Minister van Defensie Pieter De Crem geeft toe dat twee Belgische militairen in Afghanistan betrokken zijn geraakt bij een vuurgevecht met de Taliban. Volgens hem was het echter niet de bedoeling om iets te verbergen.

Twee Belgische ontmijners raakten eind vorige week betrokken bij de gevechten toen het Duits bataljon dat ze vergezelden in een hinderlaag viel van de Taliban.

Defensie had eerst nochtans beweerd dat ze zich samen met hun vier andere Belgische collega's hadden verschanst in hun militair voertuig.

Volgens De Crem heeft Defensie echter niet geprobeerd een en andere te verdoezelen.

De minister wijst erop dat er altijd informatie wordt gegeven op basis van de informatie waarover men beschikt.

Na de communicatie over het incident zijn er nog gegevens bijgekomen. Die moeten eerst gecontroleerd worden voor we ze kunnen meedelen, aldus De Crem.

Overigens hebben de twee betrokken militairen volgens hem tijdens het incident '"perfect gereageerd'.

De situatie wordt ter plaatse permanent opgevolgd, maar incidenten zijn nooit uit te sluiten, aldus De Crem.

VanderMaelengelooftvergetelheid niet

Kamerlid Dirk Van der Maelen (SP.A) hecht weinig geloof aan de uitleg van De Crem.

Volgens hem liegt het ministerie van Defensie. Het departement wil het thuisfront geruststellen door zo weinig ogelijk onrustwekkende informatie te geven, zo beweert Van der Maelen.

Minister van Defensie Pieter De Crem geeft toe dat twee Belgische militairen in Afghanistan betrokken zijn geraakt bij een vuurgevecht met de Taliban. Volgens hem was het echter niet de bedoeling om iets te verbergen.Twee Belgische ontmijners raakten eind vorige week betrokken bij de gevechten toen het Duits bataljon dat ze vergezelden in een hinderlaag viel van de Taliban. Defensie had eerst nochtans beweerd dat ze zich samen met hun vier andere Belgische collega's hadden verschanst in hun militair voertuig. Volgens De Crem heeft Defensie echter niet geprobeerd een en andere te verdoezelen. De minister wijst erop dat er altijd informatie wordt gegeven op basis van de informatie waarover men beschikt. Na de communicatie over het incident zijn er nog gegevens bijgekomen. Die moeten eerst gecontroleerd worden voor we ze kunnen meedelen, aldus De Crem.Overigens hebben de twee betrokken militairen volgens hem tijdens het incident '"perfect gereageerd'. De situatie wordt ter plaatse permanent opgevolgd, maar incidenten zijn nooit uit te sluiten, aldus De Crem.VanderMaelengelooftvergetelheid nietKamerlid Dirk Van der Maelen (SP.A) hecht weinig geloof aan de uitleg van De Crem. Volgens hem liegt het ministerie van Defensie. Het departement wil het thuisfront geruststellen door zo weinig ogelijk onrustwekkende informatie te geven, zo beweert Van der Maelen.