EU. Is dat veel? Als je de bijdragen van de lidstaten per inwoner berekent, dan blijkt dat we in 2013 per Belg 502 euro bijdragen. Daarmee komen we op de derde plaats van alle 28 EU-lidstaten, alleen Luxemburg en Denemarken gaan ons vooraf. Onze buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland komen ver na ons. Bulgarije betaalt met 65 euro per inwoner het minst. Een Bulgaar draagt dus 10 keer minder bij dan een Luxemburger.’

En dan de vraag: haalt België meer of minder uit de EU dan het erin stopt? Is het een netto-ontvanger of nettobetaler? Vooreerst worden de invoerrechten die België moet doorstorten, traditioneel niet als een echte Belgische bijdrage gezien: containers die vanuit de haven van Antwerpen rechtstreeks naar Duitsland gaan hebben weinig met ons land te maken, alleen maar dat ze via België de EU zijn binnengekomen. Het leeuwendeel van de invoerrechten hebben dus volgens die redenering geen Belgische oorsprong en het gevolg is dat bijvoorbeeld Europa-professor Hendrik Vos (UGent) stelt dat de eigenlijke Belgische bijdrage voor de EU zo’n 3,6 miljard is.

Over wat België krijgt is heel wat meer discussie: volgens de EU zelf krijgt België 6,9 miljard, maar dan rekent ze er wel 4,6 miljard euro ‘administratie’ in: geld dat naar de Belgische schatkist vloeit omdat er veel eurocraten in Brussel werken, wonen en leven. Vraag is of die 4,6 miljard een realistisch cijfer is. Of België dus een netto-ontvanger of nettobetaler is, hangt af van het antwoord hoeveel voordeel België indirect haalt uit de aanwezigheid van de EU in ons land. En natuurlijk hebben we daardoor ook extra kosten, bijvoorbeeld voor de beveiliging van de Europese toppen, waarvoor dit jaar 50 miljoen is uitgetrokken. Kortom: ‘Of we winnen of verliezen is eigenlijk niet te becijferen’, aldus Matthijs. (EWP)

Het volledige verhaal over het prijskaartje van de Europese Unie en het Europees Parlement vindt u deze week in Knack. Neem hier een supervoordelig abonnement op Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content