De sociaaleconomische aanbevelingen die de Europese Commissie aan ons land doet, zijn "niet zomaar het advies van een of ander denkclubje". "Als ons land geen rekening houdt met die aanbevelingen en in zijn begroting geen maatregelen neemt, riskeert het boetes". Dat heeft Europees Commissaris Karel De Gucht (Open Vld) gezegd in De Ochtend.

Aanbevelingen

De Europese Commissie richt zeven aanbevelingen aan België. Ten eerste moet ons land op budgettair vlak zoals gepland het tekort dit jaar onder 3 procent houden en daarnaast ook maatregelen specificeren om ervoor te zorgen dat ook de volgende jaren de begrotingsdoelstelling wordt gehaald. De Commissie wijst onder meer op de noodzaak om de wettelijke pensioenleeftijd aan te passen aan de levensverwachting en het systeem van de automatische loonindexering te hervormen.

Boetes

Die laatste aanbevelingen werden meteen afgeblokt door de PS. Partijvoorzitter Thierry Giet noemde ze "oude liberale recepten van Europees rechts". Maar volgens Europees Commissaris De Gucht mag men niet te licht over de Europese aanbevelingen stappen. "De term aanbeveling is misschien misleidend. Als we de aanbevelingen negeren, kunnen we in de toekomst boetes opgelegd krijgen", klonk het.

Als ons land tegen 2015 een begroting in evenwicht wil realiseren, moeten er volgens De Gucht maatregelen genomen worden in de gezondheidszorg en rond de pensioenen. En wat die pensioenen betreft, meent De Gucht dat "vroeg of laat" ook in België de pensioenleeftijd van 65 jaar zal moeten losgelaten worden.

Volgens De Gucht volgt de Europese Commissie twee sporen, enerzijds besparen en anderzijds de groei ondersteunen. "En in België is er nog ruimte voor besparingen zonder de groei te schaden", zegt hij. De Open Vld'er ziet vooral nog ruimte om te snoeien in het overheidsapparaat. (Belga/EE)

De sociaaleconomische aanbevelingen die de Europese Commissie aan ons land doet, zijn "niet zomaar het advies van een of ander denkclubje". "Als ons land geen rekening houdt met die aanbevelingen en in zijn begroting geen maatregelen neemt, riskeert het boetes". Dat heeft Europees Commissaris Karel De Gucht (Open Vld) gezegd in De Ochtend. Aanbevelingen De Europese Commissie richt zeven aanbevelingen aan België. Ten eerste moet ons land op budgettair vlak zoals gepland het tekort dit jaar onder 3 procent houden en daarnaast ook maatregelen specificeren om ervoor te zorgen dat ook de volgende jaren de begrotingsdoelstelling wordt gehaald. De Commissie wijst onder meer op de noodzaak om de wettelijke pensioenleeftijd aan te passen aan de levensverwachting en het systeem van de automatische loonindexering te hervormen. Boetes Die laatste aanbevelingen werden meteen afgeblokt door de PS. Partijvoorzitter Thierry Giet noemde ze "oude liberale recepten van Europees rechts". Maar volgens Europees Commissaris De Gucht mag men niet te licht over de Europese aanbevelingen stappen. "De term aanbeveling is misschien misleidend. Als we de aanbevelingen negeren, kunnen we in de toekomst boetes opgelegd krijgen", klonk het. Als ons land tegen 2015 een begroting in evenwicht wil realiseren, moeten er volgens De Gucht maatregelen genomen worden in de gezondheidszorg en rond de pensioenen. En wat die pensioenen betreft, meent De Gucht dat "vroeg of laat" ook in België de pensioenleeftijd van 65 jaar zal moeten losgelaten worden. Volgens De Gucht volgt de Europese Commissie twee sporen, enerzijds besparen en anderzijds de groei ondersteunen. "En in België is er nog ruimte voor besparingen zonder de groei te schaden", zegt hij. De Open Vld'er ziet vooral nog ruimte om te snoeien in het overheidsapparaat. (Belga/EE)