De troepenreductie zal gebeuren in het verlengde van de gedeeltelijke terugtrekking die de Amerikaanse president Barack Obama afgelopen week aankondigde. Dat heeft De Crem zondagmiddag aangekondigd op de journaals van VTM en RTL. Tegen de zomer van 2012 moeten 33.000 Amerikaanse soldaten Afghanistan verlaten hebben, zei hij.

Momenteel stelt de Belgische regering tot 31 december een militaire deelname van maximaal 626 manschappen ter beschikking van de Internationale stabilisatiemacht voor Afghanistan (ISAF). De militairen werken op drie locaties: Kaboel (325 manschappen), Kunduz (127) en Kandahar (116).

De terugtrekking betreft vooral het engagement in Kaboel. Een compagnie met vijf pelotons, die er instaat voor de bewaking van de internationale luchthaven, zal volledig teruggetrokken worden.

In een communiqué verduidelijkt het kabinet-De Crem dat er "niet zal worden geraakt aan de opdrachten die bijdragen tot de Afghanisatie en de opleiding van het Afghaanse leger. Dit zijn opdrachten die nog steeds progressie boeken en die onontbeerlijk zijn voor de Afghaanse autoriteiten op termijn het land autonoom te leiden". (Belga/EE)

De troepenreductie zal gebeuren in het verlengde van de gedeeltelijke terugtrekking die de Amerikaanse president Barack Obama afgelopen week aankondigde. Dat heeft De Crem zondagmiddag aangekondigd op de journaals van VTM en RTL. Tegen de zomer van 2012 moeten 33.000 Amerikaanse soldaten Afghanistan verlaten hebben, zei hij. Momenteel stelt de Belgische regering tot 31 december een militaire deelname van maximaal 626 manschappen ter beschikking van de Internationale stabilisatiemacht voor Afghanistan (ISAF). De militairen werken op drie locaties: Kaboel (325 manschappen), Kunduz (127) en Kandahar (116). De terugtrekking betreft vooral het engagement in Kaboel. Een compagnie met vijf pelotons, die er instaat voor de bewaking van de internationale luchthaven, zal volledig teruggetrokken worden. In een communiqué verduidelijkt het kabinet-De Crem dat er "niet zal worden geraakt aan de opdrachten die bijdragen tot de Afghanisatie en de opleiding van het Afghaanse leger. Dit zijn opdrachten die nog steeds progressie boeken en die onontbeerlijk zijn voor de Afghaanse autoriteiten op termijn het land autonoom te leiden". (Belga/EE)