‘Crombez wil méér belastingdeals’

John Crombez naast SP.A-voorzitter Bruno Tobback © Belga

Net nu de belastingdeal voor AB InBev voor commotie zorgt, en onderzocht wordt door de BBI, pleit SP.A-kopstuk John Crombez voor méér belastingdeals, ofte rulings. Die geven de belastingplichtige volgens hem zekerheid.

Dat schrijft De Standaard, die de gewezen staatssecretaris voor Fraudebestrijding aan het woord laat.

Zo’n ruling, een belastingdeal, “is een nuttig instrument dat rechtszekerheid biedt”,aldus John Crombez. “In de vorige regering was zowel ikzelf als Alexander De Croo (Open VLD) daar voorstander van. We wilden de rulings uitbreiden, maar minister van Financiën Koen Geens (CD&V) zag er het nut niet van in.”

Crombez benadrukt wel dat de afspraken met de fiscus transparant moeten zijn en dat er ook snel en duidelijk over gecommuniceerd moet worden. En er is controle op nodig.

‘Zekerheid’

Volgens hem moet de fiscale administratie ook een dienstverlener kunnen zijn. Belastingplichtigen die zekerheid willen hebben over de interpretatie van een fiscale wet, moeten kunnen aankloppen bij zo’n rulingcommissie.

“Er zijn veel grijze vlekken in de fiscale wetgeving.” Concreet moeten de rulings dus ook toegankelijk zijn voor kmo’s, notarissen, kleine belastingplichtigen en verenigingen, vindt Crombez.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content