Dit is de eerste column van Wouter Van Bellingen, pas aangetreden als directeur van het Minderhedenforum. Meteen het startschot van een wekelijkse afspraak met onze diverse samenleving.

De ene week zal Van Bellingen zelf schrijven over wat relevant is. De andere week geeft hij zijn pen en forum door aan iemand uit zijn achterban.

Vanavond kan u om 20u15 op Op12 (zie onder) zien hoe een gesluierde vrouw met kinderwagen aan haar lot wordt overgelaten als ze op het zebrapad haar zak appelsienen laat vallen. Overkomt een mooie, jonge blondine hetzelfde, dan kunnen fietser, voetganger en pompeuze chauffeur niet snel genoeg in de remmen gaan om de vruchten van de deerne weer in haar mandje te leggen en zich over haar baby te ontfermen. Dan heeft plots geen enkel leven haast.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), BELGAIMAGE
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) © BELGAIMAGE

Het is aangenaam verrassend en hoopgevend verlichtend dat onze nieuwe minister-president Geert Bourgeois (N-VA) deze eerste aflevering van 'Testcase' gerust mag overslaan, zijn geest hoeft niet gewassen. Bourgeois ging voluit de strijd aan met discriminatie van personen met een migratieachtergrond. Voor een publiek van ondernemers erkende hij die discriminatie expliciet als een belangrijke factor in de angstwekkend lage tewerkstellingsgraad van personen met een migratieachtergrond. Hen aan het werk krijgen, zet hij bovenaan de agenda. Het is eens wat anders dan een indexsprong en een loonmatiging.

Grote stap vooruit

Dat de CEO van Vlaanderen de lage tewerkstelling en de discriminatie expliciet met elkaar in verband brengt, betekent een grote stap vooruit. Discriminatie zorgt ervoor dat niet alleen personen met een migratieachtergrond, maar ook alleenstaanden, mensen met een beperking of oudere werknemers hun recht op werk wordt ontnomen. En dat is in Vlaanderen anno 2014 onaanvaardbaar.

De minister-president lanceert het debat aan de vooravond van 11 september. Het is nu al dertien jaar geleden dat twee vliegtuigen de Twin Towers doorboorden en toch weet iedereen nog waar hij toen was. De afschuwelijke gebeurtenissen leken uit een Amerikaanse B-film te komen, maar deze slechte show bleef helaas niet ver van ons bed. Deze aanslag en de 'war on terror' die volgde, hebben hun sporen nagelaten op de samenleving, ook in Vlaanderen. De 'war on terror' kon maar slagen als de 'vijand' voldoende werd gedemoniseerd. De oorlogscommunicatie deed zijn werk en in heel wat Westerse geesten werden moslims snel 'verdacht'. En dat blijven ze vandaag nog steeds in hun zoektocht naar werk, een woning, een school.

Appelsienen in elk mandje

Het Minderhedenforum reikt graag naar de uitgestoken hand van de minister-president en wil samen met werkgevers en vakbonden echt werk maken van de strijd tegen discriminatie en een integratie- en banenpact mee uitwerken en uitvoeren. Zodat we straks allemaal appelsienen rapen en in eender welk mandje leggen, van eender welke vrouw, van eender welk type. Al zijn we dan gelukkig getrouwd. Moest ik erbij zeggen.

Vanavond kan u om 20u15 op Op12 (zie onder) zien hoe een gesluierde vrouw met kinderwagen aan haar lot wordt overgelaten als ze op het zebrapad haar zak appelsienen laat vallen. Overkomt een mooie, jonge blondine hetzelfde, dan kunnen fietser, voetganger en pompeuze chauffeur niet snel genoeg in de remmen gaan om de vruchten van de deerne weer in haar mandje te leggen en zich over haar baby te ontfermen. Dan heeft plots geen enkel leven haast.Het is aangenaam verrassend en hoopgevend verlichtend dat onze nieuwe minister-president Geert Bourgeois (N-VA) deze eerste aflevering van 'Testcase' gerust mag overslaan, zijn geest hoeft niet gewassen. Bourgeois ging voluit de strijd aan met discriminatie van personen met een migratieachtergrond. Voor een publiek van ondernemers erkende hij die discriminatie expliciet als een belangrijke factor in de angstwekkend lage tewerkstellingsgraad van personen met een migratieachtergrond. Hen aan het werk krijgen, zet hij bovenaan de agenda. Het is eens wat anders dan een indexsprong en een loonmatiging.Dat de CEO van Vlaanderen de lage tewerkstelling en de discriminatie expliciet met elkaar in verband brengt, betekent een grote stap vooruit. Discriminatie zorgt ervoor dat niet alleen personen met een migratieachtergrond, maar ook alleenstaanden, mensen met een beperking of oudere werknemers hun recht op werk wordt ontnomen. En dat is in Vlaanderen anno 2014 onaanvaardbaar.De minister-president lanceert het debat aan de vooravond van 11 september. Het is nu al dertien jaar geleden dat twee vliegtuigen de Twin Towers doorboorden en toch weet iedereen nog waar hij toen was. De afschuwelijke gebeurtenissen leken uit een Amerikaanse B-film te komen, maar deze slechte show bleef helaas niet ver van ons bed. Deze aanslag en de 'war on terror' die volgde, hebben hun sporen nagelaten op de samenleving, ook in Vlaanderen. De 'war on terror' kon maar slagen als de 'vijand' voldoende werd gedemoniseerd. De oorlogscommunicatie deed zijn werk en in heel wat Westerse geesten werden moslims snel 'verdacht'. En dat blijven ze vandaag nog steeds in hun zoektocht naar werk, een woning, een school.Het Minderhedenforum reikt graag naar de uitgestoken hand van de minister-president en wil samen met werkgevers en vakbonden echt werk maken van de strijd tegen discriminatie en een integratie- en banenpact mee uitwerken en uitvoeren. Zodat we straks allemaal appelsienen rapen en in eender welk mandje leggen, van eender welke vrouw, van eender welk type. Al zijn we dan gelukkig getrouwd. Moest ik erbij zeggen.