De Gucht pikt commentaar Di Rupo niet

© Saskia Vanderstichele

Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht speelt de bal terug naar Elio Di Rupo. Die verweet Europa geen samenhangend industrieel beleid te hebben. Kris Peeters meent intussen dat beide politici naast elkaar praten.

Na de aangekondigde ontslaggolf bij het bedrijf Caterpillar in Gosselies bij Charleroi, waarbij 1.400 banen verloren gaan, reageerde de politieke wereld uiterst verontwaardigd en teleurgesteld op de beslissing van de bedrijfsleiding. Premier Elio Di Rupo meende dat er vooral op Europees niveau zich een probleem stelt. “Er is geen coherent Europees industrieel beleid”, stelde de eerste minister.

Nonsens, stelt Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht (Open Vld) nu. Hij noemt de kritiek van Di Rupo te gemakkelijk. “Ik begrijp dat premier Di Rupo emotioneel reageert omdat het een sociaal drama in zijn achtertuin is. Maar het is te gemakkelijk om Europa als zondebok te gebruiken”, zegt De Gucht. Dat meldt VRT Radio.

“Niet altijd met institutionele problemen bezig zijn”

De Gucht speelt de bal terug naar ons land. “De heropleving van de Europese industrie en van de Belgische industrie zal moeten uitgaan van onderzoek en ontwikkeling en nieuwe producten die men op de markt brengt. Men zou zich beter daarmee bezig houden met gekibbel om institutionele problemen”, dixit de liberaal.

De Gucht reageert vanuit de Verenigde Sten, waar hij op dit moment is om een vrijhandelsakkoord tussen Europa en de Verenigde Staten toe te lichten. Hij gaf onder meer een toespraak aan de Harvard-universiteit.

“Naast elkaar praten”
Vlaams minister-president Kris Peeters vindt dat De Gucht en Di Rupo “naast elkaar” praten. “Ze begrijpen elkaar niet.”

Peeters wijst op het bestaan van Horizon 2020, het Europese kaderprogramma voor onderzoek en ontwikkeling. Het nieuwe industrieel beleid van de EU is wel degelijk samenhangend, “alleen mag de uitvoering sneller”, zegt Peeters. “De Europese Commissie en eurocommissaris De Gucht hebben dus nog wel wat werk op de plank.”

Vlaanderen voorop
Ondertussen loopt Vlaanderen voorop op dat Europese plan, maakt Peeters aan De Gucht duidelijk. Het heeft “als een van de eersten de analyse gemaakt van onze eigen sterktes, in functie van wat de wereld nodig heeft: duurzaamheid, oplossingen voor de vergrijzing, slimme mobiliteit…”

Vlaanderen doet grote investeringen om via zijn Nieuw Industrieel Beleid bedrijven en kmo’s te helpen bij de transformatie van hun activiteiten. Maar binnen de federale regering, besluit Peeters, “is blijkbaar niet iedereen doordrongen van de cruciale omwenteling die we absoluut mogelijk moeten maken”. Hij laakt dat “sommigen” vasthouden aan de oude industrie. (EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content