Dat De Crem tegen een zogenaamde Trumptaks is, is opmerkelijk. Vanuit zijn partij CD&V klonk de voorbije dagen een luide roep om de VS te 'straffen' voor hun uitstap uit het Klimaatakkoord van Parijs. Kamerlid Vincent Van Peteghem wil in het federaal parlement een resolutie indienen voor een ecologische invoertaks. Ook zijn partijgenoot Ivo Belet, die in het Europees Parlement zetelt, wil een dergelijke economische maatregel. Open VLD, coalitiepartner van CD&V in de Belgische regering, steunt het idee.

Maar De Crem laat vandaag in een opiniebijdrage in de krant De Tijd weten dat een slecht idee te vinden. Volgens hem zijn de gevolgen van de Amerikaanse terugtrekking beperkt. 'We moeten ons hoeden voor een overreactie. De voorbije dagen gingen stemmen op om de VS te straffen met een invoertaks aan de Europese buitengrenzen (...) Dat lijkt me geen goed idee.'

De Crem wijst erop dat het moeilijk is te bepalen op welke producten zo'n CO2-taks moet worden gegeven. Ook dreigen we volgens hem de doos van Pandora te openen. Hij vreest dat we met een CO2-taks in een 'negatieve spiraal van heffingen en retorsiemaatregelen' terechtkomen.

Dat De Crem tegen een zogenaamde Trumptaks is, is opmerkelijk. Vanuit zijn partij CD&V klonk de voorbije dagen een luide roep om de VS te 'straffen' voor hun uitstap uit het Klimaatakkoord van Parijs. Kamerlid Vincent Van Peteghem wil in het federaal parlement een resolutie indienen voor een ecologische invoertaks. Ook zijn partijgenoot Ivo Belet, die in het Europees Parlement zetelt, wil een dergelijke economische maatregel. Open VLD, coalitiepartner van CD&V in de Belgische regering, steunt het idee.Maar De Crem laat vandaag in een opiniebijdrage in de krant De Tijd weten dat een slecht idee te vinden. Volgens hem zijn de gevolgen van de Amerikaanse terugtrekking beperkt. 'We moeten ons hoeden voor een overreactie. De voorbije dagen gingen stemmen op om de VS te straffen met een invoertaks aan de Europese buitengrenzen (...) Dat lijkt me geen goed idee.' De Crem wijst erop dat het moeilijk is te bepalen op welke producten zo'n CO2-taks moet worden gegeven. Ook dreigen we volgens hem de doos van Pandora te openen. Hij vreest dat we met een CO2-taks in een 'negatieve spiraal van heffingen en retorsiemaatregelen' terechtkomen.