Fernand Koekelberg lag sinds zijn aantreden in maart 2007 als commissaris-generaal meermaals onder vuur.

Canapébenoemingen

Koekelberg, algemeen beschouwd als de architect van de politiehervorming, kwam een eerste keer in opspraak na de opvallende promoties van zijn secretaressen Sylvie Ricour en Anja Savonet - de zogenaamde canapébenoemingen. Het Comité P, dat de politie controleert, vond die onwettig. De twee vrouwen werden tijdelijk geschorst door toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael. Alle procedures tegen Koekelberg zouden evenwel op niets uitdraaien.

De zaak deed wel heel wat stof opwaaien en leidde zelfs tot het uit de rekken halen van het weekblad Humo, na een satirische fotomontage in de rubriek "Het gat van de wereld".

Chantage

Later kreeg Koekelberg het aan de stok met toenmalig minister van Binnenlandse zaken Guido De Padt, die vermoedde dat de politiebaas hem wilde chanteren met een anonieme klacht. De tuchtoverheid nam daarop enkele bevoegdheden van Koekelberg af, maar de Raad van State maakte dat ongedaan.

Delvaux

Uiteindelijk besliste Koekelberg zelf zijn ontslag in te dienen na de commotie die was ontstaan na zijn reis naar Qatar. Hij was naar het land afgezakt om te lobbyen voor een mandaat bij Interpol, maar er werden serieuze vragen gesteld bij de manier waarop dat gebeurde. Koekelberg en Ricour werden onder meer verweten dat ze te dure Delvaux-koffers hadden aangekocht met politiegeld. Ook lekte uit dat de reis 92.000 euro had gekost, terwijl de Inspectie van Financiën positief advies had gegeven voor een reis van 35.000 euro.

Boekhouding

Na een eerste onderzoek concludeerde het Comité P dat Koekelberg formeel niets te verwijten viel. Hij had alle formele regels nageleefd, zo klonk het. Later raakte bekend dat het Comité P een nieuw onderzoek startte naar de reis. Ook vroeg ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom de Algemene Inspectie (AIG) van de politie om de boekhouding van het commissariaat-generaal van de federale politie grondig door te lichten. De resultaten van die onderzoeken zijn nog niet bekend.

Een maand nadat Koekelberg ontslag nam, raakte bekend dat hij een nieuwe functie kreeg. Hij zou adviseur worden van zijn voorlopige opvolger, Paul Van Thielen. Koekelberg moest onderzoeken hoe beter samengewerkt kon worden tussen de politie en de deelstaten.

Verkrachting

Begin juli werd de functie van commissaris-generaal dan vacant verklaard. In september zou de selectieprocedure voor de opvolging van Koekelberg afgerond zijn.

De rust rond de persoon van Koekelberg leek daarmee definitief terug te keren. Tot de onderzoeksrechter hem in verdenking stelde voor verkrachting, waarna de federale politie hem vrijdag/vandaag schorste. Koekelberg ontkent de aantijgingen met klem. (Belga/TE)

Fernand Koekelberg lag sinds zijn aantreden in maart 2007 als commissaris-generaal meermaals onder vuur. Canapébenoemingen Koekelberg, algemeen beschouwd als de architect van de politiehervorming, kwam een eerste keer in opspraak na de opvallende promoties van zijn secretaressen Sylvie Ricour en Anja Savonet - de zogenaamde canapébenoemingen. Het Comité P, dat de politie controleert, vond die onwettig. De twee vrouwen werden tijdelijk geschorst door toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael. Alle procedures tegen Koekelberg zouden evenwel op niets uitdraaien. De zaak deed wel heel wat stof opwaaien en leidde zelfs tot het uit de rekken halen van het weekblad Humo, na een satirische fotomontage in de rubriek "Het gat van de wereld". Chantage Later kreeg Koekelberg het aan de stok met toenmalig minister van Binnenlandse zaken Guido De Padt, die vermoedde dat de politiebaas hem wilde chanteren met een anonieme klacht. De tuchtoverheid nam daarop enkele bevoegdheden van Koekelberg af, maar de Raad van State maakte dat ongedaan. Delvaux Uiteindelijk besliste Koekelberg zelf zijn ontslag in te dienen na de commotie die was ontstaan na zijn reis naar Qatar. Hij was naar het land afgezakt om te lobbyen voor een mandaat bij Interpol, maar er werden serieuze vragen gesteld bij de manier waarop dat gebeurde. Koekelberg en Ricour werden onder meer verweten dat ze te dure Delvaux-koffers hadden aangekocht met politiegeld. Ook lekte uit dat de reis 92.000 euro had gekost, terwijl de Inspectie van Financiën positief advies had gegeven voor een reis van 35.000 euro. Boekhouding Na een eerste onderzoek concludeerde het Comité P dat Koekelberg formeel niets te verwijten viel. Hij had alle formele regels nageleefd, zo klonk het. Later raakte bekend dat het Comité P een nieuw onderzoek startte naar de reis. Ook vroeg ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom de Algemene Inspectie (AIG) van de politie om de boekhouding van het commissariaat-generaal van de federale politie grondig door te lichten. De resultaten van die onderzoeken zijn nog niet bekend. Een maand nadat Koekelberg ontslag nam, raakte bekend dat hij een nieuwe functie kreeg. Hij zou adviseur worden van zijn voorlopige opvolger, Paul Van Thielen. Koekelberg moest onderzoeken hoe beter samengewerkt kon worden tussen de politie en de deelstaten. Verkrachting Begin juli werd de functie van commissaris-generaal dan vacant verklaard. In september zou de selectieprocedure voor de opvolging van Koekelberg afgerond zijn. De rust rond de persoon van Koekelberg leek daarmee definitief terug te keren. Tot de onderzoeksrechter hem in verdenking stelde voor verkrachting, waarna de federale politie hem vrijdag/vandaag schorste. Koekelberg ontkent de aantijgingen met klem. (Belga/TE)