Bijgedachte | Nieuws

De Jaguar van Ben Weyts

Stijn Tormans

Gisteren zei Ben Weyts dat het openbaar vervoer ‘geen standing’ had. Een goede zaak dat hij eindelijk eerlijk was, schrijft Knack-redacteur Stijn Tormans.

Een leerrijke middag gisteren in het Vlaams Parlement. Dankzij Jos D’Haese van de PVDA weten we dat minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) met een BMW 530i Touring rijdt en dat zijn kabinet een Jaguar I-Pace heeft om boodschappen te doen.

‘We hebben die auto’s nodig,’ zei Weyts, ‘want als minister moet je in contact treden met regeringsleiders, staatshoofden en top-ceo’s. Dan moet je standing hebben en kun je niet afkomen met Toyota Corollo (sic) of met de bus.’ En met de trein gaan is al helemaal belachelijk, dat doet alleen Kim Jong-un.

Arrogantie heeft sinds gisteren een naam: Ben Weyts. Toch goed dat hij eindelijk eerlijk was. Ooit was dat anders, toen Weyts zelf nog minister van Mobiliteit was.

Hij wilde toen iedereen ‘verleiden’ om het openbaar vervoer te nemen – those were the days. In een vlaag van overmoed zei hij zelfs: ‘Er is beterschap op komst. Daar mag ik later op afgerekend worden.’

Daar zullen we maar niet aan beginnen. Laten we het erop houden dat De Lijn onder zijn bewind een officieel erkend rampgebied werd.

Arrogantie heeft sinds gisteren een naam: Ben Weyts. Toch is het goed dat hij eindelijk eerlijk was.

Vroeger dachten we dat Weyts niet beter kon. De Lijn fluisterde hem altijd foute informatie in het oor. Het was pijnlijk om te zien wat hij allemaal uitkraamde vanachter het stuur van zijn BMW 530i Touring, maar eigenlijk was hij zelf een slachtoffer. De man deed ons denken aan Mohammed Saïd al-Sahaf, de minister van Informatie onder het regime van Saddam Hoessein. Terwijl Comical Ali maar bleef toeteren dat alles goed ging, schoten de Amerikanen achter zijn rug alles in puin.

Nu weten we wel beter. Comical Ben kijkt neer op het openbaar vervoer. ‘Het heeft geen standing.’ Hij is trouwens lang niet de enige die dat verkondigt. Tussen pot en pint denkt de meerderheid van het Vlaamse halfrond er net hetzelfde over. En daarbuiten zal het niet anders zijn: Vlaanderen houdt niet van openbaar vervoer. Het is iets voor losers.

Beste regering, bespaar ons de hypocriete praatjes. Zeg gewoon eerlijk dat jullie het openbaar vervoer opgegeven hebben.

Weyts is intussen minister van Onderwijs. Zijn plaats werd ingenomen door Lydia Peeters, die ook al verklaarde ‘dat ze nooit een bus van dichtbij ziet’.

Ze zet het beleid van Comical Ben vrolijk verder: in Antwerpen, waar de dienstverlening de voorbije jaren een trieste grap werd, beraadt De Lijn zich over welke populaire lijnen ze de komende maanden kunnen schrappen. Tram 8 werd in december al gehalveerd. Straks verdwijnen wellicht ook tram 2, 4 en 7. Maar toch mogen we dat niet zien als een besparing, zei een zegsman van De Lijn deze week. Het zal zelfs zorgen voor een verbetering van de dienstverlening.

In een democratie is het gelukkig niet strafbaar om onzin te verkopen. Het is zelfs niet verboden om trams af te schaffen. In geen enkele grondwet staat dat de regering de tram en de bus geweldig moet vinden. Maar, mevrouw Peeters, bespaar ons alsjeblieft de hypocriete praatjes van uw voorganger. Zeg gewoon eerlijk dat uw regering het openbaar vervoer opgegeven heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content