Danneels wilde misbruik Vangheluwe geheim houden

Uit geluidsopnames blijkt dat kardinaal Danneels de zaak minstens geheim wilde houden tot de bisschop met pensioen zou gaan.

Kardinaal Godfried Danneels heeft geprobeerd het seksueel misbruik door de voormalige Brugse bisschop Roger Vangheluwe nog minstens een tijd geheim te houden. Hij zette het slachtoffer er ook toe aan om vergiffenis te schenken.

Dat blijkt uit de transcriptie van geluidsopnames die werden gemaakt tijdens een ontmoeting tussen Vangheluwe en zijn slachtoffer waarbij Danneels aanwezig was. De Standaard publiceert ze zaterdag.

De opnames werden gemaakt door het slachtoffer. Hij gaf de krant de toestemming om de inhoud ervan te publiceren omdat hij zich naar eigen zeggen het slachtoffer voelt van een lastercampagne door de kerk. Het slachtoffer wil duidelijk maken dat hij nooit geld heeft gevraagd van zijn oom-bisschop, maar wel het aftreden van Vangheluwe vroeg.

Vergiffenis

De gesprekken dateren van 8 april, vijftien dagen voor het schandaal losbarstte en Vangheluwe ontslag nam. Danneels zei na dat ontslag op 23 april dat hij ‘nooit een schijn van een poging heeft ondernomen om de zaak in de doofpot te stoppen of er de mantel van de geheimhouding over te gooien’.

Maar uit de geluidsopnames blijkt dat Danneels tijdens het gesprek voorstelde om de zaak minstens geheim te houden tot Vangheluwe met pensioen zou gaan. ‘Monseigneur gaat volgend jaar zijn ontslag geven. Eigenlijk zou het beter zijn dat je wacht’, zo zei Danneels aan het slachtoffer.

Danneels probeerde er hem ook toe aan te zetten om vergiffenis te schenken aan Vangheluwe. Nadat het slachtoffer zegt dat hij meent dat Vangheluwe zijn functie niet kan behouden en zich afvraagt hoe men zo schijnheilig door het leven kan gaan, zegt Danneels ‘Och ja, ge kunt ook vergiffenis vragen en uw schuld bekennen’.

Reactie Danneels

In een reactie blijft kardinaal Godfried Danneels er bij monde van zijn woordvoerder Toon Osaer bij dat hij de zaak-Vangheluwe nooit geheim heeft willen houden.

Volgens Osaer heeft de kardinaal het slachtoffer nooit gevraagd om de zaak geheim te houden. Hij heeft hem ook niet gevraagd om niet naar de commissie Adriaenssens te stappen, aldus Osaer. Die commissie onderzocht het seksueel misbruik in de kerk.

Osaer benadrukt dat de kardinaal als verzoener naar het gesprek is gegaan in de overtuiging dat het om een familiebijeenkomst ging. ‘Maar hij kwam terecht in een context die hij vooraf niet kon inschatten. Hij is ook weggegaan in de overtuiging dat er nog een gesprek ging volgen’, aldus Osaer.

Danneels betreurt dat het gesprek met het slachtoffer van het seksueel misbruik openbaar is gemaakt omdat het als vertrouwelijk werd voorgesteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content