Danneels niet in verdenking gesteld

Volgens het parket van Brussel kan dat later eventueel nog wel gebeuren. Het aartsbisdom Mechelen-Brussel hekelt intussen het uitlekken van informatie.

Kardinaal Godfried Danneels is na zijn urenlange ondervraging door de Brusselse federale gerechtelijke politie niet in verdenking gesteld. Dat zegt woordvoerder Jos Colpin van het Brussels parket. Maar hij voegt eraan toe dat dat in een later stadium nog kan gebeuren.

Danneels werd dinsdag tien uur als getuige ondervraagd door de speurders, die wilden weten in hoeverre hij op de hoogte was van het seksueel misbruik in de kerk en wat hij met die informatie heeft gedaan.

Hij werd niet alleen geconfronteerd met kinderpsychiater Peter Adriaenssens, de voormalige voorzitter van de intussen ontbonden commissie die het kindermisbruik in de kerk onderzocht, maar ook met diens voorganger Godelieve Halsberghe.

Over het verloop van het verhoor en de confrontaties wilde het parket woensdag niets kwijt. Alleen werd bevestigd dat Danneels na afloop niet in verdenking werd gesteld. Dat zou bijvoorbeeld kunnen gebeurd zijn wegens schuldig verzuim.

Aartsbisdom boos over lek

Het aartsbisdom Mechelen-Brussel reageert intussen boos op het uitlekken van informatie over in beslag genomen documenten
bij de huiszoekingen in het aartsbisschoppelijk paleis.

De bisschoppen reageren op het bericht in Het Laatste Nieuws dat er bij de huiszoeking in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen op 24 juni ook elementen uit het onderzoek naar Marc Dutroux werden gevonden.

Als zou blijken dat de informatie afkomstig is van een bron die betrokken is bij het onderzoek, zou dat een schending van het beroepsgeheim en van het geheim van het onderzoek zijn, aldus advocaat Fernand Keuleneer. Volgens hem zal daar dan het passende gevolg aan worden gegeven.

Léonard kreeg informatie toegstuurd

De Morgen meldt intussen dat de foto’s van de lijkjes van Julie en Mélissa, twee slachtoffers van Marc Dutroux, die werden gevonden tijdens de huiszoeking in het Mechels aartsbisschoppelijk paleis afkomstig waren van het Brits satirisch blad ‘The Sprout’.

Het blad kreeg een kopie in handen van het strafdossier in de zaak dat bij de start van het proces-Dutroux in 2004 bij Belgische media was terechtgekomen. The Sprout stuurde enkele foto’s naar het Vaticaan voor een reactie, waarop Rome de foto’s naar het aartbisdom Mechelen-Brussel stuurde.

Tijdens een persconferentie zei woordvoerder Erik de Beukelaer van de Bisschoppenconferentie woensdagnamiddag dat de documenten naar André Léonard werden gestuurd en dus niet naar Godfried Danneels.

Volgens de woordvoerder gebeurde dat een eerste maal ten tijde van het proces-Dutroux in 2004, toen Léonard nog bisschop was. De Beukelaer zei dat Léonard het nodige deed en de informatie aftoetste, maar besliste om er verder geen gevolg aan te geven.

Een tweede keer kreeg Léonard de informatie toegestuurd toen hij
aartsbisschop was. Volgens de Beukelaer gaf hij ze toen door aan de commissie-Adriaenssens, die hem vertelde dat hij ze moest bewaren. Daarop kwamen de documenten in het archief van het aartsbisdom terecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content