Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Rechten van het Kind roept Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle (CD&V), kinderen in een videoboodschap op om zoveel mogelijk buiten te spelen, ondanks de lockdown wegens de coronapandemie.

'Door de coronamaatregelen zitten veel kinderen binnen. Nochtans blijft het mogelijk om met respect voor de regels te blijven buitenspelen', zegt de minister.

Dalle wijst erop dat veel kinderen en jongeren het tijdens de coronacrisis extra moeilijk hebben, omdat heel wat activiteiten niet kunnen doorgaan en omdat de dagen korter en kouder worden. Maar toch is het volgens de minister 'essentieel' dat kinderen buiten blijven spelen.

'In tegenstelling tot de eerste lockdown gaat de openbare ruimte niet op slot: speeltuinen en openbare sportterreinen worden niet afgesloten', benadrukt hij. 'Met respect voor de regels kan er nog heel veel. Ik roep dan ook alle ouders, maar ook de jongeren op om creatief te zijn en buiten te blijven komen.'

Dalle roept op om leuke acties op sociale media te delen via de hashtag #RechtNaarBuiten. Op zijn website geeft de minister ook tips om buiten te spelen.

Lees verder onder de foto

Benjamin Dalle (CD&V)
Benjamin Dalle (CD&V)

Onzichtbare kinderen

Kinderrechtenorganisaties vragen intussen aandacht voor onzichtbare kinderen. Duizenden kinderen en jongeren in kwetsbare situaties blijven immers compleet onzichtbaar zijn in onze samenleving, stelt de Kinderrechtencoalitie, een netwerk van 27 kinderrechtenorganisaties, waaronder Plan België, Child Focus, Bednet en Awel.

Het gaat onder meer om kinderen die worden mishandeld, in armoede leven of door plaatsgebrek niet op een aangepaste school zitten. De onzichtbare kinderen worden niet gevat door het beleid en niet bereikt door heel wat organisaties.

'Ze zitten in de jeugdbeweging, volgen muziekles. Ze wachten op de bus, of spelen op het speelplein. Misschien voetballen ze, misschien zitten ze thuis achter de spelcomputer. Misschien ken je ze niet. Misschien wel', schrijft de coalitie. 'Maar overal waar ze zijn, zijn ze eigenlijk niet "echt". Want ze zitten met hun gedachten ergens anders.'

De coalitie heeft dertig eisen opgesteld. Ze wil onder meer dat psychologische bijstand voor kinderen en jongeren gratis wordt gemaakt, dat regelgeving wordt aangepast om fake news en racisme op sociale media te bestraffen en dat sociale huisvesting prioritair wordt toegekend aan gezinnen met kinderen.

De organisatie verzamelde twaalf verhalen van onzichtbare kinderen in België op de website Onzichtbarekinderen.be.

Lees ook: Groen vraagt 'Kinderrechtendag' aan parlementsvoorzitter Homans

Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Rechten van het Kind roept Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle (CD&V), kinderen in een videoboodschap op om zoveel mogelijk buiten te spelen, ondanks de lockdown wegens de coronapandemie.'Door de coronamaatregelen zitten veel kinderen binnen. Nochtans blijft het mogelijk om met respect voor de regels te blijven buitenspelen', zegt de minister.Dalle wijst erop dat veel kinderen en jongeren het tijdens de coronacrisis extra moeilijk hebben, omdat heel wat activiteiten niet kunnen doorgaan en omdat de dagen korter en kouder worden. Maar toch is het volgens de minister 'essentieel' dat kinderen buiten blijven spelen. 'In tegenstelling tot de eerste lockdown gaat de openbare ruimte niet op slot: speeltuinen en openbare sportterreinen worden niet afgesloten', benadrukt hij. 'Met respect voor de regels kan er nog heel veel. Ik roep dan ook alle ouders, maar ook de jongeren op om creatief te zijn en buiten te blijven komen.'Dalle roept op om leuke acties op sociale media te delen via de hashtag #RechtNaarBuiten. Op zijn website geeft de minister ook tips om buiten te spelen.Lees verder onder de fotoKinderrechtenorganisaties vragen intussen aandacht voor onzichtbare kinderen. Duizenden kinderen en jongeren in kwetsbare situaties blijven immers compleet onzichtbaar zijn in onze samenleving, stelt de Kinderrechtencoalitie, een netwerk van 27 kinderrechtenorganisaties, waaronder Plan België, Child Focus, Bednet en Awel. Het gaat onder meer om kinderen die worden mishandeld, in armoede leven of door plaatsgebrek niet op een aangepaste school zitten. De onzichtbare kinderen worden niet gevat door het beleid en niet bereikt door heel wat organisaties. 'Ze zitten in de jeugdbeweging, volgen muziekles. Ze wachten op de bus, of spelen op het speelplein. Misschien voetballen ze, misschien zitten ze thuis achter de spelcomputer. Misschien ken je ze niet. Misschien wel', schrijft de coalitie. 'Maar overal waar ze zijn, zijn ze eigenlijk niet "echt". Want ze zitten met hun gedachten ergens anders.' De coalitie heeft dertig eisen opgesteld. Ze wil onder meer dat psychologische bijstand voor kinderen en jongeren gratis wordt gemaakt, dat regelgeving wordt aangepast om fake news en racisme op sociale media te bestraffen en dat sociale huisvesting prioritair wordt toegekend aan gezinnen met kinderen. De organisatie verzamelde twaalf verhalen van onzichtbare kinderen in België op de website Onzichtbarekinderen.be.Lees ook: Groen vraagt 'Kinderrechtendag' aan parlementsvoorzitter Homans