Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

NMBS zit voor 2015 al aan 8 stakingsdagen

Met de regionale staking van de socialistische vakbond ACOD-Spoor dinsdag, die net als maandag vooral voor hinder zorgt in Wallonië, zit de NMBS voor 2015 al aan 8 stakingsdagen. Dat blijkt uit een optelsom door Belga. De eerste actiedag was op 22 april, en had ook het meeste impact. Het treinverkeer lag toen zo goed als plat door een algemene staking van de socialistische overheidsvakbond ACOD. Van en naar Brussel reed geen enkele trein, en ook de andere grote steden in België werden nauwelijks of niet bediend.

De regionale stakingen van ACOD-Spoor van de voorbije anderhalve week zorgden zeker niet voor minder tandengeknars bij de treinreizigers, maar waren wel een stuk lokaler. De Waalse vleugel van de socialistische spoorbond voerde op 9 oktober actie in Brussel, en daar waren dan ook de meeste lijnen verstoord. De provinciale stakingen van maandag en dinsdag lieten zich het meest gevoelen in Wallonië. In Vlaanderen was de hinder relatief beperkt. Gemiddeld reden 8 op de 10 treinen op het ganse spoornet. Ook de treinbestuurdersvakbond ASTB (Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders) liet dit jaar al enkele keren van zich horen. Die legde het werk neer op 28 mei, waardoor er die dag ongeveer één op de drie treinen afgeschaft werd. Achttien juli was dan de eerste van een reeks aangekondigde stakingszaterdagen van het ASTB. De impact op het treinverkeer was echter beperkt - 9 op de 10 treinen reden -, en uiteindelijk werd beslist de andere acties op te schorten. Aanvankelijk was de bedoeling vanaf 18 juli tot eind augustus elke zaterdag van 3 uur 's ochtends tot zondagochtend 3 uur te staken. Op 19 juni waren verspreid over het hele land treinloketten gesloten, een actie waarmee de vakbonden protesteerden tegen de beslissing van de NMBS om bijkomend 33 loketten te sluiten. Op 24 september organiseerde de socialistische spoorvakbond een 24 urenstaking bij het goederenvervoer van het spoor. Dat zorgde vooral voor hinder in de Antwerpse haven, en in mindere mate in Gent. Het passagiersverkeer werd niet getroffen.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Veel file door staking, ongevallen en mist (video)

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Zware ochtendspits richting Brussel door spoorstaking en incidenten

De regionale spoorstakingen en een paar incidenten en ongevallen hebben dinsdagochtend op de Vlaamse autosnelwegen richting Brussel voor een vroege en drukke ochtendspits gezorgd. Op de E40 naar de hoofdstad is het filerijden van voor Aalst.

Net als maandag is er sprake van een vroege ochtenduittocht, een gevolg van de spoorstaking: mensen kiezen het zekere (de auto) boven het onzekere, aldus Peter Bruyninckx, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum.

De verkeersstroom werd al vroeg gehinderd door drie incidenten. Kort voor 6 uur zorgde in Zellik, op de Brusselse binnenring, een defecte auto voor verkeershinder. Kort na 6 uur gebeurde op de E40 ter hoogte van de parking van Groot-Bijgaarden een ongeval met twee wagens.

Nadien gebeurde op de Brusselse binnenring, ter hoogte van Strombeek-Bever, een ongeval met vier wagens waarbij de linker rijstrook een tijdlang versperd was.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Station Charleroi-Zuid gesloten: geen enkele trein rijdt (CGSP)

De staking van ACOD-Spoor wordt in Charleroi sterk opgevolgd. In het station Charleroi-Zuid vertrekt of komt geen enkele trein aan, stelt de vakbond CGSP.

Volgens de CGSP-verantwoordelijke van de sector Charleroi verloopt de actie rustig: het station Charleroi-Zuid is gesloten, en er staat een stakingspost voor het station en op de perrons. Er zijn geen incidenten, meldt hij.

De toestand is gelijkaardig in het station van Châtelet, op de lijn Charleroi-Namen, preciseert de Franstalige spoorvakbond.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Infrabel standby om schade te voorkomen

Omdat gisteren door actievoerders schade is toegebracht (aan de E40, waar vuur het wegdek en signalisatie heeft beschadigd), heeft Infrabel vandaag mensen klaarstaan om in te grijpen, zo meldt VRT.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Personen op sporen in Charleroi

Volgens de NMBS zijn er ook personen gesignaleerd op de sporen in de buurt van Charleroi. In Vlaanderen zijn er als gevolg van de acties daar "lichte gevolgen" mogelijk op de lijn naar Antwerpen.

