De oud-minister van Verkeer en oud-Kamervoorzitter laakt de "bijna Vaticaanse wijze" waarop Schouppe beslist heeft over de aanpassing van de wegcode.

Einde vorige maand kondigde Etienne Schouppe in de pers aan dat er tegen volgende zomer een nieuwe wegcode komt. Die moet een pak eenvoudiger worden en de Belgische situatie afstemmen op internationale afspraken.

Herman De Croo bekritiseert de manier waarop Schouppe te werk is gegaan. "Bij een grondige wijziging van de verkeersregels moet een staatssecretaris in lopende zaken de stem en steun van het parlement hebben", vindt hij.

"Weinig respect"

"Het getuigt van weinig respect voor de parlementaire democratie die ons land nog altijd is om deze beslissing binnenskamers te nemen, op een bijna Vaticaanse wijze. Verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid", zegt De Croo, "belangen iedereen aan."

Concreet wil de Open VLD'er dat de commissie Verkeer van de Kamer minstens de mogelijkheid krijgt om Schouppe te ondervragen over zijn plannen met de wegcode. De Croo niet goed geïnformeerd

Jan Pauwels, de woordvoerder van Schouppe verwerpt de kritiek van De Croo: "Aan de nieuwe wegcode is drie jaar lang gewerkt. Dat gebeurde in een werkgroep met daarin alle mogelijke actoren van het verkeersbeleid - gaande van het BIVV tot de Gezinsbond - 27 organisaties in totaal. Als De Croo dan zegt dat over de wegcode binnenskamers werd beslist, dan komt die commentaar van iemand die zich niet goed heeft geïnformeerd. Er was net een grote consensus."

"Wij zijn zeker bereid om in de Kamercommissie meer uitleg te komen geven als daar om gevraagd wordt", aldus de woordvoerder. (Belga/TE)

De oud-minister van Verkeer en oud-Kamervoorzitter laakt de "bijna Vaticaanse wijze" waarop Schouppe beslist heeft over de aanpassing van de wegcode. Einde vorige maand kondigde Etienne Schouppe in de pers aan dat er tegen volgende zomer een nieuwe wegcode komt. Die moet een pak eenvoudiger worden en de Belgische situatie afstemmen op internationale afspraken. Herman De Croo bekritiseert de manier waarop Schouppe te werk is gegaan. "Bij een grondige wijziging van de verkeersregels moet een staatssecretaris in lopende zaken de stem en steun van het parlement hebben", vindt hij. "Weinig respect" "Het getuigt van weinig respect voor de parlementaire democratie die ons land nog altijd is om deze beslissing binnenskamers te nemen, op een bijna Vaticaanse wijze. Verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid", zegt De Croo, "belangen iedereen aan." Concreet wil de Open VLD'er dat de commissie Verkeer van de Kamer minstens de mogelijkheid krijgt om Schouppe te ondervragen over zijn plannen met de wegcode. De Croo niet goed geïnformeerd Jan Pauwels, de woordvoerder van Schouppe verwerpt de kritiek van De Croo: "Aan de nieuwe wegcode is drie jaar lang gewerkt. Dat gebeurde in een werkgroep met daarin alle mogelijke actoren van het verkeersbeleid - gaande van het BIVV tot de Gezinsbond - 27 organisaties in totaal. Als De Croo dan zegt dat over de wegcode binnenskamers werd beslist, dan komt die commentaar van iemand die zich niet goed heeft geïnformeerd. Er was net een grote consensus." "Wij zijn zeker bereid om in de Kamercommissie meer uitleg te komen geven als daar om gevraagd wordt", aldus de woordvoerder. (Belga/TE)