Meyrem Almaci (Groen)

‘Dag van de aarde: belangrijk genoeg voor Obama, maar niet voor onze ministers’

Meyrem Almaci (Groen) Vlaams Parlementslid en gewezen voorzitter van Groen

‘Van de bevoegde minister Joke Schauvliege (CD&V) of de federale minister Marie Christine Marghem (MR) was vandaag, op de Dag van de Aarde, geen spoor te bekennen’, schrijft Groen-voorzitter Meyrem Almaci. ‘Het is veelzeggend dat ze niet de moeite nemen om te communiceren. De ministers zijn even afwezig als hun beleid.’

2014 was het warmste jaar ooit. 14 van de 15 warmste jaren vielen allemaal deze eeuw. Naar aanleiding van Dag van de Aarde stelde de Amerikaanse president Barack Obama meer dan terecht dat er vandaag geen grotere dreiging is voor onze planeet dan de klimaatverandering. Die urgentie leeft ook onder burgers, maar het adagium bij onze beleidsmakers is duidelijk ’trekt uw plan’. De vele mensen die vandaag al de handen uit de mouwen steken kunnen duidelijk niet rekenen op een doortastend beleid aan de kant van de huidige beleidsmakers. Van de bevoegde minister Joke Schauvliege (CD&V) of de federale minister Marie Christine Marghem (MR) was vandaag dan ook weer geen spoor te bekennen.

Het is veelzeggend dat de bevoegde Vlaamse en federale ministers zelfs niet de moeite nemen om vandaag te communiceren. Geen persmededeling en zelfs geen bericht op hun officiële websites. Joke Schauvliege trekt haar beleidsvisie onverminderd door: ‘Het is aan individuele burgers om verantwoordelijkheid op te nemen, eerder dan aan de politiek.’

‘Dag van de aarde: belangrijk genoeg voor Obama, maar niet voor onze ministers’

Kop in de grond dus, nochtans een tactiek die niet veel problemen heeft opgelost. Schauvliege klopt zich op de borst dat Vlaanderen een uniek instrument heeft, namelijk het Vlaamse klimaatfonds. Vlaamse Groen parlementslid Hermes Sanctorum zocht uit hoeveel geld er is in gestort sinds 2013: welgeteld nul euro. Hallo Joke?

De federale regering is blind voor alles wat met milieu, klimaat en energie te maken heeft. Op de NMBS wordt er drastisch bespaard, de oude scheurtjescentrales van Electrabel blijven langer open en er ontbreekt een klimaatvisie met ambitieuze bijdrage. Waar zit Marie Christine Marghem?

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu
Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu© BELGA

Investeren in klimaatbeleid is immers in ons eigenbelang

Maar ik ben hoopvol en zelfs optimistisch. Klimaatverandering aanpakken is nog niet te laat maar dan moeten we wel durven van koers te veranderen en durven kiezen voor een echt klimaatbeleid.

Investeren in klimaatbeleid is immers in ons eigenbelang. Uit een recente studie van New Climate Institute blijkt dat een Europees klimaatbeleid dat ervoor zorgt de wereldwijde temperatuurstijging niet boven de twee graden uitstijgt vele voordelen oplevert.

Dit betekent en besparing van 140 miljard dollar per jaar doordat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen daalt, vermijden van 40.000 vroegtijdige sterfgevallen als gevolg van luchtvervuiling en 350.000 extra banen in de hernieuwbare energiesector.

Uitkijken naar de klimaattop in Parijs

De afwezige ministers lijken dan ook een anachronisme. Omdat burgers vandaag doen wat zij niet nalaten. Omdat ze niet cynisch zijn. Omdat ze geloven dat het anders kan. Groen wil voor hen een partner zijn. Omdat enkel actie de garantie is voor het perspectief op een toekomst op een leefbare planeet. Het is nog vroeg op het jaar maar ik geloof dat het woord van het jaar ‘klimaatactie’ wordt.

De internationale klimaattop eind dit jaar in Parijs is dan ook een zeer belangrijk moment. Hier zullen de wereldleiders onderhandelen over een nieuw internationaal bindend klimaatverdrag voor de periode 2020 – 2030. Een unieke opportuniteit om in actie te schieten.

‘Om vandaag in het levensonderhoud van alle wereldburgers samen te voorzien hebben we eigenlijk anderhalve planeet nodig’

Dat het nodig is bewijst die andere dag, de earth overshoot day, de dag dat de draagkracht van de aarde overschreden wordt. In 2000 lag Earth Overshoot Day nog op 1 oktober. Vandaag, bijna 15 jaar later, is ons jaarlijks krediet anderhalve maand vroeger op. De datum komt steeds dichter bij de dag van de aarde. Om vandaag in het levensonderhoud van alle wereldburgers samen te voorzien hebben we eigenlijk anderhalve planeet nodig.

Als heel de wereld een zelfde consumptiepatroon zou hebben als de Belgen hebben we zelfs meer dan vier planeten nodig hebben. België heeft de 5e grootste voetafdruk van de wereld. De gevolgen laten zich voelen: sinds 1970 daalde wereldwijd de totale populatie van wilde diersoorten met de helft. Ook hier in Vlaanderen staat de bestaande natuur onder druk: meer dan de helft van de soorten is uitgestorven, bedreigd of in gevaar.

Een klimaatakkoord biedt meer kansen dan bedreigingen. Het biedt kansen om onze economie aan te zwengelen en te heroriënteren, kansen om beter te leven. Een bindend klimaatakkoord kan een katalysator zijn voor de uitbouw van hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en de overgang naar een koolstofarme economie.

Het mag duidelijk zijn dat een bindend klimaatakkoord in ieders belang is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content