Damien Thiéry: 'Franstaligen zijn deze pesterijen beu'

28/02/16 om 12:24 - Bijgewerkt om 18:00

Bron: Knack

Damien Thiéry is allesbehalve tevreden met de uitspraken van Liesbeth Homans in de Zevende Dag. In een interview zei Vlaams minister van Binnenlands Bestuur dat ze Thiéry niet zal benoemen als burgemeester van Linkebeek.

Damien Thiéry: 'Franstaligen zijn deze pesterijen beu'

© Belga

Morgen (maandag) komt de gemeenteraad in Linkebeek voor de eerste keer samen na de verkiezingen in december. In de Zevende Dag stak Homans meteen van wal door te zeggen dat de herverkiezingen toen een maat voor niets waren. "Het heeft ons 25.000 euro gekost en de situatie is onveranderd gebleven", klonk het. De kans is dan ook zeer groot dat de gemeenteraadsleden Damien Thiéry, van de Franstalige partij LB opnieuw naar voorschuiven als burgemeester.

De waarschuwing van Homans is niet in goede aarde gevallen bij Thiéry. Dat meldt deredactie.be. "Dit is een symbooldossier geworden, het is dan ook logisch dat ze niet meer rationeel reageert", zegt hij. "Dit stoort niet alleen de inwoners van Linkebeek, maar alle Franstaligen die deze pesterijen beu zijn."

Thiéry heeft ondertussen bevestigd dat hij van plan is om zich opnieuw te laten verkiezen op de gemeenteraad.

Overtreding taalwetten

Delen

"Ik vraag simpelweg om de wetten na te leven"

Al blijft Homans vastberaden om Thiéry niet aan te stellen als burgemeester van Linkebeek. "Als de gemeenteraad morgen alsnog Damien Thiéry voordraagt, zal ik dinsdag niet anders kunnen beslissen dan die beslissing te vernietigen", klonk het in de Zevende Dag. Ze benadrukte dat het niets met communataire zaken te maken heeft. "Ik heb de Vlaming Eric De Bruycker benoemd, die ook burgemeester zal blijven. En zijn legislatuur loop tot 31 december 2018"

"Ik vraag om simpelweg de wetten na te leven. In de andere vijf faciliteitengemeenten rond de rand is er geen enkel probleem." Voorts benadrukte ze dat het geen persoonlijke kwestie is. "Ik vind Thiéry een zeer aimabele man", aldus Homans.

Tot nu toe heeft de Vlaamse regering al twee keer geweigerd om Thiéry te erkennen als burgemeester omdat hij de taalwetten niet naleeft. Zo spreekt hij onder meer Frans in de gemeenteraad en verstuurt hij Franse brieven naar de burgers.

Voorlopig blijft de Vlaming Eric De Bruycker waarnemend burgemeester. Ook het schepencollege blijft ongewijzigd. (NS)

Onze partners