Vrijdag rond 19 uur kwam het bericht dat boven Zevekote, een deelgemeente van het West-Vlaamse Gistel, opvallend gele wolken hingen. Al snel werd duidelijk dat die waren ontstaan door een lek in een tank met salpeterzuur van een mestverwerkingsbedrijf. Het lek was rond 17.30 uur ontstaan. De tank van 26.000 liter was voor 60 procent gevuld met salpeterzuur.

Alle inwoners van Zevekote werden meteen geëvacueerd en het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd. De bewoners werden opgevangen in het cultureel centrum Zomerloos in Gistel. Vier agenten bleken last te hebben van irritaties aan de ogen.

Om 22.15 uur was men nog steeds bezig om het lek te dichten en waren ook de inwoners van het Middelkerkse Sint-Pieters-Kapelle al geëvalueerd.

Rond 23 uur meldde provinciegouverneur Carl Decaluwé dat het salpeterzuur intussen werd overgepompt naar een andere tank, zodat de situatie onder controle geraakte. De gifwolk zelf vormde dan geen gevaar meer. Er kwam toen wel een apart noodnummer, 1771. Uiteindelijk moest niemand in het cultureel centrum Zomerloos overnachten en vond iedereen ander onderdak.

Het FAVV en de Vlaamse Milieumaatschappij voeren zaterdag metingen uit om onder andere de waterkwaliteit te checken. en onderzoeken wat de beste maatregelen zijn voor dieren en groenten. Momenteel kunnen er uit de getroffen regio geen dieren, planten, dierlijke of plantaardige producten voor consumptie vrijgegeven worden, aldus de provincie nog. Aan particulieren wordt aangeraden om niets te nuttigen van eigen kweek als ze in de risicozone wonen, en ook putwater mag niet genuttigd worden alvorens er een positieve uitspraak is van de VMM.

Om 6 uur zijn de brandweerdiensten begonnen met de metingen van de concentraties van het salpeterzuur in de lucht. Om 10 uur was er vervolgens een infovergadering voor de getroffen bevolkingin het cultureel centrum. Inwoners kregen er meer informatie krijgen over de metingen en de terugkeer naar de woningen.

Later zaterdagochtend mochten de inwoners van Sint-Pieters-Kappelle weer naar huis. Vooro de inwoners van Zevekote was het bang afwachten tot zaterdagmiddag, maar ook zij mogen inmiddels naar huis. De salpeterzuurtank is leeggepompt.

Onze collega's van Krant van West-Vlaanderen volgen de situatie nog de hele dag op de voet. Lees hun liveblog hier.

Vrijdag rond 19 uur kwam het bericht dat boven Zevekote, een deelgemeente van het West-Vlaamse Gistel, opvallend gele wolken hingen. Al snel werd duidelijk dat die waren ontstaan door een lek in een tank met salpeterzuur van een mestverwerkingsbedrijf. Het lek was rond 17.30 uur ontstaan. De tank van 26.000 liter was voor 60 procent gevuld met salpeterzuur. Alle inwoners van Zevekote werden meteen geëvacueerd en het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd. De bewoners werden opgevangen in het cultureel centrum Zomerloos in Gistel. Vier agenten bleken last te hebben van irritaties aan de ogen. Om 22.15 uur was men nog steeds bezig om het lek te dichten en waren ook de inwoners van het Middelkerkse Sint-Pieters-Kapelle al geëvalueerd. Rond 23 uur meldde provinciegouverneur Carl Decaluwé dat het salpeterzuur intussen werd overgepompt naar een andere tank, zodat de situatie onder controle geraakte. De gifwolk zelf vormde dan geen gevaar meer. Er kwam toen wel een apart noodnummer, 1771. Uiteindelijk moest niemand in het cultureel centrum Zomerloos overnachten en vond iedereen ander onderdak. Het FAVV en de Vlaamse Milieumaatschappij voeren zaterdag metingen uit om onder andere de waterkwaliteit te checken. en onderzoeken wat de beste maatregelen zijn voor dieren en groenten. Momenteel kunnen er uit de getroffen regio geen dieren, planten, dierlijke of plantaardige producten voor consumptie vrijgegeven worden, aldus de provincie nog. Aan particulieren wordt aangeraden om niets te nuttigen van eigen kweek als ze in de risicozone wonen, en ook putwater mag niet genuttigd worden alvorens er een positieve uitspraak is van de VMM.Om 6 uur zijn de brandweerdiensten begonnen met de metingen van de concentraties van het salpeterzuur in de lucht. Om 10 uur was er vervolgens een infovergadering voor de getroffen bevolkingin het cultureel centrum. Inwoners kregen er meer informatie krijgen over de metingen en de terugkeer naar de woningen. Later zaterdagochtend mochten de inwoners van Sint-Pieters-Kappelle weer naar huis. Vooro de inwoners van Zevekote was het bang afwachten tot zaterdagmiddag, maar ook zij mogen inmiddels naar huis. De salpeterzuurtank is leeggepompt.