De NMBS raadt reizigers om zich via de verschillende platformen (website, twitter,...) te informeren alvorens zich naar het station te begeven.

De socialistische spoorbond voert regionale acties tegen het strategisch plan van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) en tegen de moeizame sociale onderhandelingen.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Actieterrein stakingsactie: Henegouwen, Antwerpen, Limburg en delen Vlaams- en Waals-Brabant

Dinsdag ligt het actieterrein van de vakbond vooral in Henegouwen, maar ook in Antwerpen, Limburg en delen van Vlaams- en Waals-Brabant voert de bond actie. Op de lijn tussen Brussel en 's Gravenbrakel verloopt het treinverkeer "moeilijk".

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Dag 2 spoorstaking: hinder vooral in zuidwesten

De aangekondigde spoorstaking van de socialistische vakbond veroorzaakt op dag twee vooral hinder in het zuidwesten van het land.

Op de lijnen 112 en 118 in de regio Charleroi rijdt geen enkele trein. Dat is ook het geval op de lijn 124 tussen Brussel en Charleroi en op de lijn 94 vanuit Bergen, zegt de woordvoerder van de NMBS.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Stakingsacties spoor zorgen voor 'vijfde zwaarste ochtendspits dit kalenderjaar' (video)

In Vlaanderen viel de ochtendspits niet zwaarder uit dan gewoonlijk, maar België in het algemeen tekende de vijfde zwaarste ochtendspits op van dit kalenderjaar. Dat is te wijten aan de manifestaties in Wallonië, aldus Hajo Beeckman van de VRT.

Video niet gevonden

'Sabotage is onaanvaardbaar'

De sabotageacties van een deel van stakers, zoals onder andere de bezetting van de sporen, zijn onaanvaardbaar, zeggen reizigersverenigingen TreinTramBus en Navetteurs.be. "Wij erkennen het stakingsrecht als ultiem drukkingsmiddel als alle overleg heeft gefaald. Anderzijds: aangezien slechts een beperkt deel van het personeel staakt, verwachten we dat dit dan ook maar een vergelijkbaar percentage van de treinen treft. We stellen echter vast dat enkele stakers proberen de staking uit te vergroten door op strategische punten de sporen te bezetten", luidt het.

Infrabel diende verzoekschriften in

Infrabel heeft opnieuw verzoekschriften ingediend, om te verhinderen dat sporen en seinhuizen worden bezet. Ook bij de staking van 9 oktober in de Brusselse regio werden verzoekschriften ingediend.

"We hebben al het nodige gedaan, in samenspraak met het gerecht, om de spoorveiligheid te garanderen", aldus Infrabel.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Nog 237 kilometer file

Er is nog 237 kilometer file, meldt VRT.

Op de buitenring rond Brussel is het nog behoorlijk druk.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Geen treinverkeer tussen Oudenaarde en Kortrijk door wegongeval

Door een ongeval maandagochtend met een vrachtwagen geladen met gevaarlijke producten in Deerlijk, is het treinverkeer tussen Oudenaarde en Kortrijk onderbroken. Dat meldt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Het ongeval vond plaats in de omgeving van het spoor.

Er is een vervangende busdienst ingelegd. Sommige treinen rijden ook om.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

#mijntreinrijdt of #samenindeauto?

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Opnieuw daden van sabotage door actievoerders

Er zijn in de nacht van zondag op maandag opnieuw daden van sabotage aan het spoor vastgesteld. Dat zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. Ook bij een vorige spoorstaking was dat het geval. Infrabel gaat klacht neerleggen.

