De Croo: ‘Akkoord over verlenging steunmaatregelen is voor komende uren’

Alexander De Croo (Open VLD) op 26 augustus 2021. © Frederic Sierakowski

Een akkoord over de verlenging van de federale steunmaatregelen voor de coronacrisis is voor de komende uren. Dat heeft premier Alexander De Croo gezegd in New York. Ook volgens PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne zit er een akkoord in de pijplijn.

De coronasteunmaatregelen lopen normaal gezien eind deze maand af. Verschillende stemmen pleitten eerder echter al voor een verlenging, maar een akkoord hierover binnen de Vivaldi-coalitie blijft voorlopig uit.

De maatregelen waarvan sprake zijn het overbruggingsrecht, de tijdelijke werkloosheid, de tijdelijke bevriezing van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringenen en de COVID-premie van 50 euro voor mensen met een socialebijstandsuitkering.

‘We staan dicht bij een akkoord, maar moeten nog enkele details uitwerken’, zei PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne donderdagmiddag. ‘De bedoeling is uiteraard om te blijven steunen tot het einde van het jaar en in 2022 opnieuw te kijken welke maatregelen nog nodig zijn.’ Volgens Dermagne is het geen hinderpaal dat eerste minister De Croo in New York verblijft.

‘We zijn de laatste details aan het uitwerken’, zei ook De Croo in de VS. ‘Het volume wordt zwaar afgebouwd. We gaan de steun verminderen met 80 procent, omdat we zien dat de economische heropleving beter is dan tot nu toe verwacht.’

‘De economische vooruitzichten voor de twee volgende jaren zijn beter dan verwacht, blijkt uit cijfers van het Monitoringcomité die er binnenkort aankomen’, vervolgde De Croo. ‘Op een paar plaatsen zullen we nog steun geven – een paar sectoren lijden toch nog zwaar, heel specifieke gevallen.’

‘Samenwerking tussen VS, VK en Australië is niet schockerend’

De Croo kwam in New York ook even terug op het veiligheidspact AUKUS tussen de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië. De samenwerking mag wat betreft premier Alexander De Croo niet als een schok komen. Niettemin was het beter geweest als de Europese partners op voorhand ingelicht werden. ‘Het is goed dat de Amerikaanse en de Franse president woensdag gesproken hebben, maar het was nog beter als dat vooraf gebeurd was’, meent De Croo.

De aankondiging van het veiligheidspact tussen de drie landen leidde eind vorige week vooral in Parijs tot verhitte reacties. De Franse ambassadeurs in Washington en Canberra werden teruggeroepen – een ongeziene demarche tussen bondgenoten. Woensdag kwamen Biden en Macron overeen dat ze de plooien willen gladstrijken en dat de ambassadeur naar Washington terugkeert.

Voor De Croo wordt het vooral tijd dat de Verenigde Staten ‘walk the talk’. ‘In zijn toespraak voor de Algemene Vergadering had Biden dinsdag, zoals de voorbije maanden, opnieuw de klemtoon gelegd op multilateralisme en de goede band met de Europese Unie’, schetst de premier. ‘Maar we hebben moeten vaststellen dat Washington niet altijd de daad bij het woord voegt. Denk maar aan de vaccinproductie. België heeft, anders dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten, de handelsroutes altijd opengehouden, hoewel er ook in ons land druk was om eerst aan de eigen noden te denken. Maar uiteindelijk hebben we veertig keer zoveel dosissen geëxporteerd als we zelf prikken gezet hebben.’

Ook met Aukus stelt De Croo vast dat de Amerikanen wel de mond vol hebben over multilateralisme, maar die woorden niet altijd realiseren. ‘Op zich is deze alliantie geen slechte keuze, ze heeft haar plaats in deze wereld’, meent hij. ‘Ik kan de waarde ervan begrijpen, maar het is redelijk logisch dat Europa op voorhand op de hoogte gebracht was. Het belangrijkste is nu dat Biden en Macron weer gesproken hebben.’

Partner Content