De Block wil meer geld voor ‘ander asielbeleid’

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) heeft extra middelen nodig voor een ‘ander asielbeleid’, maar ziet die bevroren tot na de begrotingscontrole door Europa.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) wil een “ander asielbeleid” en heeft daarvoor extra middelen nodig.

De Block pleit op Radio 1 voor structurele maatregelen, die ten gronde de asielproblematiek en die van de dakloosheid oplost: “Hoe komt het dat er zoveel mensen in nood rondzwerven in onze hoofdstad, terwijl we niet weten wie ze zijn en met hoeveel ze zijn. Dat is toch geen leven?”

Onder andere voor uitgewezen asielzoekers moeten er oplossingen komen. “Als zij een negatief advies hebben gekregen, waarom hebben ze dan nog steeds valse hoop, en hebben ze het land nog niet verlaten?” Daarvoor wil ze een concrete aanpak, gericht op terugkeer. Maar die moet vooral vrijwillig gebeuren, vindt de staatssecretaris, die niet gewonnen is voor gedwongen terugkeer.

Budgetten bevroren tot na begrotingscontrole door Europa

Voor haar ander asielbeleid heeft De Block wel meer geld nodig. En daar wringt het schoentje. Tot de begrotingscontrole door Europa in februari zijn immers de budgetten van alle ministers en staatssecretarissen bevroren. “Ik heb een nieuw beleid, en daar zijn extra middelen voor nodig. Het budget dat ik nu heb, is opgesteld nog voor er een regeerakkoord was,” aldus Maggie De Block.

Het asielprobleem zal niet met “één mirakel” opgelost zijn, weet De Block nog. Het is een probleem dat de Belgische grenzen ver overschrijdt: gans Europa kampt ermee: “Onder meer in Nederland en Luxemburg zitten ze met hetzelfde probleem, vooral met dit koude weer. Ook de Arabische Lente en de crisis in Syrië doen er geen goed aan.”

Winteropvang

Ondanks de hoge nood aan opvang door de bijtende vrieskou, bleven nog zo’n 80 bedden leeg. De Block wijt dat aan het wantrouwen van sommige asielzoekers en daklozen. “Op veel mensen hebben we geen vat. Ze moeten hun naam opgeven, en voor enkele opvangplaatsen moesten ze de bus op, waardoor ze schrik kregen.” De mediaheisa was ook geen cadeau. Volgens De Block wilden sommige daklozen niet mee met de bus van Defensie naar de kazerne van Bevekom, uit schrik voor de camera’s. bijgevolg werden amper 21 van de 60 plaatsen bezet.

Maar die mensen moeten wel geregistreerd worden, anders krijgen we nooit zicht op het probleem, meent De Block.

600 mensen bij Samu Social

Plaatsgebrek was dus niet het probleem: “De noodmaatregel en het noodnummer waren door iedereen, zowel hulpdiensten als burgers, gekend.” Hoeveel mensen een beroep deden op de noodopvang is nog niet bekend. Samu Social, de Brusselse opvangdienst voor daklozen die de noodopvang coördineert, ving 600 mensen op.

De woordvoerster van De Block zei dat er de komende nacht, waarvan voorspeld wordt dat het de koudste tot nog toe wordt, waarschijnlijk nog meer mensen opvang zullen aanvragen, omdat ze beter op de hoogte zijn. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content