Begin oktober verschijnt 'Tegen verkiezingen', het nieuwe boek van de schrijver van bestseller 'Congo. Een geschiedenis'. Daarin breekt Van Reybrouck een lans voor democratie door loting. 'Tot aan de Franse Revolutie is dat democratische middel vaak aangewend, niet alleen in Athene, maar ook in bloeiende republieken als die van Venetië en Florence tijdens de renaissance', stelt hij. 'Na de Franse Revolutie leeft het alleen voort in de rechtspraak van sommige landen.'

Reybrouck: 'Machteloos geworden democratie weer pit geven'

Volgens de schrijver kan het principe onze 'machteloos geworden democratie' weer pit en vaart geven en de burgers weer betrekken. Want krachtdadig besturen wordt volgens hem nu stilaan problematisch. 'Politici moeten hun beleid immers steeds vaker afstemmen op de volgende verkiezingen.' Dat leidt volgens de schrijver tot een democratisch vermoeidheidssyndroom.

G1000

Van Reybrouck trachtte de democratie al eens verse zuurstof toe te dienen met de G1000, een openbaar overleg tussen gewone burgers over politiek. Dat leidde in 2012 tot een burgertop en een reeks aanbevelingen. (Belga/SD)

Begin oktober verschijnt 'Tegen verkiezingen', het nieuwe boek van de schrijver van bestseller 'Congo. Een geschiedenis'. Daarin breekt Van Reybrouck een lans voor democratie door loting. 'Tot aan de Franse Revolutie is dat democratische middel vaak aangewend, niet alleen in Athene, maar ook in bloeiende republieken als die van Venetië en Florence tijdens de renaissance', stelt hij. 'Na de Franse Revolutie leeft het alleen voort in de rechtspraak van sommige landen.' Volgens de schrijver kan het principe onze 'machteloos geworden democratie' weer pit en vaart geven en de burgers weer betrekken. Want krachtdadig besturen wordt volgens hem nu stilaan problematisch. 'Politici moeten hun beleid immers steeds vaker afstemmen op de volgende verkiezingen.' Dat leidt volgens de schrijver tot een democratisch vermoeidheidssyndroom.Van Reybrouck trachtte de democratie al eens verse zuurstof toe te dienen met de G1000, een openbaar overleg tussen gewone burgers over politiek. Dat leidde in 2012 tot een burgertop en een reeks aanbevelingen. (Belga/SD)