In de zomer gaan de scholen en de parlementen dicht. Het is tijd voor vakantie, en komkommers. Maar Knack.be denkt door. De hele zomer lang nemen de Doordenkers de fakkel over van het Schaduwparlement van Knack.be.
De komende weken leest u hier opiniestukken uit deze denktanks: Minerva, Liberales, Oikos, Itinera, Vrijdaggroep, de Vlaamse Volksbeweging, B Plus en Logia.
Zij krijgen, als zomerse vervangers van onze Schaduwparlementsleden, elke week de ruimte om ons denken te voeden met prikkelende ideeën, verrassende gedachtewendingen en nieuwe inzichten.
De dekselse begrotingsregels zitten nog steeds in de weg, zegt Dieter Berckvens. 'Door de harde deficitgrens van 3 procent in combinatie met het verbod op spreiding is het in principe onmogelijk om verschillende grote investeringsprojecten gelijktijdig op te starten.'
Iemand die een faillissement gekend heeft, verdient alle respect: hij heeft de moed gehad een zaak op te starten, en risico's genomen, schrijft Paul Becue van Itinera.
De positie van Viktor Orbán is in Europa ondertussen mainstream geworden. 'Dat is op zich hoogst onrustwekkend. Maar het dreigt ons ook verder in een vicieuze cirkel te storten', schrijft Ferdi De Ville van Denktank Minerva.
'Het is niet omdat de regering enkele stappen heeft gezet, dat het werk af is. Allesbehalve zelfs.' Ivan Van de Cloot en Karel Volckaert van Itinera focussen op enkele prioriteiten inzake fiscaliteit.
'Er is nood aan een bredere aanpak van chronische ziekten die inzichten uit verschillende vakgebieden integreert', schrijft Désirée Vandenberghe van Itinera.
'Stille waters kunnen diepe gronden hebben', schrijft VVB-voorzitter Bart De Valck. Hij roept de politieke partijen bij de start van het politieke jaar op om de lokale dossiers niet uit het oog te verliezen.
'Bedrijven als Uber en Airbnb willen ons democratisch rechtsysteem gebaseerd op een sociaal contract onderuit halen', schrijft Dirk Holemans van de denktank Oikos. 'Deze winstmarges en marktverstoring zijn maar mogelijk omdat we ons in Europa laten overbluffen en afblaffen door de agressieve disrupters uit Californië.'
'Technologische oplossingen zijn niet voldoende om te reageren op de ecologische uitdagingen van de toekomst', schrijft Maïka De Keyzer van denktank Minerva.
'Waarom die grote terughoudendheid bij beleidsmakers om de markt in te perken binnen een sociaal-ecologische regulering', vraagt Niel Staes van denktank Oikos.
'Zullen de plannen van Emmanuel Macron de Franse werkloosheid kelderen? Er is weinig reden dat aan te nemen: er schort iets aan het medicijn', schrijft Dieter Berckvens van denktank Minerva.
'Hoewel goed bestuur het hele medialandschap nu bijna een jaar in zijn greep houdt en een noodzakelijke voorwaarde is om onze samenleving erbovenop te krijgen, is er meer nodig', schrijft Thomas Dermine van de Vrijdaggroep.
'Hoe gemakkelijk zou het niet zijn als er een Reddit, Wikipedia of Quora bestond voor overheidsgerelateerde informatie?' vraagt visiting fellow Kjell Clarysse van denktank Itinera.
Claude Nijs van Liberales neemt de gebeurtenissen in Charlottesville als aanleiding voor een beschouwend stuk over de relatie tussen moraal, cultuur en politiek.
'Als excuus tegen fiscale rechtvaardigheid wordt vaak gesteld dat grote bedrijven en vermogens zullen vluchten naar landen met lagere belastingen', schrijft Ferdi De Ville van denktank Minerva. 'Als klein land zouden we zulke belastingsconcurrentie zelfs moeten toejuichen. Die logica is een vorm van schijnsoevereiniteit waar enkel de rijken bij winnen. Hetzelfde doet zich voor bij vandaag gevoelige thema's als migratie en burgerschap.'