De Crem: 'Christelijke vakbond zou CD&V absoluut dankbaar mogen zijn'

04/03/16 om 20:26 - Bijgewerkt om 23:47

Volgens CD&V-staatssecretaris Pieter De Crem zit zijn partij 'veel te links' in de regering-Michel. 'Voor mij is het geen raadsel waarom we vandaag zo slecht scoren in de peilingen.'

De Crem: 'Christelijke vakbond zou CD&V absoluut dankbaar mogen zijn'

Pieter De Crem © Belga

CD&V-staatssecretaris Pieter De Crem vindt dat zijn partij "veel te links" zit in de centrumrechtse regering-Michel. "En dat gaat ons niet goed af", zegt hij in een interview met De Morgen. "Voor mij is het geen raadsel waarom we vandaag zo slecht scoren in de peilingen."

"Van meet af aan hebben wij ons op eenzijdige manier vereenzelvigd met de syndicaten. En dat is heel slecht geweest", oordeelt De Crem, die opmerkt dat de christelijke vakbond zich best wat dankbaarder zou mogen tonen voor "die linkse koers". De CD&V'er vindt trouwens dat de partij bij de lijstvorming niet langer rekening zou mogen houden met de verschillende standen binnen CD&V.

De Crem stelt het leiderschap van voorzitter Wouter Beke niet ter discussie. Al werd naar eigen zeggen wel aan zijn mouw getrokken om tegen Beke de handschoen op te nemen. "Ik heb als het ware een harnas aangetrokken, om ongevoelig te zijn voor mensen die vinden dat ik wél een gooi naar het voorzitterschap had moeten doen, omdat ik volgens hen het enige geloofwaardige alternatief ben voor de veel te linkse koers van CD&V", aldus nog de voormalige vicepremier.

'Ik geloof niet in een Europese islam'

Verderop in het interview toont De Crem, zelf uitgesproken gelovig, zich sceptisch over een Europese of Belgische islam. "Ik geloof daar niet in", klinkt het. "De structuur van de islam laat niet toe om terrorisme in naam van de islam bijvoorbeeld per decreet te veroordelen. Door dat gebrek aan hiërarchie zal het nog generaties duren voor die mensen geassimileerd zijn." Iets wat volgens de CD&V'er wel het streefdoel moet zijn.

'CD&V en N-VA hadden moeten samensmelten tot één grote Vlaamse volkspartij'

De Crem blikt tot slot nog terug naar het verleden. Zo betreurt hij dat CD&V destijds niet met N-VA is samengesmolten tot "één grote Vlaamse volkspartij".

En nog wat verder terugkijkend uit De Crem zich als 'anti-soixanthuitard'. "Mei '68 heeft ons niets opgeleverd, het heeft het geloof in structuren verwoest. En tot wat heeft dat geleid? Tot meer individualisering", besluit de zelfverklaarde "vooruitstrevende conservatief". (Belga/SD)

Onze partners