De Croo ziet ontwikkelingssamenwerking evolueren naar co-investering

Alexander De Croo: 'Waarom zouden we ons verzetten tegen excuses?'

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) ziet ontwikkelingssamenwerking de komende jaren een heel andere richting uitgaan. De minister ziet in 2040 geen financiële transfers meer, maar co-investering.

De Croo zei dat in de marge van de viering van de twintigste verjaardag van het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel. Dat is het coördinerend en uitvoerend agentschap van het Belgisch ontwikkelingsbeleid. De minister, koningin Mathilde en premier Charles Michel (MR) woonden de plechtigheid in Bozar in Brussel bij.

Kansen

Het doel van de viering was niet zozeer terugblikken op de voorbije twintig jaar, maar vooral vooruitblikken met als kernvraag: ‘Waar staat de wereld en de internationale ontwikkeling over twintig jaar?’.

In zijn speech schetste minister De Croo aanvankelijk een weinig hoopgevend beeld van de wereld in 2040: ‘We gaan bijzonder veel tijd steken in de impact van de klimaatverandering op onze partnerlanden, er zullen meer natuurrampen zijn, er gaan nog steeds menselijke conflicten zijn. De conflicten in Jemen en Somalië zullen gestopt zijn, maar de bevolking zal over twintig jaar nog steeds lijden door wat er vandaag in die ‘failed states’ gebeurt.’

Maar toch ziet de minister het positief, want in Afrika, waar veruit de meeste partnerlanden van Enabel liggen, zijn er volgens de Croo ‘een enorm aantal kansen’. Hij verwijst naar een vrijhandelszone die er tegen dan zal zijn in het hele continent, het grote aanbod aan mogelijkheden voor zonne- en windenergie en de immense mogelijkheden die er zijn op landbouwgebied. ‘Afrika kan de voedselmand van China en India worden’, aldus een optimistische De Croo.

Co-investering

Bijgevolg gaat ontwikkelingssamenwerking er helemaal anders uitzien. De minister ziet in 2040 geen financiële transfers meer, maar co-investering. Hij ziet Noord en Zuid expertise en ervaring delen. Partnerschappen zullen er zijn in twee richtingen, zo voorspelt hij.

Premier Michel ziet ook heil in die partnerschappen, zo bleek uit zijn speech die de avond opende: ‘Internationale samenwerking kan het beste antwoord bieden op de globale uitdagingen van vandaag: vrede, klimaat, de rechtsstaat, mensenrechten, veiligheid. Geen enkele staat die op zichzelf terugplooit, kan dat alleen aan.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content