Crombez: ‘Nota N-VA is blaam voor Jambon en afleidingsmanoeuvre’ (video)

John Crombez © BELGA

SP.A-voorzitter John Crombez ziet in de plannen van N-VA voor een noodtoestand een blaam voor minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

In de nota staat volgens Crombez dat de regering het niet onder controle heeft en dat er andere dingen moeten gebeuren. ‘Eigenlijk zeggen ze dat de minister na twintig maanden terreur het niet onder controle heeft,’ zei hij in het VTM-nieuws. ‘Het voorstel om harder op te treden is tien maanden oud, het is besproken met meerderheid en oppositie, maar er nog altijd geen voorstel goedgekeurd’.

De nota is dan ook een afleidingsmanoeuvre, zegt Crombez. ‘De N-VA is bevoegd voor veiligheid, maar ze krijgen het niet gedaan’.

Hasselt

In de VTM-studio reageerde Crombez ook op de heisa in Hasselt. Burgemeester Hilde Claes nam ontslag nadat ze door onder meer bezwarende uitspraken over partijgenoten in moeilijk vaarwater terechtkwam. Ze werd opgevolgd door Nadia Vananroye van CD&V.

Nadja Vananroye (CD&V)
Nadja Vananroye (CD&V)© Belga

De SP.A-voorzitter ontkent dat er een voorakkoord is gesloten voor het bestuur na de volgende gemeenteraadsverkiezingen, zoals N-VA suggereert. ‘Als Bart De Wever dat beweert, zegt dat meer over hem’, aldus de SP.A-voorzitter. ‘Wellicht had hij dat in die situatie gedaan’. Volgens Crombez hebben de drie coalitiepartners (SP.A, Groen en CD&V) enkel afgesproken om de stad voort te besturen op een degelijke manier.

Beringen

Over de verwijdering van de Beringse SP.A-politicus Ahmet Koc uit de partij was Crombez duidelijk. ‘Ik kan begrijpen dat na de staatsgreep de emoties hoog opliepen, maar ik neem het niet dat de problemen in Turkije in ons land worden geïmporteerd.’ Als er verdeeldheid gezaaid wordt, moet er ingegrepen worden.

Crombez zei nog dat hij in dat geval overigens een signaal verwacht van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. (KVDA)

Ahmet Koç
Ahmet Koç© Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content