In België pendelen dagelijks 2,799 miljoen mensen naar het werk. Het gaat om zowat 65 procent van de werkende Belgen, al zijn er grote provinciale verschillen. Zo werkt bijna de helft van de actieve bevolking uit Waals-Brabant in een andere provincie, tegenover slechts 15 procent van de werkende mensen uit West-Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers uit de Census 2011, de eerste nationale volkstelling uitgevoerd door de Algemene Directie Statistiek van de FOD Economie.

Werken in het buitenland

Twee procent van de werkende bevolking, of bijna 92.300 mensen, werkt in het buitenland. De belangrijkste uitstroom naar het buitenland vindt plaats in de grensarrondissementen met Nederland, Duitsland, het Groothertogdom Luxemburg en, in mindere mate, Frankrijk. Zo werken in de gemeenten Messancy en Aubange bijna zes op de tien mensen in het buitenland. In Attert, Martelange, Raeren en Aarlen is dat een op de twee. In Vlaanderen scoort Baarle-Hertog, een exclave op Nederlands grondgebied, het hoogst, met 44 procent grensarbeiders.

In de grote steden werkt logischerwijs een groot aandeel van de werkende bevolking in de eigen woongemeente. Dat is het best merkbaar in Brugge (63 procent), Antwerpen (62 procent) en Gent (60 procent). (Belga/WB)

In België pendelen dagelijks 2,799 miljoen mensen naar het werk. Het gaat om zowat 65 procent van de werkende Belgen, al zijn er grote provinciale verschillen. Zo werkt bijna de helft van de actieve bevolking uit Waals-Brabant in een andere provincie, tegenover slechts 15 procent van de werkende mensen uit West-Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers uit de Census 2011, de eerste nationale volkstelling uitgevoerd door de Algemene Directie Statistiek van de FOD Economie. Twee procent van de werkende bevolking, of bijna 92.300 mensen, werkt in het buitenland. De belangrijkste uitstroom naar het buitenland vindt plaats in de grensarrondissementen met Nederland, Duitsland, het Groothertogdom Luxemburg en, in mindere mate, Frankrijk. Zo werken in de gemeenten Messancy en Aubange bijna zes op de tien mensen in het buitenland. In Attert, Martelange, Raeren en Aarlen is dat een op de twee. In Vlaanderen scoort Baarle-Hertog, een exclave op Nederlands grondgebied, het hoogst, met 44 procent grensarbeiders. In de grote steden werkt logischerwijs een groot aandeel van de werkende bevolking in de eigen woongemeente. Dat is het best merkbaar in Brugge (63 procent), Antwerpen (62 procent) en Gent (60 procent). (Belga/WB)