De Vlaamse energieregulator VREG heeft becijferd dat de energiefactuur van een gemiddeld Vlaams gezin het voorbije jaar met 194 euro is gedaald. Dat is veel minder dan de 430 euro waarover SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte het heeft, zo schrijft De Morgen.

Volgens de krant gebruikt het kabinet-Vande Lanotte een 'handigheid' waarbij de huidige - tijdelijke - blokkering van de energieprijzen verrekend is. 'Dat geeft volgens de VREG een vertekend beeld', luidt het.

Plotse prijsstijging

Bovendien dreigen de prijzen in 2015 plots sterk te zullen stijgen, wanneer de huidige blokkering van de distributienettarieven wegvalt. Netbeheerders Eandis en Infrax spreken van een tariefstijging van tien tot twintig procent. 'Wij maken nu kosten die we door de blokkering niet kunnen doorrekenen, maar die we uiteindelijk toch zullen moeten recupereren', aldus Simon Van Wymeersch van Eandis.

Volgens André Pictoel van de VREG is het afwachten hoe de prijsstijging zal verlopen. Een forse stijging begin 2015 kan, maar ze kan ook gespreid worden over verschillende jaren, luidt het nog. (Belga)

De Vlaamse energieregulator VREG heeft becijferd dat de energiefactuur van een gemiddeld Vlaams gezin het voorbije jaar met 194 euro is gedaald. Dat is veel minder dan de 430 euro waarover SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte het heeft, zo schrijft De Morgen. Volgens de krant gebruikt het kabinet-Vande Lanotte een 'handigheid' waarbij de huidige - tijdelijke - blokkering van de energieprijzen verrekend is. 'Dat geeft volgens de VREG een vertekend beeld', luidt het.Bovendien dreigen de prijzen in 2015 plots sterk te zullen stijgen, wanneer de huidige blokkering van de distributienettarieven wegvalt. Netbeheerders Eandis en Infrax spreken van een tariefstijging van tien tot twintig procent. 'Wij maken nu kosten die we door de blokkering niet kunnen doorrekenen, maar die we uiteindelijk toch zullen moeten recupereren', aldus Simon Van Wymeersch van Eandis. Volgens André Pictoel van de VREG is het afwachten hoe de prijsstijging zal verlopen. Een forse stijging begin 2015 kan, maar ze kan ook gespreid worden over verschillende jaren, luidt het nog. (Belga)