Door een regionale stakingsactie van de socialistische spoorvakbond is er maandag vooral hinder op het spoor in de regio's Luik en Namen. Tussen 6 en 7 uur reed op de verbindingen Brussel-Bergen en Brussel-Doornik respectievelijk 95 procent en 85 procent van de treinen. Op de lijnen Luik-Namen en Brussel-Namen was dat amper 18 procent. Vanuit Namen reden minder dan de helft van de treinen richting Aarlen (42 pct) en Charleroi (35 pct). Op de lijn Charleroi-Bergen ging het om 87 procent van de treinen, aldus Infrabel. In Vlaanderen is de hinder door de acties beperkt, en vooral voelbaar op de verbinding Luik-Leuven-Brussel. Daar rijdt zestig procent van de treinen. Elders in Vlaanderen is her en der sprake van afgeschafte treinen. Zo rijden tussen Ronse en Oudenaarde door de vakbondsacties geen treinen. In totaal reed maandagochtend omstreeks 07.00 uur 85 procent van alle treinen, aldus infrastructuurbeheerder Infrabel. Volgens Infrabel zijn zondagnacht opnieuw twee daden van sabotage vastgesteld aan het spoor. Meer details geeft Infrabel niet. "Het ging om daden tegen de spoorveiligheid. De schade is intussen hersteld", aldus Petit. Infrabel gaat klacht neerleggen tegen onbekenden. In Luik en Aarlen werden fakkels en toortsen op het spoor gegooid. Dat zorgt voor een levensgevaarlijke situatie, veroordeelt Infrabel. "Dat zorgt ook voor veel verwarring. Treinbestuurders zijn zo getraind dat ze de kleur rood interpreteren als een gevaarlijke situatie", aldus de woordvoerder.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Geen bussen in Luik en Verviers

Als gevolg van de 24 urenstaking die de socialistische vakbond in het Luikse organiseert, ligt het busverkeer in de regio Luik-Verviers volledig lam. "Geen enkele bus is vertrokken uit de stelplaatsen en we verwachten geen verbetering in de loop van de dag", aldus een woordvoerder van de openbare vervoersmaatschappij TEC.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

E40 geblokkeerd door manifestanten ter hoogte van Herstal

Het verkeer op de E40 is maandag sinds 06.10 uur geblokkeerd en dit voor onbepaalde tijd. Zo'n 200 manifestanten zorgen er voor dat de snelweg in beide richtingen is afgesloten voor het verkeer. De socialistische vakbond organiseert een 24 urenstaking in het Luikse.

De manifestanten hebben ook paletten in brand gestoken op de snelweg. De regionale afdeling Luik-Hoei-Borgworm van de socialistische vakbond ABVV organiseert maandag een 24 urenstaking.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Treinverkeer Luik en Aarlen ligt stil, minder hinder in Vlaanderen

Het treinverkeer in de regio Luik en Aarlen is maandagochtend sterk verstoord als gevolg van de aangekondigde acties van de socialistische vakbond. Er rijdt daar geen enkele trein, preciseert een woordvoerster van de NMBS omstreeks 5.30 uur. De ACOD heeft in het Luikse en in Aarlen verschillende stakingsposten geïnstalleerd, evenals in Ronet (provincie Namen). Ook de seinposten van Visé (Wezet) en Flémalle zijn gesloten sinds zondagavond.

In Vlaanderen zou de staking minder hard gevoeld worden door de reiziger. "Daar zijn het vooral de conducteurs die het werk hier en daar neerleggen", aldus de NMBS-woordvoerster. Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit bevestigt dat de impact van de actie in Vlaanderen momenteel beperkt is, al zijn er verspreid wel enkele afgeschafte treinen. Het meeste hinder is er voor het treinverkeer komende uit Luik richting Leuven en Brussel, zegt hij. Petit betreurt ook de manier van actievoeren van sommige stakers in Luik en Aarlen. "De stakers lopen er niet meer op de sporen, maar gooien vanop de perrons fakkels en toortsen in de sporen. Daardoor moet het treinverkeer iedere keer worden onderbroken en moeten de bestuurders uiterst alert zijn", aldus Petit, die het heeft over een levensgevaarlijke situatie en een zware inbreuk tegen de spoorveiligheid. De acties in de provincies Oost- en West-Vlaanderen, Luxemburg, Luik, Namen en een deel van Waals-Brabant begonnen zondagavond om 22 uur. Volgens de NMBS zou de hinder in Vlaanderen "relatief beperkt" moeten zijn. Dinsdag voert de socialistische vakbond actie in Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant en in Henegouwen en de rest van Waals-Brabant. Met de acties protesteert men tegen de spoorplannen van minister Jacqueline Galant en tegen het moeizame sociale overleg.