Sinds de nieuwe wapenwet van kracht is, worden in ons land nog altijd een tienduizendtal nieuwe wapens per jaar vergund. Dat zijn er gemiddeld 30 per dag. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Justitie, zo schrijft Deredactie.be.

Sinds de moordpartij van Hans Van Themsche in 2006, is de registratie van wapens wettelijk verplicht. Sindsdien blijken zo'n 78.000 vergunningen voor nieuwe wapens te zijn afgeleverd. Jacht- en enkele sportwapens zitten niet in dat cijfer, want die zijn niet vergunningplichtig.

1 wapen per 10 Belgen

In totaal tellen we vandaag ongeveer 900.000 wapens in ons land, of bijna één wapen per tien Belgen. Dat aantal loopt echter nog op, omdat niet alle wapens van voor de wapenwet in 2006 al werden geregistreerd. Een 80.000-tal geregistreerde wapens is bovendien naar het buitenland geëxporteerd. Zowat 125.000 wapens zijn in 2006 vernietigd.

Bij Justitie gaan stemmen op voor een aanpassing van de wapenwet, waarbij achterpoortjes worden gesloten. Ook zou de bevoegdheid van gespecialiseerde ambtenaren moeten worden uitgebreid zodat zij sneller iets kunnen ondernemen tegen eventuele inbreuken op de wet. (Belga/WB)

Sinds de nieuwe wapenwet van kracht is, worden in ons land nog altijd een tienduizendtal nieuwe wapens per jaar vergund. Dat zijn er gemiddeld 30 per dag. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Justitie, zo schrijft Deredactie.be.Sinds de moordpartij van Hans Van Themsche in 2006, is de registratie van wapens wettelijk verplicht. Sindsdien blijken zo'n 78.000 vergunningen voor nieuwe wapens te zijn afgeleverd. Jacht- en enkele sportwapens zitten niet in dat cijfer, want die zijn niet vergunningplichtig. In totaal tellen we vandaag ongeveer 900.000 wapens in ons land, of bijna één wapen per tien Belgen. Dat aantal loopt echter nog op, omdat niet alle wapens van voor de wapenwet in 2006 al werden geregistreerd. Een 80.000-tal geregistreerde wapens is bovendien naar het buitenland geëxporteerd. Zowat 125.000 wapens zijn in 2006 vernietigd. Bij Justitie gaan stemmen op voor een aanpassing van de wapenwet, waarbij achterpoortjes worden gesloten. Ook zou de bevoegdheid van gespecialiseerde ambtenaren moeten worden uitgebreid zodat zij sneller iets kunnen ondernemen tegen eventuele inbreuken op de wet. (Belga/WB)