De Backer: ‘Drugsaanpak nodig naar Amerikaans model’

Philippe De Backer © Belga

Staatssecretaris voor Fraude­bestrijding Philippe De Backer (Open VLD) pleit voor een apart agentschap dat zich specifiek bezighoudt met de steeds heviger wordende drugsproblematiek in en rond de haven van Antwerpen. Dat nieuwe agentschap zou onder andere havenarbeiders kunnen screenen en de internationale ­informatie-uitwisseling coördineren.

Staatssecretaris voor Fraude­bestrijding Philippe De Backer (Open VLD) pleit voor een apart agentschap dat zich specifiek bezighoudt met de steeds heviger wordende drugsproblematiek in en rond de haven van Antwerpen. Dat nieuwe agentschap zou onder andere havenarbeiders kunnen screenen en de internationale ­informatie-uitwisseling coördineren, schrijven Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg en De Standaard woensdag.

‘Ik denk aan een samenwerking tussen politie, justitie, douane en zelfs de fiscus’, zegt de liberaal, die volgend jaar de Open VLD-lijst trekt in de Scheldestad. ‘Ik roep mijn collega’s Jan Jambon, Johan Van Overtveldt (beiden N-VA) en Koen Geens (CD&V) op om de koppen bij elkaar te steken en hun diensten te laten samenwerken. Ook mijn inspectiediensten kunnen hier een rol in spelen.’

Zowel De Backer als Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten verwijst expliciet naar de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) die zich volledig toespitst op de drugsproblematiek in de VS.

Partner Content