Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) wil de komende jaren vanuit de Belgische Ontwikkelingssamenwerking sterk inzetten op de ondersteuning van de lokale privésector in het Zuiden, en dan vooral van kleine en middelgrote ondernemingen. Die boodschap gaf De Croo mee op een seminarie van de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO) over het investerings- en ondernemersklimaat in de Democratische Republiek Congo.

Internationale agenda

"Ondernemen is niet alleen een recht. Het is ook een noodzaak", stelde De Croo. "Geen enkel land ter wereld heeft zich enkel en alleen dankzij ontwikkelingshulp uit de armoede getrokken. Duurzame economische groei is een belangrijke katalysator van ontwikkeling. Privé-ondernemingen zorgen immers voor werkgelegenheid. Bedrijven betalen ook belastingen waardoor lokale overheden middelen verwerven om infrastructuur te bouwen, zoals scholen, ziekenhuizen en wegen".

De liberale vicepremier merkte op dat de ontwikkeling van de privé-sector sinds enkele jaren een centrale plaats inneemt op de internationale ontwikkelingsagenda. Ons land moet zich volgens de minister in die agenda inschrijven, vandaar zijn pleidooi om in te zetten op de versterking van kmo's in het Zuiden. Dat wil De Croo in de eerste plaats doen via de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO). "Een dynamische plaatselijke private sector met sterke kmo's is van essentieel belang als landen zich duurzaam willen ontwikkelen. Onze inspanningen kunnen ervoor zorgen dat bedrijven in het Zuiden meer kansen krijgen om te groeien, te investeren, hun productiecapaciteit uit te breiden en werkgelegenheid te scheppen", aldus nog De Croo. (Belga/WB)

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) wil de komende jaren vanuit de Belgische Ontwikkelingssamenwerking sterk inzetten op de ondersteuning van de lokale privésector in het Zuiden, en dan vooral van kleine en middelgrote ondernemingen. Die boodschap gaf De Croo mee op een seminarie van de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO) over het investerings- en ondernemersklimaat in de Democratische Republiek Congo."Ondernemen is niet alleen een recht. Het is ook een noodzaak", stelde De Croo. "Geen enkel land ter wereld heeft zich enkel en alleen dankzij ontwikkelingshulp uit de armoede getrokken. Duurzame economische groei is een belangrijke katalysator van ontwikkeling. Privé-ondernemingen zorgen immers voor werkgelegenheid. Bedrijven betalen ook belastingen waardoor lokale overheden middelen verwerven om infrastructuur te bouwen, zoals scholen, ziekenhuizen en wegen". De liberale vicepremier merkte op dat de ontwikkeling van de privé-sector sinds enkele jaren een centrale plaats inneemt op de internationale ontwikkelingsagenda. Ons land moet zich volgens de minister in die agenda inschrijven, vandaar zijn pleidooi om in te zetten op de versterking van kmo's in het Zuiden. Dat wil De Croo in de eerste plaats doen via de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO). "Een dynamische plaatselijke private sector met sterke kmo's is van essentieel belang als landen zich duurzaam willen ontwikkelen. Onze inspanningen kunnen ervoor zorgen dat bedrijven in het Zuiden meer kansen krijgen om te groeien, te investeren, hun productiecapaciteit uit te breiden en werkgelegenheid te scheppen", aldus nog De Croo. (Belga/WB)